Addthis

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

H Σιωπηλή Επανάσταση


Ο Λαρς Κράουμε επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη με τη " Σιωπηλή Επανάσταση ", βασισμένη στο ομότιτλο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ντίτριχ Γκάρτσκα. Νωρίτερα είχαμε παρακολουθήσει το " Φριτζ Μπάουερ-Προσωπική Υπόθεση ", που προβλήθηκε στις ελληνικές αίθουσες στις αρχές του 2017. Αυτή είναι η όγδοη μεγάλου μήκους ταινία του. Και πραγματικά αξίζει να προβληθεί σ΄όλα τα σχολεία, για τα παιδιά, για τους γονείς, για όλους. Άκρως επίκαιρη, που ευαισθητοποιεί, συγκινεί και φωνάζει πως η νέοι είναι εδώ έτοιμοι να τολμήσουν και να πετύχουν.

Στάλινσταντ 1956, ημέρες της Ουγγρικής Επανάστασης. Βρισκόμαστε στην Ανατολική Γερμανία, πέντε χρόνια πριν υψωθεί το τείχος του Βερολίνου. Μία ομάδα μαθητών, με την προτροπή των Κουρτ και Τέο που νωρίτερα έχουν ταξιδέψει στη Δυτική πλευρά της πόλης, αποφασίσει να προβεί σε μία πράξη αντίστασης και παράλληλα φόρου τιμής προς συνανθρώπους-συνομιλήκους που μάχονται για το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας. Δύο λεπτών σιγή ... Σύντομα η κατάσταση θα ξεφύγει από τα στενά όρια του τοπικού περιβάλλοντος και θα προκαλέσει αλυσιδωτές εξελίξεις, που θα αποκαλύψουν με τη σειρά τους ένοχα μυστικά του παρελθόντος.


Τα αναπάντεχα διλήμματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ξαφνικά πάνε να φορτώσουν τους έφηβους με αντεπαναστατικά κίνητρα, προκειμένου να καλλιεργήσουν την προπογάνδα υπέρ του κράτους. Τρομοκρατία, εκβοφισμός, ηθικοί εκβιασμοί. " Όσο μείνουμε ενωμένοι, δε θα μας κάνουν τίποτα ". Ζητούν μόνο ένα όνομα. Αυτό του υποκινητή της ανταρσίας. Άλλωστε οι ελεύθερα σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν αρέσουν σε κανένα σύστημα. Όταν όμως δεν μπορεί να τους χαλιναγωγήσει, η αντίδρασή τους λογίζεται ως αναρχία κι εν δυνάμει απειλή.

O νεανικός παρορμητισμός πολλές φορές κοστίζει. Πρέπει όμως να είσαι έτοιμος να αναλάβεις τις ευθύνες και το κόστος των πράξεων σου. Με αυτές θα ζήσεις και θα προχωρήσεις. " Σε κάτι πρέπει να πιστεύουμε, αλλιώς δε γίνεται ". Η αλήθεια θα σε γιγαντώσει, όποιες κι αν οι συνέπειες. Ένα πολιτικό και συγχρόνως ψυχολογικό θρίλερ, που έχει στόχο να καταδικάσει τα εγκλήματα των άκρων και ορθώς θέτει στο επίκεντρό του έφηβους, τη γενιά που καλείται άμεσα να αποφασίσει για το αύριο του κόσμου.


Έρχεται να προβληθεί πραγματικά την κατάλληλη στιγμή. Με το νεο-φασισμό να ακμάζει σε ολόκληρο τον κόσμο και τα ποσοστά του να ανεβαίνουν ανησυχητικά και στην Ευρώπη. Με το Παρίσι να καίγεται και κανείς να μην γνωρίζει ακριβώς από ποιους. Η κρίση μαθηματικά θα γυρίσει μπούμερανγκ σε αυτούς που τη δημιούργησαν και καθημερινά δοκιμάζουν τα όρια των πολλών. Με χαροποιεί το γεγονός, ότι είδα νέα παιδιά να μη συμβιβάζονται, αλλά να υψώνουν τα στήθη τους με αυταπάρνηση.

Με την προτροπή του καλού μου φίλου, Τέλλου βρέθηκα στην αίθουσα Π.Ζάννας και παρακολουθήσα την ταινία κι είναι στιγμές που συνειδητοποιείς πως η ίδια η ζωή αντιγράφει την Τέχνη. Είναι ώρες, που ο κόσμος, ενώ είναι τόσο μεγάλος, φαντάζει τόσο μικρός και σε πνιγεί πριν από μία μεγάλη απόφαση. Πρέπει όμως να μείνουμε ενωμένοι, με όπλα τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι, μόνο με αυτόν τον τρόπο. Ο τολμών νικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου