Addthis

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Mε τη νέα ταινία του Ζακ Οντιάρ ολοκληρώνεται το Φεστιβάλ


H ταινία Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα του Ζακ Οντιάρ ρίχνει την αυλαία του 62ου ΦΚΘ

 

Το 62ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ρίχνει τίτλους τέλους και ανανεώνει το ραντεβού του με το κοινό την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 19:00, στη φυσική του έδρα, τον κινηματογράφο Ολύμπιον, με μια ταινία που μας υπενθυμίζει πώς είναι να ερωτεύεσαι στη σημερινή εποχή. Το Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα (Les Olympiades) του πολυβραβευμένου γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ, σε σενάριο που υπογράφει ο ίδιος σε συνεργασία με τη Σελίν Σιαμά και τη Λέα Μισιούς, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τα κόμικ διηγήματα Amber Sweet, Hawaiian Getaway και Killing and Dying, τα οποία περιλαμβάνονται στη συλλογή Killing and Dying του διάσημου Αμερικανού κομίστα Έιντριαν Τομίνε.

 

Παρότι γυρισμένη σε ένα γοητευτικό ασπρόμαυρο φόντο, η ταινία του Οντιάρ ακτινοβολεί όλα τα χρώματα μιας πολύπλοκης εποχής, αποτυπώνοντας τον παλμό και την ένταση της στιγμής και του σήμερα. Παράλληλα, ενώ οι ιστορίες εκτυλίσσονται στο Παρίσι, η αμεσότητα της ταινίας καταργεί κάθε είδους σύνορα και διαχωρισμούς. Ο καθένας από εμάς, από το Παρίσι έως την Αριστοτέλους και από το Μανχάταν έως την Κυψέλη, θα μπορούσε να μπει στη θέση των ηρώων, να συναισθανθεί τα όσα βιώνουν, να βρει παραλληλισμούς και ομοιότητες με τις προσωπικές του εμπειρίες.

 

Ο έρωτας, η ενηλικίωση, αλλά και η συμφιλίωση τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τον κόσμο και τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, κυριαρχούν σε μια ταινία που φτιάχνει μικρούς κόσμους, όπου συνυπάρχουν το «εγώ» και το «εμείς». Το Παρίσι, 13ο Διαμέρισμα είναι σαν ένα ρομαντικό τραγούδι, ανάλαφρο και βαθύ, ολόδικό σου αλλά συγχρόνως στα χείλη των γύρω σου, που το κουβαλάς μαζί σου ως εφόδιο και ανάμνηση χωρίς καλά καλά να το αντιληφθείς. Ένα ιδανικό κλείσιμο για την επιστροφή του Φεστιβάλ στους φυσικούς του χώρους, τις κινηματογραφικές αίθουσες, αλλά και μια γλυκιά υπόσχεση για τα όσα έρχονται.

 

*Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από τη Cinobo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου