Addthis

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

25 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα ...

 

Σήμερα συμπληρώνονται 26 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, του πολιτικού που με τη χαρισματική προσωπικότητα και τις ρηξικέλευθες ιδέες σφράγισε την πρώτη περίοδο μετά την Μεταπολίτευση. Η γενναία ενίσχυση και θωράκιση του λυμφατικού ως τότε κράτους πρόνοιας ,η εδραίωση της Δημοκρατίας και η άσκηση εξωτερικής Πολιτικής πολυεπίπεδης (ποτέ η Ελλάδα δεν υπήρξε λιγότερο ..δεδομένη και προβλέψιμη σύμμαχος για κανέναν,ποτέ η Ελλάδα δεν υπήρξε-μεταπολιτευτικά τουλάχιστον- λιγότερο ευάλωτη σε εξωτερικές επιβουλές) και ακηδεμόνευτης, συνιστούν παρακαταθήκη αλησμόνητη και πολύ σημαντική!!

 Η άμβλυνση των ως τότε έντονων κοινωνικών ανισοτήτων ,η ολοσχερής απόρριψη και εγκατάλειψη των ως τότε εμπεδωμένων αυταρχικών πρακτικών στις σχέσεις Κράτους-πολίτη αλλά και στους χώρους εργασίας τον καθιστούν δίκαια ,όπως επανειλημμένως το πιστοποιούν σχετικές μετρήσεις, τον πιο δημοφιλή Πρωθυπουργό από το 1974 έως σήμερα. Τον πολιτικό που οι αναρίθμητοι υποστηρικτές του τον αποκαλούσαν, όπως και ο τίτλος του άρθρου προδίδει, με το μικρό του μόνο όνομα, μακριά από τον ως τότε επικρατούντα ελιτισμό, την παράδοση που ήθελε τους πολιτικούς απόμακρους από το λαό . 

 Θα ήταν ασυγχώρητη παράλειψη να μην αναφερθούμε  στις καινοτομίες που θεσπίστηκαν από τις Κυβερνήσεις του σε ότι αφορά το Οικογενειακό Δίκαιο και την ισότητα των φύλων: η Ελλάδα κατέστη από ουραγός ,αν όχι πρωτοπόρος τότε οπωσδήποτε μια από τις πιο προοδευτικές χώρες στην Ευρώπη στα ζητήματα αυτά! Συνδικαλιστικές ελευθερίες εμπεδώθηκαν , κοινωνικές κατακτήσεις κατοχυρώθηκαν, εργασιακά δικαιώματα, εργασιακές κατακτήσεις κατά πολύ διευρύνθηκαν επί πρωθυπουργίας Ανδρέα!! 

 Εάν σε όλα αυτά συνυπολογίσει κανείς βαθιές τομές που επιχειρήθηκαν ως προς τη λαϊκή συμμετοχή στη διαμόρφωση πολιτικών ,την τόσο αναγκαία για την Ελλάδα αποκέντρωση, την μαζική δωρεάν άθληση των πολιτών, την καθιέρωση δυνατότητας πάρεμβασης - λήψης απόφασης των φοιτητών στα εντός των Πανεπιστημίων τεκταινόμενα..τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο (και μη αντιστρεπτά) φτώχυνε η ελληνική πολιτική σκηνή εκείνη την Κυριακή..23η Ιουνίου 1996!

Υγ 1:Εχέγγυο για την πραγματοποίηση του τόσο ριζοσπαστικού αυτού έργου, υπήρξε η πολιτική διορατικότητα που τον χαρακτήριζε, η σε βάθος κατανόηση των προβλημάτων, η πολυεπίπεδη γνώση πάνω σε ζητήματα γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής, το στιβαρό υπόβαθρο στα οικονομικά ( αντικείμενο άλλωστε των σπουδών του) ,κυρίως όμως η γνήσια αγάπη του για το λαό!

Υγ 2: Δεν υφίσταται μεγάλος πολιτικός χωρίς σφάλματα και παραλείψεις..( θα γίνει εν καιρώ αναφορά και σε αυτά)

Ζήσης Μπούρτζος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου