Addthis

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

To Cine Aπόλλων στην Αιδηψό ανοίγει τις πύλες του 16 χρόνια μετά

 


Απόψε ξεκινάει το Evia Film Project. Tαινία έναρξης (21:30) "O Πράσινος Πλανήτης" της Κολίν Σερό στο Σινέ Απόλλων στην Αιδηψό.

 Όπως η πανέμορφη Βόρεια Εύβοια γεννιέται ξανά μέσα από τα αποκαΐδια της ως ένα θαύμα της φύσης, έτσι κι ο τοπικός κινηματογράφος Απόλλων ανοίγει σήμερα τις πύλες του δεκαέξι χρόνια μετά για να υποδεχθεί εκλεκτούς καλεσμένους από ολόκληρο τον κόσμο. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις κι ο ενθουσιασμός της τοπικής κοινωνίας μεγάλος, καθώς από την μία εκατοντάδες κόσμου έχουν κατακλύσει την περιοχή κι από την άλλη ένα σινεμά με τεράστια συναισθηματική αξία για τους παλαιότερους είναι έτοιμο να σηματοδοτήσει την αρχή της νέας εποχής.

Ο "Απόλλωνας" χρονολογείται πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ως φυσικός χώρος τελετών. Αρχικά λειτουργούσε ως θέατρο και το σινεμά της περιοχής ήταν η Αίγλη. Από το 1950 όμως ξεκίνησε τη διαδρομή του στο πανί και γνώρισε αν μη τι άλλο ένδοξες ημέρες για περίπου τέσσερις δεκαετίες. Η διαδρομή του μας θυμίζει λίγο πολύ την εξέλιξη των γεγονότων στην Ελλάδα. Ο ερχομός της τηλεόρασης αρχικά και στη συνέχεια τα video έφεραν σταδιακά τον αργό, επώδυνο "θάνατο" των σινεμά. Ο κινηματογραφιστής Τάκης Πανταζώνης επέμεινε μέχρι το 1990. Στη συνέχεια είχαμε μία νέα "πάλη" για χρόνια. Θέατρο - κινηματογράφος, μία ζωντανή κοιτίδα και τελικά λουκέτο το 2006.

 Ακολούθησαν δύσκολα χρόνια. Οι επιχειρηματίες δεν τολμούσαν τη γενναία επένδυση στην περιοχή. Η κρίση ήρθε στη χώρα και επηρέασε φυσικά και τη "λουτρόπολη". Τα καλοκαίρια έδιναν τη θέση τους στους χειμώνες και ξανά ο αντίστοιχος κύκλος. Ο τοπικός κινηματογράφος παρέμενε αναξιοποίητος. Φυσικά δεν είναι ο μοναδικός που η τύχη του έλαχε αυτήν την μοίρα. Η περσινή καταστροφή έδωσε τροφή για σκέψη και δράση. Μέσα από ζυμώσεις ήρθε η ιδέα για το Evia Film Project. Από τις 15 μέχρι τις 19 Ιουνίου η περιοχή (Αιδηψός, Λίμνη, Αγία Άννα) φοράει τα καλά της και υποδέχεται κάθε ενδιαφερόμενο.

Με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού κι Αθλητισμού και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ο Απόλλωνας επιστρέφει σαν ένας μύθος, σαν ένα τέρας που ξυπνάει από λήθαργο. Ο δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού πίστεψε στο εγχείρημα κι η σύμπραξη με τους παραπάνω φορείς επιτάχυνε τις διαδικασίες, ώστε αυτός ο ιστορικός χώρος πολιτισμού να είναι ικανός απόψε να υποδεχθεί πλήθος κόσμου με την ευχή αυτή να είναι μονάχα η αρχή μίας νέας - σταθερής κι επιτυχημένης πορείας στον χρόνο.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ποιά η σχέση μας με τη φύση; Ο Πράσινος Πλανήτης (La Belle Verte) ήρθε να μας αφυπνίσει!

Όταν επισκέπτεται το Παρίσι, ένα ανώτερο ον από έναν ουτοπικό πλανήτη σοκάρεται με τον καταναλωτισμό των ανθρώπων και ξεκινά μια προσπάθεια οικολογικής αφύπνισης. Μια τρυφερή, ευφάνταστη και δυναμική ταινία, που μας παρακινεί να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας σε αυτόν τον κόσμο και επαναπροσδιορίζει τη σημασία της επαφής με τη φύση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου