Addthis

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

MΠΟΥΕΝΑΒΕΝΤΟΥΡΑ ΝΤΟΥΡΟΥΤΙ: O ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΦΡΑΝΚΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ!!


 Γράφει ο Ζήσης Μπούρτζος

 Σήμερα (20/11) συμπληρώνονται 87 χρόνια από τον πρόωρο και απρόσμενο θάνατο (πιθανότατα εξαιτίας εκπυρσοκρότησης του όπλου του) της σπουδαίας  μορφής του αναρχικού κινήματος της Ισπανίας (αλλά και σημείο αναφοράς διαχρονικά και σε διεθνές επίπεδο) του Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι. Ενός χαρισματικού ηγέτη (αν και ίσως ο χώρος που εκπροσωπεί δεν αισθάνεται και τόσο άνετα με τον όρο αυτόν) , ο οποίος  διέθετε  το αδιαμφισβήτητο χάρισμα (συνδυασμός ευφράδειας και οργανωτικής ικανότητας) να  μαγεύει και να εμπνέει τα πλήθη ,πείθοντας τα να αγωνιστούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, εμφορούμενα  από όραμα για μια δικαιότερη κοινωνία!!

    Ανεξαρτήτως του αν συμφωνεί κανείς με την ιδεολογία που πρέσβευε ο Ντουρούτι ,αυτό ακριβώς είναι που οφείλει να του αναγνωρίσει!! Την ειλικρινή του μάχη και ανιδιοτελή στράτευση προς την επίτευξη του σκοπού ενός καλύτερου κόσμου ,με ελευθερίες, δικαιώματα, λαϊκή συμμετοχή και -κυρίως- με δραστικό περιορισμό και σταδιακά εξάλειψη των ανισοτήτων. Έναν ,εν τέλει, πιο όμορφο κόσμο ,έναν κόσμο της ελπίδας και της αξιοπρέπειας!! Αξίζει να τον θυμόμαστε!!

 

ΥΓ 1 : Συμπτωματικά πριν λίγες μέρες, συγκεκριμένα στις 12/11, συμπληρώθηκαν 34 χρόνια από το θάνατο της άλλης εμβληματικής φυσιογνωμίας του αγώνα των δημοκρατικών Ισπανών κατά του φασιστικού σκότους, (αυτήν την φορά μαρξιστικού προσανατολισμού) της Ντολόρες Ιμπάρουρι. Αλήθεια ποιος μπορείς να λησμονήσει τη θρυλική Πασιονάρια ,του ‘Nο Pasaran’?

YΓ 2 : Aπό όλες τις ευάριθμες ιστορίες που κυκλοφορούν για τον μυθικό Ντουρούτι, ο γράφων ξεχώρισε μια ,αυτή που τον θέλει σε εποχές που δεν εργαζόταν ,να αναλαμβάνει πλήρως τις οικιακές υποχρεώσεις ,απαλλάσσοντας τη σύντροφό του από αυτά τα βάρη,σε μια έμπρακτη και καθόλου αφηρημένη ή θεωρητικη εφαρμογή της ισότητας!! Για να θυμηθούμε και τον απαράμιλλο Βλ. Μαγιακόφσκι:   ‘’Δεν είναι μόνον ο κομμουνισμός στη γη, στα κάθιδρα εργοστάσια εκείνα. Είναι και μέσ’ στο σπίτι, στο τραπεζάκι μπρος, στις σχέσεις, στη φαμίλια, στην καθημερινή ρουτίνα. ‘’

YΓ 3:   Ο συναρπαστικός βίος και το αναπάντεχο τέλος του …νομίζω θα μας θυμίσουν εύλογα έναν άλλον ποιητή ,δικό μας, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο (και ας το έγραψε μεταγενέστερα) : ‘’ όλο και λιγοστεύουν οι παράνομοιόλο και περισσεύουν οι υπόνομοι ‘’ .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου