Addthis

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Η Μεγάλη Επανεκκίνηση


Οι εκδόσεις Λιβάνη φημίζονται για τα εξαιρετικά δοκίμια που επιλέγουν να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά. Ένα απ'αυτά, απόλυτα επίκαιρο, καθώς γράφεται το καλοκαίρι του 2020 από τους Κλάους Σβαμπ (Ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ) και Τιερί Μαλερέ (διευθυντή του "Μηνιαίου Βαρόμετρου") και είναι η "Μεγάλη Επανεκκίνηση" σε μετάφραση Αριάδνης Αλαβάνου. Από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας μου κίνησε την περιέργεια, το προμηθεύτηκα, το διάβασα και με χαρά βλέπω τη διαδρομή του στα "ευπώλητα" των βιβλιοπωλείων σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Η χρονική περίοδος που ολοκληρώνεται το βιβλίο είναι αμέσως μετά το πρώτο σοκ του αναγκαστικού εγκλεισμού. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη συνέχεια. Εμείς γνωρίζουμε τι ακολούθησε, τουλάχιστον για το τι συνέβη στην πατρίδα μας λίγο πολύ όλοι μας έχουμε μία εικόνα. Οι δύο συγγραφείς υιοθετούν μία ξεκάθαρη στάση χωρίς περιστροφές. Δεν έχουν διάθεση να παλινδρομήσουν , ούτε φοβούνται μην εκτεθούν. Τα δεδομένα είναι απτά. Πολλά απ' αυτά ισχύουν φυσικά ακόμα και σήμερα. Η ανθρωπότητα ήρθε αντιμέτωπη με τον εαυτό της σε έναν μεγάλο καθρέφτη. Τώρα πρέπει να αποφασίσει προς τα που θα χαράξει την πορεία της για την επόμενη ημέρα.

Ήδη από την εισαγωγή αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα των επικείμενων αλλαγών. Χρόνος για αναδημιουργία του κόσμου από μηδενική βάση δεν υπάρχει. Κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε, με χαρακτήρα υπαρξιακό ενθαρρύνουν την ενδοσκόπηση. Οι διαδοχικές καραντίνες (quaranta σημαίνει σαράντα) κράτησαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο και δημιούργησαν ένας σύνθετο είδους άγχος. Έμμεσα η υγειονομική περιπέτεια "νομιμοποίησε" συσσώρευση εξουσιών στις κυβερνήσεις. Αλληλεξαρτήσεις, διασυνδέσεις, ένα περίπλοκο σύστημα που η πλειοψηφία αδυνατεί να αντιληφθεί πως λειτουργεί.

Το δεδομένο είναι πως υπάρχει μία αδυναμία στο επίπεδο της συνεργασίας. Μαθαίνουμε αρκετά χρήσιμα στοιχεία και αριθμούς που αφορούν το πρώτο οικουμενικό lockdown. Οι κοινωνίες πέρα από τον φόβο της επιβίωσης πρέπει να βρουν τη δύναμη να στοχαστούν τι πραγματικά έχει αξία και να επαναπροσδιορίσουν το κοινωνικό τους συμβόλαιο. Η πόλωση που δημιουργείται στην αγορά εργασίας  δεν αποκλείεται να διογκώσει τις ανισότητες. Ένα τρίτο κύμα (περάσαμε ήδη το δεύτερο) ραγδαίας επιδείνωσης του COVID-19 δεν αποκλείεται να κάνει τους πολίτες να αμφιβάλλουν για αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Η συνολική αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος οδηγεί στα άκρα.

Αποτέλεσμα διαίρεση, εθνικισμός, συγκρούσεις. Η ιστορία μας έχει διδάξει την επώδυνη διαδρομή. Δε θα πρέπει να την αγνοήσουμε. Έχουμε μπροστά μας τα μοντέλα του μαύρου και του λευκού κύκνου πρέπει κι εμείς να αποφασίσουμε για εμάς. Επιβάλλεται να τεθεί ένα πλάνο με μακροπρόθεσμη προοπτική. Τα μείζονα προβλήματα της εποχής (υγειονομική περίθαλψη, άνιση κατανομή πλούτου κ.α.), συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και των συνέπειών της μας επηρεάζει ολοένα και περισσότερο καθημερινά. Ήρθε η στιγμή σε αυτό το σταυροδρόμι να επιλέξουμε και να πάψουμε να περιμένουμε το μοιραίο παθητικά.

Έγκαιρο, ισορροπημένο, ενημερωτικό το νέο βιβλίο των Κλάους Σβαμπ και Τιερί Μαλερέ κρατάει τον αναγνώστη σε μία εγρήγορση και παράλληλα του δίνει το έναυσμα να σκεφτεί σε μία περίοδο που πιθανώς έχει εγκλωβιστεί στα αδιέξοδά (προσωπικά και της εποχής) του. Γράφεται το καλοκαίρι του 2020 όπως ανέφερα επομένως μπορεί να χαρακτηριστεί και προφητικό για όσα ακολούθησαν μέχρι και σήμερα. Η εκλογή Μπάιντεν στην υπερδύναμη δίνει μία αχτίδα ελπίδας. Σημασία έχει τι γίνεται από σήμερα και πέρα κι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι μία Μεγάλη Επανεκκίνηση με κέντρο τον άνθρωπο.

πρώτη δημοσίευση parallaxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου