Addthis

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Τα βιβλία της εβδομάδας


 Για μία ακόμα εβδομάδα το ραντεβού μας με τα βιβλία της εβδομάδας σε αυτήν εδώ τη στήλη είναι γεγονός. Επανήλθαμε δυναμικά την προηγούμενη Κυριακή και η αγκαλιά σας ήταν το μεγαλύτερο ευχαριστώ. Συνεχίζουμε σήμερα και πάλι με τέσσερις επιλογές που έρχονται από τις εκδόσεις Πόλις, Key Books, Πατάκη και Καστανιώτη. Ελληνικό και διεθνές χρώμα σε ένα μεγάλο αναγνωστικό ταξίδι που θα σας αποζημιώσει όποια επιλογή από τις παρακάτω κι αν κάνετε. Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά ...

"Σημειώσεις από την εποχή των Προσδοκιών" - Μυρσίνη Ζορμπά

 Το αποχαιρετιστήριο γράμμα της Μυρσίνη Ζορμπά (εισαγωγή - επιμέλεια Αντώνης Λιάκος) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις και κρύβει μέσα του εμπειρίες - στιγμές μίας ολόκληρης ζωής και ταυτόχρονα μίας εποχής που γεννήθηκαν μέσα από τις κοινωνικές διεκδικήσεις - προσδοκίες για έναν καλύτερο κόσμο. Οι αγώνες, οι νίκες, οι ματαιώσεις συνοδεύουν την αφήγησή της κυριολεκτικά μέχρι το τελευταίο λεπτό, γνωρίζοντας η ίδια το ασφυκτικό πλαίσιο και τη διαρκή μάχη με τον χρόνο. Μία φωνή που δεν έπαψε στιγμή να γράφει τη δική της ιστορία ταπεινά. Ένας άνθρωπος του βιβλίου που οφείλουμε να μνημονεύουμε σε κάθε ευκαιρία.

"Ο Μύθος του Φυσιολογικού" - DrGabor Mate

 Aπό τις Key Books έρχεται η επόμενη επιλογή μας που έχει μεγάλο ενδιαφέρον κι αγγίζει το παρόν. O διακεκριμένος επιστήμονας (συγγραφέας του "Όταν το Σώμα Λέει Όχι") καταγράφει τα γεγονότα μέσα από τη δική του ματιά, καταρρίπτει κοινούς μύθους και συνδέει τις ανθρώπινες παθήσεις με τη φθίνουσα κατάσταση των κοινωνιών στις οποίες ζούμε. Εξέλιξη της τεχνολογίας και τεχνοκρατία οφείλουν να χρησιμοποιούνται προς όφελος των πολλών αδιαπραγμάτευτα. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο που συνοψίζει σαράντα χρόνια εργασίας στην πρώτη γραμμή δημιουργεί έναν οδηγό για την υγεία και την ίαση γεμάτο αλληλεγγύη και σεβασμό σε κάθε άνθρωπο κάθε γωνιάς του πλανήτη.

"Φελιτσιτά" - Μάρω Δούκα

 Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα που διατρέχει την Ελλάδα. Ο "Κάβουρας", ένας άνθρωπος που κουβαλάει τα δικά του απωθημένα που έχουν στιγματίσει ανεξίτηλα τη ζωή του βρίσκεται ξαφνικά στον δρόμο. Η νέα συνθήκη αποτελεί μία πρωτόγνωρη πραγματικότητα που κρύβει κινδύνους. Όταν κάποιος έχει αδειάζει ψυχικά σε τέτοιο βαθμό αναζητεί την επανεκκίνηση στα απλά, μικρά πράγματα. Η γνωριμία του με τη Φελιτσιτά θα του δώσει χώρο και χρόνο να σκεφτεί και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του. Πώς όμως έφτασε σε αυτό το κομβικό σημείο ο Κωνσταντίνος Καβουράκης; Θα το μάθουμε και μάλιστα μέσα από διαφορετικές οπτικές διαβάζοντας αυτό το εξαιρετικά σύνθετο βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη.

"Έντιμοι Άνθρωποι" - Λεονάρδο Παδούρα

 Η σειρά "Συγγραφείς από όλο τον Κόσμο" των εκδόσεων Καστανιώτη κρύβουν πραγματικά διαμάντια. Οι "Έντιμοι Άνθρωποι" (μετάφραση Κώστας Αθανασίου) είναι μία δημιουργία ενός κορυφαίου συγγραφέα από την Κούβα. Ένα δοκίμιο με κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις μετατρέπεται σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, δείγμα της οξυδέρκειας και της ματιάς του δημιουργού. Σε αυτό χωράει ο Πολιτισμός, η Τέχνη κι όλες οι εκφάνσεις τους που χρωματίζουν τις ζωές μας. Ένα ταξίδι στον χρόνο που καταφέρνει να ενώσει το παρελθόν με το παρόν και δίνει ένα ξεχωριστό στίγμα για το μέλλον. 

πρώτη δημοσίευση The Opinion


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου