Addthis

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Sani Festival : Τα φώτα έπεσαν κι η μαγεία ξεκίνησε

 


Βρεθήκαμε στη συναυλία των Chucho Valdes & Paquito D' Rivera στον περίφημο Λόφο στο πάντα φιλόξενο Σάνι που γιόρτασε τη συμπλήρωση 30 ετών του Φεστιβάλ του. Η διαχρονική αξία της μουσικής ορίζεται από την απήχηση που έχει στο πέρασμα του χρόνου. Ήταν το μακρινό 1992 όταν ξεκινούσε αυτή η πολιτιστική πρωτοβουλία. Μία διαδρομή διεθνούς αναγνώρισης και εμβέλειας που κάνει τους ανθρώπους που το επισκέπτονται για πρώτη φορά να γίνονται μόνιμοι και φανατικοί υποστηρικτές του εγχειρήματος.

Ο Λόφος της Σάνης

 Ένας Μεσαιωνικός Πύργος και γύρω του η θάλασσα κι ο ουρανός που συναντιούνται εκεί που φτάνει το μάτι. Μία τοποθεσία που σε εμπνέει να απολαύσεις και παράλληλα να στοχαστείς "ταξιδεύοντας". Εκεί η μελωδία γίνεται εμπειρία και η μουσική ... μυσταγωγία όπως μας έγραψαν οι συντελεστές στο εισαγωγικό τους σημείωμα. Για να αντιληφθείς όμως όλα αυτά τα μικρά που τελικά είναι ... μεγάλα οφείλεις να τα βιώσεις.

Η έναρξη

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Γιώργος Μουστάκας καλωσόρισε τους θεατές κι αναρωτήθηκε ποιο είναι το αέναο ζητούμενο της αληθινής τέχνης; Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ έλεγε πως ούτε ένα δυνατό περιεχόμενο, ούτε μία καλαίσθητη φόρμα από μόνο τους είναι τέλεια. Το Sani Festival δίνει τη δική του απάντηση όλα αυτά τα χρόνια με τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ποιότητα και τη χαρά και την απόλαυση, αυτό είναι το διαχρονικό του αφήγημα. Από την αναφορά του δεν έλλειψε η ιστορική διευθύντρια, Όλγα Ταμπούρη-Μπάμπαλη που έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2019. Τέλος ευχαρίστησε την οικογένεια Ανδρεάδη για την προσφορά της όλα αυτά τα χρόνια στον θεσμό.


Η συναυλία - "Όλα είναι Jazz"

Οι θρύλοι της αφροκουβανέζικης μουσικής, Chucho Valdes (πιανίστας, συνθέτης και ιδρυτής του συγκροτήματος Irakere) και Paquito D΄Rivera (σαξοφωνίστας, συνθέτης και κλαρινετίστας) έδωσαν μία εξαιρετική παράσταση υψηλού επιπέδου. Μαζί τους βρέθηκαν οι Diego Urcola στην τρομπέτα, ο Jose A.Gola στο μπάσο, ο Dafnis Prieto στα ντραμς και ο Roberto Vizcaino Jr. στα κρουστά. Ένα εκρηκτικό κράμα με ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε latin jazz, κλασικό λατινοαμερικάνικο ρεπερτόριο, σύγχρονες διασκευές ιστορικών κομματιών που μετάφεραν την αύρα της Καραϊβικής στην Μεσόγειο και τη Χαλκιδική.

Τι νιώσαμε 

 Ό,τι κι αν επιλέξει να γράψει κανείς θεωρώ πως θα υστερεί σε σύγκριση με όσα ζήσαμε το βράδυ της Κυριακής. Πανδαισία αισθήσεων, καταιγιστικός ρυθμός, απολαυστικά σόλο, εναλλαγή μουσικών ειδών, ποικιλία οργάνων και σχημάτων. Το αεράκι φυσούσε απαλά και μας ταξίδευε με τον χαρακτήρα της κουλτούρας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Μία δίωρη απόδραση στην Κούβα που δε συνηθίζεται. Κάτι δυνατό, κάτι διαφορετικό, κάτι μοναδικό που πιστώνεται το Φεστιβάλ με την πρωτοβουλία του να φέρει αυτό το καλλιτεχνικό σχήμα στην Ελλάδα.


Τι ακολουθεί

 Αυτή ήταν όμως μονάχα η αφετηρία σε ένα παραδεισένιο τοπίο. Ακολουθεί αυτό το Σάββατο 16 Ιουλίου ο Al Di Meola (Acoustic Trio), το επόμενο ο Jack Savoretti, αμέσως μετά στις 30 ο Βοb Geldof and the Bobkatz κι από εκεί η σκυτάλη περνάει σε δύο ελληνικές βραδιές. "Ξενοδοχείο Ασμάτων: 30 χρόνια νότες - ο Λόγος και η Θάλασσα" με τους Μανώλη Μητσιά, Χρήστο Θηβαίο, Ελένη Τσαλιγοπούλου και Πέννυ Μπαλτατζή και στις 13 Αυγούστου "Mediterranean Project: η Ελλάδα κι ο κόσμος" με τους Δημήτρη Μπάση, Ρένα Μόρφη, Δώρο Δημοσθένους, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Θωμαΐδη και Καλλιόπη Φούσκα. Μεγάλο φινάλε με το γεγονός του καλοκαιριού και τη συναυλία του σπουδαιότερου τενόρου στον κόσμο, Andrea Bocelli στις 20 Αυγούστου.

 Το καλοκαίρι μας πήρε ήδη χρώμα και αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον όσα έρχονται στον Λόφο. Το Sani Festival περιμένει όλους τους πιστούς και υπόσχεται απόλαυση υψηλής αισθητικής για όλα τα γούστα. Με την ευχή ο καιρός να βοηθήσει και οι διακοπές των τυχερών να συνδυαστούν με την παρακολούθηση των συναυλιών που ακολουθούν και θα συζητηθούν για καιρό.

πρώτη δημοσίευση parallaximag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου