Addthis

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Strategia


Mε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησα χθες βράδυ το ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο Νοvartis της ιταλόφωνης τηλεόρασης στην Ελβετία (RSI). Μία γενναία προσπάθεια των Mαρία Ροζέλι και Μάρκο Ταλιαμπούε που αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι και να αγγίξουν με το έργο τους έναν κολοσσό της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας. Η χώρα μας κατέληξε να αποτελεί σημείο αναφοράς και φυσικά όχι για κάποιο σπουδαίο επίτευγμά της, αλλά για μία διαδικασία ξεπλύματος- "πλυντηρίου" μαύρου χρήματος σύμφωνα με όσα μαρτυρούν οι τρεις άνθρωποι, που ακούγονται κι ανακρίθηκαν διεξοδικά από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μία χώρα που βιώνει μία δεκαετία κρίσης με εκατοντάδες θύματα, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο ολκής, που τα Μέσα εσωτερικού αποσιωπούν ή παρουσιάζουν ως σκευωρία με τη σφραγίδα της απερχόμενης κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει άραγε ηθική; Πού έχει πάει βόλτα ο όρκος του Ιπποκράτη και το λειτούργημα του γιατρού; H υπερσυνταγογράφηση έπαιξε κομβικό ρόλο στο άνοιγμα της τρύπας του δημοσίου χρέους. Η εταιρεία από το 2006, έφτασε σε μία τετραετία με πρακτικές εκβιασμών και παράνομου χρηματισμού να γίνει νο1 στην πατρίδα μας, όπως τονίζουν οι τρεις μάρτυρες, πρώην στελέχή της.

Και δεν μιλάμε για εικασίες, αλλά για μία έρευνα που έφτασε στο FBI. H κάμερα ταξιδεύει από την Αθήνα στην Αμερική. Άγρυπνοι φρουροί δίπλα σε αυτούς που τολμούν να ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου. Ένας μαύρος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά μας. "Ο τιμές έφταναν σε στρατοσφαιρικά επίπεδα". Κι ως αποκορύφωμα έρχεται η κυνική μαρτυρία πρώην υπουργού υγείας να λέει στην κάμερα, "Η Novartis μπορεί να δίνει χρήματα σε γιατρούς και πολιτικούς, αλλά από την άλλη σώζει ζωές". Για την ιστορία η εν λόγω φαρμακευτική, διπλασίασε τα κέρδη και τις πωλήσεις της στα χρόνια της κρίσης.

Η Ελλάδα κατέληξε να είναι ένα σημείο πειραματισμού σε όλα τα επίπεδα. " Η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα, διαμόρφωνε την αντίστοιχη σε 300 χώρες της Ευρώπης". Σημεία των καιρών θα πει κάποιος, λύπη και μία βαθιά πληγή για όσους αρνούνται να συμβιβαστούν κι αναζητούν μία διέξοδος φωτός. Θέλουν να σβήσουν την ελπίδα, να οδηγήσουν στην παραίτηση και να ωθήσουν την πατρίδα σε μία άτακτη "βαλκανοποίηση" με την εξάλειψη της μεσαίας τάξης και τη διεύρυνση των άκρων. Κι όμως αυτή η πολιτισμικότητα κι αυτή η δύναμη των ανθρώπων του μεσαίου εισοδήματος είναι η δύναμή μας. Αυτή μας έδωσε χαρακτήρα κι αυτή μας κράτησε ζωντανούς.

Στο φινάλε ακούγεται, "Η έρευνα του FBI ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2019, δίκη ή συμφωνία". Τα στοιχεία προφανώς αδιάσειστα. Μένει να δούμε αν θα συγκαλυφθεί ή θα υπάρξουν ποινές. Έχουμε περάσει σε μία εποχή άκρατης Φαρμακο-οικονομίας. Αυτό είναι το ζητούμενο, καθώς πάνω απ΄όλα μιλάμε για εταιρείες, που ζητούμενο είναι το μέγιστο κέρδος με κάθε τρόπο και μέσο. Ο Φαρμακοποιός, ο επιστήμονας υγείας περνάει σε δεύτερη μοίρα. Έτσι, ένα φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μία αυτοάνοση ασθένεια ή ένα αντίστοιχο για μία μορφή καρκίνου μπορεί να έχει βρεθεί, αλλά θα κυκλοφορήσει όταν κι αν κριθεί πως είναι προσοδοφόρο. Απάνθρωπο, αλλά αληθινό.

Αν μία λέξη μπορεί να το περιγράψει, είναι συγκλονιστικό(!) και φυσικά κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι αληθινοί πατριώτες κι όχι οι πατριδοκάπηλοι προσπάθησαν να φέρουν στο φως μία εξαπάτηση δημοσίου συμφέροντος. Αυτοί είναι σύγχρονοι ήρωες κι όχι απλά ... προστατευόμενοι μάρτυρες. Ήδη παραβάτες του νόμου, μετανιωμένοι, που αναζητούν εξιλέωση για όσα διέπραξαν, ως μέλη της αλυσίδας. Κι εδώ μιλάμε για την υγεία, για τους ανθρώπους, για τις ζωές τους. Μάχη κατά της διαφθοράς που φυσικά είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Δικαίωση ή μία ακόμα υπόθεση στο αρχείο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου