Addthis

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Ποιος θα σου τραγουδήσει


Ο 38χρονος σκηνοθέτης του βραβευμένου Magical Girl, Κάρλος Βερμούτ επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και την μεγάλη οθόνη με το " Quien te cantara ", την τρίτη του μεγάλου μήκους ταινία. Ένα γυναικείο δράμα ικανό να κλονίσει τις ισορροπίες και τα δεδομένα της εποχής. Ένα πολυφωνικό άσμα για τις μεταμορφώσεις της ταυτότητας και τις προεκτάσεις αυτών με τις συνέπειες που κουβαλούν ως επακόλουθο.

Μία από τις διασημότερες ποπ τραγουδίστριες της Ισπανίας, η Λίλα Κασέν έχει αποσυρθεί εδώ και δέκα χρόνια από την μουσική σκηνή. Αποφασίζει όμως την μεγάλη επιστροφή. Λίγες ημέρες πριν την επάνοδό της και τη συναυλία στην πρωτεύουσα, Μαδρίτη, χάνει την μνήμη της σε ένα ατύχημα. Μία θαυμάστριά της με ιδιαίτερο ταλέντο στο τραγούδι καλείται να θυμίσει στη σπουδαία περσόνα τον θρύλο της και να της δώσει το κίνητρο για να τραγουδήσει ξανά. Το εγχείρημα λαμβάνει χώρα κάτω από απόλυτη μυστικότητα και ταυτόχρονα αναπτύσσεται μία πολύπλοκη σχέση μεταξύ των δύο, που θα τις στοιχειώσει για το υπόλοιπο της ζωής τους.


Εδώ το άκρως ενδιαφέρον είναι πως στο κεντρικό φόντο τοποθετείται η θαυμαστής της τραγουδίστριας κι όχι η ίδια η σούπερ σταρ. Η Βιολέτα ζει το όνειρό της, για όσο αλληλεπιδρά μαζί της, γίνεται όμως ταυτόχρονα η κινητήριος δύναμη, ώστε η Λίλα να προσπαθήσει, να παλέψει, να θυμηθεί, να εξομολογηθεί κι εν τέλει να λυτρωθεί. Το πορτραίτο του απλού ανθρώπου που ζει δύο παράλληλες ζωές. Οι δυσκολίες στην καθημερινότητα, οι προστριβές στο σπίτι, οι τύψεις για την Μάρτα, που την οδηγούν σε μία διαρκή θέση άμυνας κι από την άλλη οι επισκέψεις στο σπίτι της Λίλα κι η τιτάνια μάχη να την πείσει πως αξίζει να την απολαύσει ξανά το κοινό της.


Ένα ψυχολογικό θρίλερ ντυμένο με την εξαιρετική μουσική του κορυφαίου Ισπανού συνθέτη, Alberto Iglesias. Με το " Procuro Οlviderte ", λίγο πριν το φινάλε να μαγνητίζει και να δίνει το σύνθημα της μεγάλης αντεπίθεσης. Ποιος θα πίστευε την τελική αλλαγή; Προηγούνται όμως δύο σκληροί αποχαιρετισμοί. Η Λίλα αποφασίζει να κόψει την επαφή με την επί δέκα χρόνια ατζέντη της, Μπιάνκα κι η Βιολέτα να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την κόρη της, με την οποία διατηρεί προβληματική σχέση.


Οι συμβολισμοί πολλοί. Ήδη από τον τίτλο, " Ποιος θα σου τραγουδήσει, που προσωπικά μεταφράζω, ως το ποιος θα αγγίξει τη ψυχή σου. Το ζευγάρι παπούτσια που φαίνεται τρεις ή τέσσερις φορές και δε το φοράει κανείς. Ίσως είναι της Λίλα, που πλέον μας έχει αφήσει. Το όνομα της παραλιακής περιοχής που κατοικεί η Βιολέτα, " Rota " που μεταφράζεται ως " broken woman ". Ίσως ακόμα κι η προσωπική φιλοδοξία του σκηνοθέτη, μαθητή του τεράστιου, Πέδρο Αλμοδόβαρ, που θα μπορούσε ο ίδιος να δημιουργήσει αυτή την αλληγορία και να είναι ο θαυμαστής, που πλάι στον μέντορά του ζει το όνειρό του, εξελίσσεται και καλείται με το έργο του να τον ξεπεράσει στο πέρασμα των χρόνων. Πού είναι άραγε τα όρια;

Και πόσο επίκαιρη μπορεί να γίνει αυτή η ιστορία για την ταυτότητα σήμερα; Και μάλιστα έξω από τη σκοτεινή αίθουσα στη κοινωνία. Ποιοι είμαστε αληθινά; Ποιους θέλουμε να υποδυόμαστε για διάφορους λόγους; Αλλά και σε πολιτικό-γεωπολιτικό επίπεδο, με το ζήτημα της Μακεδονίας να μαίνεται και να σηκώνει θύελλα αντιδράσεων από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Γιατί ο Κινηματογράφος πέρα από Τέχνη, είναι η αφορμή να σκεφτούμε, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας σήμερα.

Με το σχήμα του κύκλου η ταινία αρχίζει και τελειώνει στη θάλασσα, η οποία προκλητικά μας καλεί. Η πρωταγωνίστριά μας, ανέβαλε για λίγο το ταξίδι της, έζησε το όνειρό της κι αποχωρεί καλοντυμένη με ψηλά το κεφάλι, αναζητώντας την πραγματική διαφυγή, μακριά από το καραόκε μπαρ που δουλεύει, έχοντας εκτελέσει το ηθικό της χρέος, μα κυρίως κουρασμένη από έναν κόσμο, που ζει με αστικούς μύθους και μικροπρέπειες σε αντίθεση με όσα η ίδια φανταζόταν κι επιθυμούσε ...

1 σχόλιο: