Addthis

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Τα βιβλία της εβδομάδας

 


Ήρθε η ώρα η στήλη που αγαπήθηκε όσο λίγες να ζεσταθεί ξανά. Κάθε εβδομάδα οι αναγνωστικές επιλογές εδώ για όλους τους λάτρεις του βιβλίου. Διαφορετικές θεματικές κι ενδιαφέροντα. Επιλογές από την ελληνική και τη διεθνή σκηνή. Επανεκκίνηση δυναμική όπως το ζητήσατε και φυσικά δεν μπορούσαμε να σας το αρνηθούμε. Πάμε όμως να ρίξουμε μία ματιά σε όσα δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το διάστημα.


Το Μέλλον της Γεωγραφίας του Τιμ Μάρσαλ (εκδόσεις Διόπτρα)

 Με το βιβλίο του "Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας" ο πολεμικός ανταποκριτής Τιμ Μάρσαλ πέρασε στην επόμενη φάση της ζωής του. Ακολούθησε το "Υψώνοντας Τείχη", το "Για Μία Σημαία" κι η "Δύναμη της "Γεωγραφίας". Αυτή τη φορά όμως ένας καλός γνώστης της ιστορίας πηγαίνει με όπλο τη διορατικότητά του ένα βήμα παραπέρα, στην μάχη του κυβερνοχώρου και την επόμενη στο Διάστημα δίνοντας μία προέκταση του Ψυχρού Πολέμου που στην πραγματικότητα ποτέ δεν έπαψε να υφίσταται. Με μία αναδρομή μεγάλης αξίας παίρνουμε ένα μάθημα κι αυτό έρχεται να συσχετιστεί απόλυτα με το παρόν, την κυριαρχία των ιδιωτικών επιχειρήσεων και το άλμα προς ένα μέλλον που επιφυλάσσει μεγάλους κινδύνους, καθώς η επέλαση της τεχνολογίας γίνεται "όπλο" στα χέρια του πλούτου που έχει την πυξίδα του τυφλωμένος από την απληστία.

Το Νόημα του Άγχους του Rollo May (εκδόσεις Αρμός)

 Σε μία εποχή συνεχιζόμενων - ποικιλόμορφων κρίσεων το άγχος μαστίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων. Σε αυτό το εξαιρετικό έργο με διαχρονική ισχύ ταξιδεύουμε στα αίτια του υπαρξιακού άγχους και μέσα από μία βαθιά εσωτερική διαδικασία καλούμαστε με τη βοήθεια του Αμερικανού επιστήμονα να βρούμε λύσεις που θα αναδείξουν τη δύναμη της ίδιας της ζωής και της δημιουργίας που ομορφαίνει τις στιγμές μας. Αποτελεί ένα δημιούργημα ωριμότητας που συντάχθηκε μέρα την μέρα μέσα σε μία μακριά διαδρομή ετών που μέσα τις κρύβει αναζητήσεις, έρευνα, συζητήσεις, σκέψεις που αφορούν σημαντικά προβλήματα που μέσα στον χρόνο ελάχιστα βελτιώθηκαν ως προς τη βάση τους κι απασχολούν την κοινωνική πλειοψηφία.


ΤΟΜ ΛΕΙΚ της Αν Πατσέτ (εκδόσεις Δώμα)

 Ένα σημαντικό βιβλίο που έγινε best seller των New York Times. Μεγαλωμένη στην Καλιφόρνια η συγγραφέας γράφει κάθε γραμμή της με άξονα τον ευρύτερο όρο της ελευθερίας. Καταπιάνεται με μικρές καθημερινές ιστορίες που λατρεύει να αφηγείται, καθώς εκεί βρίσκει το νόημα και τη μεταβαλλόμενη δυναμική της καθημερινότητας. Με ενδιαφέρον, με διάθεση να προσφέρει, με θέληση να μεταφέρει αυτά τα γεγονότα σε ολόκληρο τον κόσμο και να βρεθούν αρκετοί ακόμα που χιλιόμετρα μακριά θα έχουν ανάλογα βιώματα. Δεν μένει στο εφήμερο, αναζητεί πάντα τη μεγάλη εικόνα και τη σπουδαιότητα που γεμίζει τα μικρά κενά κι οικοδομεί συμπαγείς σχέσεις που μας συνοδεύουν για ολόκληρη την πορείας μας.


ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ (Γιατί ο Κόσμος δεν είναι Δίκαιος) του Νώε Χαράρι (εκδόσεις Αλεξάνδρεια και Μεταίχμιο)

Με την τριλογία του Sapiens, Homo Deus, 21 Μαθήματα για τον 21ο αιώνα ο Νώε Χαράρι καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους διανοητές της εποχής μας. Συνέβαλε με τρόπο σύνθετο στην κατανόηση της πραγματικότητας. Συνέδεσε υποδειγματικά το παρελθόν κι αφήνει ένα έργο ζωής ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Δεν έμεινε όμως σε αυτά, καθώς θεωρεί κλειδί για τη συγκρότηση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων τη σφαιρική γνώση από τη νεαρή ηλικία. Σε αυτόν τον δρόμο εικονογράφησε το έργο του και ταυτόχρονα το διεύρυνε. Ο πρώτος τόμος του "Εμείς οι Ασταμάτητοι" γνώρισε ευρεία αποδοχή, καθώς ξεπερνάει τα στενά όρια των γραμμών και δημιουργεί ένα καθολικό έργο για μικρούς και μεγάλους. Αυτή τη φορά ήρθε η ώρα για την ανάλυση των κοινωνικών ανισοτήτων σε ένα βιβλίο που πραγματικά διαβάζετε με μία ανάσα κι οι εικόνες του μας ταξιδεύουν μέσα σε λίγες ώρες στην καρδιά του μηνύματος που θέλει να μας επικοινωνήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου