Addthis

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Οδηγός Φεστιβάλ (μέρος πρώτο)


Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Σινεφίλ απ΄όλη την Ελλάδα και τον κόσμο συγκεντρώνονται στην ηλιόλουστη, φθινοπωρινή Θεσσαλονίκη για την γιορτή του Κινηματογράφου (31 Οκτωβρίου-10 Νοεμβρίου). Το 60ο επετειακό Φεστιβάλ της βρίσκεται προ των πυλών και μαζί πάμε να εξερευνήσουμε τι θα δούμε στις σκοτεινές αίθουσες. Φέτος προστίθεται μάλιστα κι η θρυλικός κινηματογράφος Μακεδονικόν. Το αφιέρωμά μας χωρίζεται σε δύο μέρη όπως κάθε χρόνο. Πάρτε θέση και ξεκινάμε να τρέξουμε με σταθερό ρυθμό τον μαραθώνιο ...

Την Πέμπτη έχουμε την τελετή έναρξης με την προβολή της ταινίας, "Μarriage Story" του Νόα Μπόμπακ. Μία παραγωγή του Νetflix, όπως αντίστοιχα πέρυσι είχε παρουσιαστεί το Roma του Αλφόνσο Κουαρόν. Στη συνέχεια το ραντεβού όλων δίνεται στην Αποθήκη Γ΄ (Warehouse C) για το πάρτυ έναρξης, το πρώτο αντάμωμα περίπου έξι μήνες μετά τον Μάρτη. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις κι όσοι θέλουν να παραβρεθούν θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση στην είσοδο.

Οι προβολές για το ευρύ κοινό ξεκινούν την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου. Aφετήρια μας η αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη στις 15:00 για το Dafne του F.Bondi από την Ιταλία. Μία νέα κοπέλα με σύνδρομο Down καλείται να διαχειριστεί την απώλεια της μητέρας, μένοντας πίσω με τον πατέρα της. Ένα οδοιπορικό ανιδιοτελούς συντροφικότητας δίχως μελοδραματικές κορόνες. Συνέχεια στις 18:00 με το Papicha-Μounia Meddour (Μακεδονικόν), την υποψηφιότητα της Αλγερίας για το Oscar διεθνούς (κι όχι ξενόγλωσσης πια) ταινίας. Mεταφερόμαστε στη χώρα της Αφρικής στο 1997. Μία επίδειξη μόδας, οργανωμένη από φοιτητές, με συμβολικές διαστάσεις αντίστασης ενάντια στον σκοταδισμό. Εναλλακτικά στην ίδια ζώνη ώρας (17:45 Στ. Τορνές) έχουμε και το What a Country-Vinko Bresan του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια. Πολιτική σάτιρα που αγγίζει ευαίσθητα ταμπού. Ήρθε η ώρα για αυτοκριτική κι αναθεώρηση της πορείας. Όλα αυτά στη γειτονιά μας. Η ημέρα κλείνει με το υποψήφιο για βραβείο LUX του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, "Υπάρχει Θεός, το όνομα της είναι Πετρούνια" (20:30 Στ.Τορνές). 6 Γενάρη, Φώτα. Μία γυναίκα βουτάει στα παγωμένα και πιάνει τον τίμιο Σταυρό. Γροθιά στο συντηρητισμό και την ανδροκρατούμενη κοινωνία, που έχει το θράσος να την κατηγορήσει για ασέβεια.


Σάββατο 2 του Νοέμβρη. Για όσους δεν το παρακολούθησαν το καλοκαίρι στους θερινούς κινηματογράφους η πρόταση μου είναι ο "Έκπτωτος" του Ροντρίγκο Σορογκόνεν στο πλαίσιο της Ενότητας για το βραβείο LUX (12:00 Στ. Τορνές). Μία σκληρή πραγματικότητα, ένα ψυχολογικό θρίλερ. Αφορά όλες τις δημοκρατίες του σύγχρονου κόσμου με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένα αιχμηρό κοινωνικοπολιτικό σχόλιο. Η ύβρις κι η τιμωρία. Για όσους το παρακολούθησαν στις 13:00 Νοbadi-Karl Markovics από την Αυστρία (Φρ.Λιάππα). Δύο άντρες, εκπρόσωποι ολότελα διαφορετικών και τάχα αντιμαχόμενων κόσμων θα συνδεθούν σε μία δραματική βραδιά γενναίων εξομολογήσεων και εσωτερικών ανακαλύψεων. Στις 21:00 έχω ξεχωρίσει το "Ξέπλυμα του Χρήματος" (Φρ.Λιάππα). Μία σαρκαστική μαύρη κωμωδία που μας ταξιδεύει στο Μοντεβιδέο του 1975. Μία σκοτεινή περίοδος της Λατινικής Αμερικής ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του θεατή. Κλείνουμε με δύο επιλογές, ίσης αξίας και σημασίας στα δικά μου μάτια. Για κακή μας τύχη προβάλλονται μόνο μία φορά στο Φεστιβάλ. Η νέα ταινία του Ρόι Άντερσον, "About Endlessness (23:00 Oλύμπιον) και το Whistlers, η νέα ταινία του Ρουμάνου, Κορνέλιου Πουρουμπόιου (23:15 Στ. Τορνές). Όσον αφορά την πρώτη, πρόκειται για μία διαβολικά πνευματώδη ανορθόδοξη κωμωδία. Πρέπει να γνωρίζεις το σινεμά του Άντερσον για να αντιληφθείς το βαθύτερο νόημα. Στη δεύτερη, ο Κρίστι (πρωταγωνιστής) είναι ένας διεφθαρμένος αστυνομικός. Φαινομενικά είναι ο πρωταγωνιστής, αλλά στην ουσία καταλήγει κομπάρσος μέσα στο σύστημα που εξυπηρετεί.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου. Στο ίδιο πνεύμα με το Σάββατο, έχουμε στις 12:00 (Στ.Τορνές) τον "Κλειστό Φάκελο Χάμαρσκελντ". Ένα ντοκιμαντέρ που είδαμε στο περασμένο Φεστιβάλ της πόλης και κλείνει την τελική τριάδα υποψηφίων για το βραβείο LUX. Επιχειρώντας τη διαλεύκανση μίας τραγωδίας-μυστήριο, ο Δανός σκηνοθέτης δεν αφήνει αμφιβολία στο ακροατήριο, το οποίο βγάζει τη δική του ετυμηγορία μέσα από τα στοιχεία που παρατίθενται. Το μεσημεράκι θα μας βρει στο Μακεδονικόν. (15:30 Yπογραφή Σερζ). Ανορθόδοξη δραμεντί, φάρσα μυστηρίου, μαύρη κωμωδία κι όλα αυτά με δόση ανελέητου σαρκασμού. Στις 18:00 Oλύμπιον για το Διεθνές Διαγωνιστικό. "Θα΄ρθει φωτιά"- Οliver Laxe. Aπό τη φυλακή και την ποινή για εμπρησμό, στη φωτιά που έρχεται σαν σκοτεινή αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για να πυροδοτήσει μία αναπόδραστη τραγωδία. Στις 22:15 ανεβαίνουμε στον Παύλο Ζάννα για το "Αbou Leila". Mία φετινή συμπαραγωγή Αλγερίας, Γαλλίας και Κατάρ. Η πραγματικότητα κι η φαντασία διαπλέκονται σε ένα ταξίδι δύο φίλων μέσα στη δίνη του εμφυλίου σπαραγμού. Ένα γουέστερν γεμάτο συμβολισμούς και σουρεαλιστικές πινελιές.


Δευτέρα 4 Νοεμβρίου εκκίνηση με Διεθνές Διαγωνιστικό στο Ολύμπιον και το Rialto-P.M.Burns (15:00). H καταπιεσμένη σεξουαλικότητα ενός μεσήλικα έρχεται στην επιφάνεια μετά τον θάνατο του αυταρχικού πατέρα του. Ένα χαμηλόφωνο δράμα για την προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιθυμίες και τα πρέπει των άλλων. Στην μεγάλη αίθουσα της πλατείας Αριστοτέλους θα συνεχίσουμε και στις 20:00 με το "While at War-A.Amenabar. Mία διαχρονική προειδοποίηση απέναντι στην παθητικότητα και την αφέλεια. Άπαντες σε εγρήγορση πριν ζήσουμε το μαύρο για μία ακόμα φορά. Και πάλι το κλείσιμο της ημέρας θα μας βρει στον Π.Ζάννα (22:00) για το "Σώμα Χριστού". Ένα πνευματικό οδοιπορικό στην πίστη και την αμαρτία, στις δομές της εξουσίας και τις ταξικές συγκρούσεις.

Τρίτη κι οι ρυθμοί ανεβαίνουν και πάλι. Ξεκινάμε με την "Άνωση"-Ροντ Ραθιέν (17:30 Tζ.Κασσαβέτης), την υποψηφιότητα της Αυστραλίας για το Οscar Διεθνούς ταινίας. Ένα δεκατετράχρονο παιδί διψά για ανεξαρτησία. Η ζωή του έχει μετατραπεί σε μαρτύριο. Ύστερα από μία δαιδαλώδη διαδρομή αντιλαμβάνεται πως ο δρόμος για την ελευθερία περνά από τη βία. Kι από το Βερολίνο στην Αποθήκη Α΄του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για το έργο του Σύλλα Τζουμέρκα. "Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών". 20:00 (Kασσαβέτης) και μισή ώρα μετά απέναντι στον Στ. Τορνέ. Δύο γυναίκες, μία αστυνομικός και μία εργάτρια συναντιούνται σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη Δυτική Ελλάδα. Ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω ... Κλείνουμε το πρώτο μέρος του αφιερώματος με το "Just 6.5" από το Ιράν (23:00 Φρ.Λιάππα). Μία σισύφεια μάχη που αφήνει άπαντες ηττημένους. Ο εχθρός μοιάζει με Λερναία ύδρα κι είναι αδύνατο να ηττηθεί.

Συνέχεια με τις επόμενες πέντε ημέρες, που ετοιμάζονται την ώρα που εσείς διαβάζετε αυτό το άρθρο ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου