Addthis

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

Tομ Χανκς: O χαμαιλέων του αμερικανικού σινεμά που έγινε Έλληνας

 Ένας σπουδαίος ηθοποιός που δε δίστασε να σκηνοθετήσει κλείνει σήμερα τα 66 του χρόνια

 


O Τομ Χανκς γεννήθηκε μία ημέρα σαν κι αυτή στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μετά από μία σύντομα περιπλάνηση ως παιδί επέστρεψε στη γενέτειρά του και σπούδασε υποκριτική. Το ταλέντο του μεγάλο κι έγινε γρήγορα αντιληπτό στους ειδικούς του χώρου. Είχε την μεγάλη ικανότητα της προσαρμοστικότητας (εξού και το χαμαιλέων). Κατάφερε να διακριθεί τόσο σε κωμικούς, όσο και σε δραματικούς ρόλους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα κι ακόμα και σήμερα αναζητάει νέες προκλήσεις στην τεράστια καριέρα του.

 Το δυναμικό του εκτόπισμα είναι αδιαμφισβήτητο στο παγκόσμιο στερέωμα. Από τις ερμηνείες της νιότης σε αυτές της ωριμότητας πέρασαν δεκαετίες αλλά το όνομά του αποτελεί συνώνυμο της επιτυχίας για μία παραγωγή. Άλλοτε ενθουσιώδης, άλλοτε υπερβολικά στιβαρός έχει σημαδέψει τον κινηματογράφο με μερικές από τις σπουδαιότερες ερμηνείες όλων των εποχών. Ειδικότερα στις τελευταίες του εμφανίσεις κυριαρχεί η μεστή παρουσία του. Μία φιγούρα που αποπνέει σιγουριά και εμπειρία. 

 Στην προσωπική του ζωή παντρεύτηκε σε πρώτη φάση με τη Σαμάνθα Λουίς με την οποία έκανε δύο παιδιά (Κόλινς κι Ελίζαμπεθ Αν). Χώρισαν και λίγα χρόνια μετά έπεσε στην αγκαλιά της ελληνικής καταγωγής Ρίτα Γουίλσον. Αποτελεί τη νυν σύζυγό του κι απέκτησαν δύο γιους, τον Τσέστερ και τον Τρούμαν. Βαφτίστηκε για χάρη της χριστιανός ορθόδοξος και το 2019 του αποδόθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Συνηθίζεται να έρχεται στην Ελλάδα, ειδικά τους θερινούς μήνες και να απολαμβάνει τις διακοπές του στα ελληνικά νησιά.


 Η διαδρομή του ξεκίνησε ουσιαστικά στις αρχές της δεκαετίας του 80΄. Στο πρώτο διάστημα αναλώθηκε σε κωμικούς ρόλους και το μεγάλο του ξεπέταγμα έγινε προς τα τέλη της δεκαετίας, ειδικά με το Βig (1988). Έδωσε μάλιστα στον Χανς την πρώτη υποψηφιότητα για OSCAR. To 1994 ως ομοφυλόφιλος δικηγόρος που έχει προσβληθεί από AIDS πρωταγωνιστεί στη "Φιλαδέλφια" του Τζόναθαν Ντέμι και κερδίσει το πρώτο Χρυσό Αγαλματίδιο της καριέρας του. Έναν χρόνο μετά ακολουθεί το "Forest Gump" (600 εκατομμύρια δολάρια στο box office). Ο Χανκς κερδίζει back to back το ΟSCAR και γίνεται ο δεύτερος στην ιστορία του κινηματογράφου που το πετυχαίνει μετά τον Σπένσερ Τρέισι.

 Έχοντας φτάσει στο απόγειο της δόξας ως ηθοποιός επιχείρησε το βήμα παραπέρα με την παραγωγή και σκηνοθεσία ταινιών (That Think You Do!). Παράλληλα συνέχισε να παραδίδει υψηλού επιπέδου αποδόσεις ρόλων και η "Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν" με τη συγκλονιστική του παράσταση χάρισε το OSCAR Σκηνοθεσίας στον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Τα επόμενα χρόνια έκανε αρκετές συνεργασίες με σπουδαία ονόματα. Η "Γέφυρα των Κατασκόπων" (2015) του Τζέιμς Ντόνοβαν και το "Post:Απαγορευμένα Μυστικά" του Μπεν Μπράντλι θεωρώ πως μας χάρισαν και τις δύο πλέον μεστές - αυθεντικές ερμηνείες.

  Το παρουσιαστικό του τον κάνει ιδιαίτερα προσιτό και δημοφιλή στο κοινό. Μοιάζει με άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Είναι χαρακτηριστικό πως έδωσε τη φωνή του στο "Toy Story" και τον σερίφη Γούντι (1995, 1999, 2010, 2019). Στην πλούσια καριέρα του έχει κερδίσει 89 Βραβεία και θεωρείται από τους θρύλους του χώρου. Πιο τιμητική διάκριση όλων ωστόσο είναι το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας που του απένειμε ο Μπάρακ Ομπάμα. Επόμενη στάση για τον σπουδαίο ηθοποιό, το «Αsteroid City» του Γουές Άντερσον κι η παραγωγή του "Γάμος αλά ελληνικά 3" με τα γυρίσματα να ξεκινούν σύντομα στην Κέρκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου