Addthis

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Aπόδραση στις "τροπικές" Καβουρότρυπες

 


 Με τις θερμοκρασίες να αρχίζουν να ανεβαίνουν επικίνδυνα, η επιβίωση στην πόλη γίνεται ολοένα και δυσκολότερη υπόθεση. Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έχουν την ευκαιρία της διαφυγής στις παραλίες της Χαλκιδικής. Το αιώνιο ερώτημα είναι πρώτο ή δεύτερο πόδι;

 Στην πρώτη μας "εξόρμηση" επιλέγουμε να προσπεράσουμε τη φασαρία, τον συνωστισμό και να ταξιδέψουμε στον επίγειο παράδεισο της Σιθωνίας, τις Καβουρότρυπες. Παλαιότερα η παρθένα φύση υποδεχόταν μία μικρή μερίδα τουριστών, ενώ ένα κομμάτι της παραλίας αποτελούσε κοινότητα γυμνιστών. Σήμερα η μορφή της έχει αλλάξει ριζικά. Υπάρχει πλέον μία οργανωμένη δομή στα αριστερά, το beach bar Πορτοκάλι έτοιμο να υποδεχθεί τον κόσμο κι από την άλλη πλευρά - στα δεξιά - μπορείς άνετα να τοποθετήσεις την ομπρέλα και τη ψάθα σου.

 Συναντήσαμε κι είχαμε μία πρώτη επικοινωνία με τον Στέλιο Χαλκιά ιδιοκτήτη του τοπικού beach bar. Μας ευχήθηκε ευγενικά καλό καλοκαίρι και μέσα από τη στήλη μας καλεί να πάρουμε την απόφαση και να εξερευνήσουμε τα κολπάκια της Σιθωνίας. Μιλήσαμε για τις δυσκολίες των δύο τελευταίων καλοκαιριών και για την ελπίδα το διάστημα που έρχεται να μοιάζει με το αντίστοιχο του 2019. Οι τιμές παραμένουν προσιτές παρά το κύμα ανατιμήσεων - ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση κι οι άνθρωποι περιμένουν να εξυπηρετήσουν όσους έρθουν με χαρά.

 Η φήμη της παραλίας διαδίδεται από στόμα σε στόμα με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκεπτών σε ετήσια βάση. Όσοι κάνουν αυτή την εξόρμηση το θυμούνται για πάντα. Είναι σα μία φωτογραφία. Ένα "σταμάτημα" της μνήμης εκεί που το βουνό συναντάει τη θάλασσα κι η μαγεία της φύσης ολοκληρώνεται, βλέποντας τις πευκοβελόνες να κρέμονται πάνω από τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά. Όταν έρθει η ώρα του ηλιοβασιλέματος αντικριστά με το Άγιον Όρος o χρόνος μηδενίζει, το μυαλό καθαρίζει. Ένα καθ΄όλα ειδυλλιακό σκηνικό που δε φαντάζεσαι πως βρίσκεται τόσο κοντά.

Και το βράδυ;

 Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται δύο γραφικά χωριά, η Σάρτη κι η Βουρβουρού. Εκεί μπορείς να βρεις ό,τι θελήσεις. Καλό φαγητό, ποτό, καταλύματα, βόλτα σε παραδοσιακά μαγαζάκια, διασκέδαση και ψυχαγωγία για τα παιδιά. Συνδυασμός που ενδείκνυται τόσο για νέους, όσο και για οικογενειάρχες. Όσοι πάλι προτιμούν camping σε απόσταση αναπνοής είναι ο Αρμενιστής και το Πλατανίτσι. Κάθε μέρος έχει τη δική του φυσική ομορφιά και ξεχωριστή ταυτότητα. Αξίζει να εξερευνήσεις αυτό το κομμάτι στην ανατολική πλευρά της χερσονήσου.

 Από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη κι όσο ο υδράργυρος απογειώνεται έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε τον πλούτο που μεταφέρεται σαν μία άτυπη κληρονομιά από γενιά σε γενιά. Η Ελλάδα είναι γεμάτη μαγευτικά τοπία. Αποτελεί διαχρονικά έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των τουριστών. Χιλιάδες "Βαλκάνιοι", αρκετοί άνθρωποι από την Κεντρική Ευρώπη κι άλλοι, ακόμα κι από την Αμερική, έρχονται να ζήσουν το καλοκαίρι σε αυτή την περιοχή. (summer in Greece). 

 Κάποιοι την παρομοιάζουν με την Καραϊβίκη, άλλοι με τη Χαβάη, το σίγουρο είναι ότι κρύβει τα δικά της ξεχωριστά μυστικά. Τα τιρκουάζ νερά, η ξανθή άμμος και τα λευκά χαραγμένα βράχια σας περιμένουν. Τώρα έχετε μία πρόταση φυγής για το επόμενο καυτό Σαββατοκύριακο όσοι μένετε κοντά και μία επιλογή θερινών διακοπών όσοι το αποφασίσετε από πιο μακριά. Το "σαν τη Χαλκιδική δεν έχει" ... δε βγήκε άλλωστε τυχαία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου