Addthis

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

15 στιγμές από το Evia Film Project


 Bρεθήκαμε στη Βόρεια Εύβοια από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουνίου και ζήσαμε την μοναδική εμπειρία του Εvia Film Project. Μία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εικόνες είναι τόσο πυκνές στο μυαλό μου, που μοιάζει σα να συνέβησαν χθες. Ήταν μία ανάσα από πολλές απόψεις. Για όλους εμάς που "αποδράσαμε" για λίγες ημέρες από κάποια μεγάλη πόλη, για τους κατοίκους της περιοχής που είδαν τον κόσμο να τους αγκαλιάζει, για τον Πολιτισμό που άνθισε σε ένα μαγευτικό τοπίο!

15) Τελετή έναρξης στο ιστορικό cine Απόλλων που άνοιξε τις πύλες του σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την τελευταία του προβολή. Ο "Πράσινος Πλανήτης" της Κολίν Σερό έφερε τους ντόπιους αντιμέτωπους με ένα θέαμα που τους ανάγκασε να σκεφτούν τα αίτια που έφεραν την περσινή καταστροφή.

14) Η παραλιακή διαδρομή στην Αιδηψό διάρκειας περίπου 15΄, ήταν ικανή να σε κάνει να ηρεμήσεις. Μία μεγάλη ευθεία που από νωρίς το απόγευμα μετατρεπόταν σε πεζόδρομο. Μαγαζάκια, ταβέρνες, cafe-bar. Άνθρωποι ζεστοί που από την αρχή αντιλήφθηκαν πως κάτι σημαντικό συμβαίνει.

13) Σύντομα το ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στη Λίμνη. Εκεί παρακολουθήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση για την Πράσινη παραγωγή ταινιών. Ειδικά το δεύτερό της μέρος ήταν άκρως κατατοπιστικό και μέσα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις ο καθένας μπορούσε να βγάλει τα συμπεράσματά του. Εκπρόσωποι από τη Λετονία, την Αυστρία, την Ιταλία, τον Λίβανο και τη Γερμανία τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

12) Στην ίδια τοποθεσία αναπτύχθηκε η Κυκλαδούπολη: Ένα περιβαλλοντικό παιχνίδι. Προσέλκυσε πλήθος οικογενειών και το Σάββατο οι περισσότερες απ΄αυτές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εξαιρετική, "Κόκκινη Χελώνα" του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ.

11) Μεγάλη αξία είχε η επίσκεψη στο Οινοποιείο του Βρυνιώτη. Μεταφορά του σκηνικού στο γειτονικό χωριό Γιάλτρα. Πέρα του ουσιαστικού μέρους της ξενάγησης, στο μυαλό μας θα μείνει για πάντα η μαγική θέα που έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία.


10) Απολαύσαμε τη διαδρομή μέχρι την Αγία Άννα και βρεθήκαμε στο "Aπόσταγμα" για το Masterclass του Γιώργου Αυγερόπουλου (συνεργασία με τον iMEdD), σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη δομή ενός ντοκιμαντέρ και τη δεοντολογία του δημοσιογράφου.

9) Το απόλυτο σημείο συνάντησης στο ιστορικό "Κύμα" που φόρεσε και πάλι τα γιορτινά του. Λίγα μόλις μέτρα από το cine Aπόλλων. Συναντήσεις φίλων, συνεργατών, επαγγελματιών. Το μυαλό μας γυρίζει ακόμα εκεί και περιμένει να συναντήσει κάποιον γνωστό.

8) Το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η AGORA που στη Βόρεια Εύβοια είχε δυναμική παρουσία με τις διεργασίες της. Τα βραβεία δόθηκαν στους μεγάλους νικητές το Σάββατο βράδυ σε κλίμα ενθουσιασμού.

7) Με ενδιαφέρον ταξιδέψαμε στις γειτονικές Ροβιές, προκειμένου να επισκεφτούμε το πάλαι ποτέ εργοστάσιο Χαρτοποιίας και τον Μεσαιωνικό Πύργο. Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες της φύσης που αναγεννάται μέσα από τα αποκαΐδια της.

6) Μέσα από τον αρχιτεκτονικό περίπατο στην πόλη της Αιδηψού καταλήξαμε στο ιστορικό κτίριο "Ηράκλειον". Εκεί με βάση τον μύθο γεννήθηκε ο όρος διακοπές, καθώς ήταν το σημείο που ξαπόσταινε ο Ηρακλής ανάμεσα στους άθλους του.


5) Aπό την αναφορά μας δε θα μπορούσε να λείπει το masterclass του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη. "Πολύς λόγος έχει γίνει για τα χταπόδια τελευταία, αλλά εμείς πρώτοι φέραμε την ταινία, ο Δάσκαλός μου το χταπόδι". Μία συζήτηση με ιστορικές αναδρομές και ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

4) Η μικρή απόδραση στις "Σεϋχέλλες της Ελλάδας", ο λόγος για τα Λιχαδονήσια σε απόσταση περίπου μίας ώρας από την Αιδηψό. Οι πιο τυχεροί απόλαυσαν και τις φώκιες να κάνουν τις βόλτες τους.

3) Ο κόσμος αγκάλιασε τον Κωστή Μαραβέγια, ambassador του Evia Film Project κι η συναυλία του στην Αγία Άννα, εκεί που η φωτιά έσβησε μόνο όταν έφτασε στη θάλασσα, σήμανε μία επανεκκίνηση και συγχρόνως το πολιτιστικό event της χρονιάς για την περιοχή. Κυριάρχησαν δύο συναισθήματα η ελπίδα και η αισιοδοξία.

2) "Μέγαρα" παρουσία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Η πρώτη ελληνική ταινία που έθιξε το θέμα της οικολογίας το μακρινό 1974 σε δύσκολα χρόνια. Συγκίνηση, ερωτήσεις κι ένας επίκαιρος χαρακτήρας που αποτυπώθηκε στην ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισε το θέαμα το κενό.

1) Αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη στιγμή αυτού του καλοκαιρινού Φεστιβάλ ήταν η επίσκεψη του Φόλκερ Σλέντορφ με τη νέα του ταινία "Δασοποιός". Το Q n A που ακολούθησε της προβολής έδειξε το βαθιά ανθρώπινο πρόσωπο και την οξυδέρκεια ενός εξαιρετικού σκηνοθέτη.

Με αισιοδοξία και χαμόγελο ολοκληρώθηκε αυτή η σπουδαία διοργάνωση και το ραντεβού δόθηκε ξανά για ένα χρόνο μετά στο ίδιο μέρος, αφού μεσολαβήσουν ο Νοέμβρης κι ο Μάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου