Addthis

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX στο 60ό ΦΚΘ



Για όγδοη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ  του Μαντς Μπρούγκερ (Δανία/Νορβηγία/Σουηδία/Βέλγιο) και τα φιλμ μυθοπλασίας Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια  της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα (Βόρεια Μακεδονία / Βέλγιο / Σλοβενία/Κροατία/Γαλλία) και Ο Έκπτωτος του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν (Γαλλία/ Ισπανία).

Το βραβείο LUX, που καθιερώθηκε από το 2007, είναι το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μέσα από το βραβείο LUX, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την πολιτιστική πολυμορφία και βοηθά στην οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Οι προβολές των τριών ταινιών που συμμετέχουν στον επίσημο διαγωνισμό για το βραβείο LUX πραγματοποιούνται στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ίδια χρονική περίοδο, το φθινόπωρο του 2019. Όσο για το κοινό, η γνώμη του είναι η ψήφος του. Έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε την ταινία της προτίμησής σας στην ιστοσελίδα luxprize.eu ή στην αντίστοιχη σελίδα στο facebook. Το αποτέλεσμα της γνώμης του κοινού θα ανακοινωθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, τον Ιούλιο του 2020.

Οι ταινίες:

Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ | Cold Case Hammarskjöld του Μαντς Μπρίγκερ | Mads Brügger (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Βέλγιο, 2019, 119΄ Έγχρωμο) – Ντοκιμαντέρ

To 1961, ταξιδεύοντας προς το Κονγκό για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Σουηδός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Μισό αιώνα μετά, το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Επιχειρώντας να διαλευκάνει μια τραγωδία-μυστήριο, το ντοκιμαντέρ καταλήγει να αποκαλύψει άλλα αθέατα εγκλήματα και ένοχα μυστικά.

Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια | God Exists, Her Name Is Petrunya της Τεόνα Στρουγκάρ |  Teona Strugar Mitevska (Βόρεια Μακεδονία, Βέλγιο, Σλοβενία, Γαλλία, Κροατία, 2019, 100΄ Έγχρωμη)


Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού.

Ο Έκπτωτος | The Realm του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν | Rodrigo Sorogoyen (Ισπανία, Γαλλία 2018, Έγχρωμη 131΄)

Ο Μανουέλ είναι ένας αδίστακτος πολιτικός, διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να ικανοποιήσει τις αχόρταγες φιλοδοξίες του και να ανελιχθεί στην ιεραρχία του κόμματος. Όταν έρθει αντιμέτωπος με κατηγορίες υπεξαίρεσης και διαφθοράς, θα βαλθεί να περισώσει ό,τι γίνεται να σωθεί. Καθώς συνειδητοποιεί ότι το κόμμα του τον προορίζει για αποδιοπομπαίο τράγο, ο Μανουέλ θα ριχτεί με λύσσα στον αγώνα για πολιτική επιβίωση. Ένα αδυσώπητο χρονικό που καταγράφει την αλυσιδωτή κατάρρευση ενός ντόμινο εξουσίας, περιδιαβαίνοντας τους σκοτεινούς διαδρόμους της λυκοφιλίας και της μηχανορραφίας. Ένα πολιτικό θρίλερ καταιγιστικού ρυθμού και χειρουργικής ακρίβειας, που φέρνει στο νου τους κολοσσούς του είδους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου