Addthis

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

ΠΕΡΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ..ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ

  


Αποτελεί συχνή επωδό- προσπαθώντας απεγνωσμένα να καταλάβει θέση επιχειρήματος-   στα χείλη των συντηρητικών πολιτών : "το ακριβό ρόλεξ του Δ.Κουτσούμπα, η κατάταξη του Αλ.Αλαβάνου ως πλουσιότερου εκ των τότε επικεφαλής των Κομμάτων της Βουλής, τα παιδιά του Αλ.Τσίπρα που φοιτούν σε ιδιωτικό Δημοτικό  Σχολείο’’ και πολλά άλλα συναφή κλασικά εικονογραφημένα. Η δε αναπαραγωγή της δεν περιορίζεται εντός των συζητήσεων που διεξάγονται στα πλαίσια..καφενειακών αντεγκλήσεων ,αλλά έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί και από επίσημους πολιτικούς παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και άλλων παρεμφερούς ιδεολογικής τοποθέτησης ή καταβολών κομμάτων.

  Τα τερτίπια αυτά, δεν αποτελεί προνόμιο μόνο της εν Ελλάδι Δεξιάς. Χαρακτηριστικά στη Γερμανία, έλαβε χώρα ολόκληρη έντεχνα οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμισης κατά του χαρισματικού και πραγματικά προοδευτικού σοσιαλδημοκράτη πολιτικού Όσκαρ Λαφοντέν, ακριβώς επειδή διέπραξε το ασυγχώρητο έγκλημα να υποστηρίζει πολιτικές αναδιανομής του πλούτου και διεύρυνσης/θωράκισης του κράτους πρόνοιας, όντας ο ίδιος εύπορος!

  Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα εσκεμμένης ,εκπορευόμενης από την ίδια την εξουσία, υποβάθμισης του δημοσίου διαλόγου και της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στις μέρες μας ουδείς σχεδόν - και η μομφή αυτή δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά της Δεξιάς- καταπιάνεται με την ουσία, το αληθινό περιεχόμενο της πολιτικής  παρά μόνον με το περιτύλιγμα, μέσω επιδερμικών και συχνά αφοριστικών προσεγγίσεων, συνοδευόμενων ασφαλώς από τον κατάλληλο  και ..αρκούντως απωθητικό  ξύλινο λόγο. Αυτό που οι φιλόλογοι στην Έκθεση της Γ’ Λυκείου επιμένουν να τονίζουν: επίθεση στο ήθος του αντιπάλου ως τρόπος πειθούς, έναντι της επίκλησης στη λογική.

 Ασφαλώς και δεν συνιστά κανενός είδους μεμπτό ή επιλήψιμο γεγονός ένας πολιτικός που ανήκει στο χώρο της Αριστεράς ή της Σοσιαλδημοκρατίας να κατέχει πλούτο ο οποίος έχει προκύψει από τρόπο και δραστηριότητες νόμιμο και ηθικά αποδεκτό (συμφώνα με τα καθολικά σχεδόν επικρατούντα αξιολογικά κριτήρια). Ασφαλώς και δεν είναι προς θάνατον η υιοθέτηση και του αντίστοιχου τρόπου ζωής. Άλλωστε, τι σημαίνει γνήσια ριζοσπαστική τοποθέτηση; Μα τι άλλο εκτός από ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη προς τα πάνω, με το κοινωνικό σύνολο να ευημερεί και να απολαμβάνει υψηλής ποιότητας βιοτικού επιπέδου; Διάχυση  γενική και ευρεία λοιπόν του πλούτου, πράγμα κάθε άλλο παρά ανέφικτο στη σύγχρονη εποχή της αλματώδους τεχνολογικής προόδου και επιστημονικής εξέλιξης, φτάνει να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση.  Όχι ολική διάχυση της μιζέριας και της ανασφάλειας.  Είναι άραγε τόσο δύσκολο να γίνει αντιληπτό; Ακόμα και τα "προοπαγανδιστικά" όπλα πολλές φορές δέχονται μείωση στο όποιο .. βεληνεκές τους!

Zήσης Μπούρτζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου