Addthis

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Βενσάν Λιντόν: Ένας ασυμβίβαστος σταρ

 

63 κεράκια στην τούρτα του Γάλλου ηθοποιού που με τις ερμηνείες του τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους στο είδος του

 Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο πρόσφατο 75ο Φεστιβάλ των Καννών που ολοκληρώθηκε πριν λίγο καιρό, με τον Χρυσό Φοίνικα να έχει άρωμα Ελλάδα, καθώς απονεμήθηκε στον Ρούμπεν Έστλουντ για το "Τρίγωνο της Λύπης", του οποίου τα γυρίσματα έγιναν στην Πελοπόννησο. Μαζί του βρέθηκαν 21 άτομα μεταξύ των οποίων εξέχουσες προσωπικότητες του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως η Ρεμπέκα Χολ, ο Ασγκάρ Φαραντί κι ο Λαντζ Λι.

 Η μεγάλη του αποκάλυψη ήταν στον "Νόμο της Αγοράς" του Στεφάν Μπριζέ το 2015. Βραβείο Ανδρικής ερμηνείας στις Κάννες. Ο Τιερί έχει μόλις απολυθεί από τη δουλειά του. Χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μικροαστικής τάξης και με την σιγουριά κάποιων χρημάτων, έφτιαξε τη ζωή του, δίχως υπερβολές. H κοινωνική πραγματικότητα τον έχει περικυκλώσει, τον εγκλωβίζει, τείνει να τον αλλοτριώσει.. Μία βαθιά πολιτική ταινία και μία εσωτερικά σπαρακτική ερμηνεία που έφερε τον Βενσάν Λιντόν στην πρώτη γραμμή.

 Μία ταινία του που με τάραξε και ειδικά το φινάλε της το κουβαλώ ακόμα και στο μυαλό είναι το "Σε Πόλεμο" (2019) και πάλι του Στεφάν Μπριζέ. Ο Γάλλος σκηνοθέτης ακουμπάει στα βήματα του Κέν Λόουτς και δίνει μία γροθιά στο κατεστημένο μέσα από το έργο του. Βρισκόμαστε στην περιοχή Ανζέ της Γαλλίας. Εκεί η εταιρεία Περέν γερμανικών συμφερόντων αποφασίζει πως πρέπει να κλείσει το εργοστάσιό της. 1100 άτομα στην ανεργία, 4000 μαζί με τις οικογένειές τους στο χείλος της καταστροφής. Ο Λιντόν είναι ο Λοράν. Μπροστάρης στις κινητοποιήσεις. Δίνει αγώνα να ταξιδέψει η αδικία που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο τέλος λυγίζει. Είναι πλέον γεμάτος κι αυτός ο κόσμος δε τον χωράει. "Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει. Αυτός που δεν αγωνίζεται έχει ήδη χάσει". Μία καθηλωτική ερμηνεία.

 


Πρωταγωνιστής στον Χρυσό Φοίνικα του 2021 - "Titane" της Zουλιά Ντικουρνό και καταλύτης, καθώς συμπληρώνει ιδανικά την Αγκάτ Ρουσέλ και δημιουργούν ένα πρωταγωνιστικό δίδυμο που μαγνητίζει τον θεατή. Από την μία η αποξένωση των σύγχρονων κοινωνιών, από την άλλη η διαχείριση ενός τραύματος ζωής και μίας σημαντικής απώλειας. H πολυδιάστατη έννοια της ταυτότητας, η μητρότητα, η πολυσυζητημένη σεξουαλικότητα, η απόρριψη, η αγάπη, η κατανόηση, η αλληλοβοήθεια, ο θάνατος κι η ΓΕΝΝΗΣΗ που έρχεται να τον ΝΙΚΗΣΕΙ.

 Έπαιξε επίσης στα "Σχολή της Σάρκας", "Η εκδοχή του Τσάρλι", "Welcome", "Λευκοί Ιππότες", "Το Όραμα", "Καζανόβα, η Τελευταία Αγάπη, "Το Ξαδελφάκι μου", ενώ προσεχώς αναμένεται η νέα ταινία "Avec amour et acharnement" της Κλερ Ντενί που τον βρίσκει στο πλευρό της Ζιλιέτ Μπινός. Μία ρομαντική ιστορία που αφηγείται τη ζωή ενός ζευγαριού σε βάθος δεκαετίας και αναμένεται να προσελκύσει πλήθος κόσμου στις αίθουσες.

 Σε προσωπικό επίπεδο ήταν σε σχέση με τη Claude Chirac, κόρη του προέδρου Jacques Chirac, για δέκα χρόνια. Αργότερα συνδέθηκε με την Καρολάιν, την πριγκίπισσα του Μονακό. Τελικά παντρεύτηκε την ηθοποιό Sandrine Kiberlain το 1998, αλλά στην πορεία χώρισαν. Έχει αποκτήσει δύο παιδιά τον Μαρσέλ και τη Σουζάν που ακολουθεί τα βήματά του στον καλλιτεχνικό χώρο και είναι σκηνοθέτης, έχοντας κάνει μάλιστα τις πρώτες της προσπάθειες.

 Ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς των τελευταίων ετών έχει σήμερα τα γενέθλιά του κι εμείς του ευχόμαστε υγεία, αγάπη και δημιουργία. Οι ρόλοι του ειδικά στον «Νόμο της Αγοράς» και το «Σε Πόλεμο» είναι κομμάτι του εαυτού του. Ο ίδιος έχει καταφέρει να ανεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων πολύ ψηλά και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε τα επόμενα έργα στα οποία θα πρωταγωνιστήσει. Πολύχρονος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου