Addthis

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Ο οδηγός ήταν κόκκινος


Ένα ακόμα εξαιρετικό animation μικρού μήκους. Διάρκεια μόλις 15΄ για το έργο του Ράνταλ Κρίστοφερ από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι όμως τεράστια αξία. Ένα ακόμα μάθημα ιστορίας. Αργεντινή 1960. Ο μυστικός πράκτορας Ζβι Αχαρόνι φτάνει στο Μπουένος Άιρες εσπευσμένα μετά από ένα έκτακτο τηλεφώνημα. Μία πληγή έχει μείνει ανοιχτή. Πρέπει να φτάσει στα ίχνη του "Κλέμεντ" αθόρυβα. Τίθεται ζήτημα τιμής. Όταν επιβεβαιώνει την πληροφορία συντονίζει την επιχείρηση. Σύντομα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής καταφθάνουν ενισχύσεις από τη γενέτειρα.

Έξι άνθρωποι δίχως να δίνουν στόχο ετοιμάζονται να αποδώσουν δικαιοσύνη στους περίπου 60.000.000 Εβραίους συμπατριώτες τους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια δίχως κανένα έλεος. Η αναφορά στα ονόματα των Χίτλερ και Γκέμπελς ("δοξασμένη σελίδα ο αφανισμός των Εβραίων") μας μεταφέρει στη ναζιστική Γερμανία και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι γνωστό πως πολλοί ανώτεροι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην άλλη άκρη του κόσμου για να γλιτώσουν από το μένος του Κόκκινου Στρατού. Κάποιοι ξεκίνησαν μία νέα ζωή και τα κατάφεραν. Αρκετοί χρησιμοποιήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα πραξικοπήματα που ακολούθησαν χρονικά.

Στόχος είναι ο Άντολφ Άιχμαν. Η επιχείρηση απαιτεί χειρουργική ακρίβεια. Υπολογίζεται καλά μέχρι κι η τελευταία λεπτομέρεια. Κάθε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο και να οδηγήσει σε σύλληψη. Ο σκηνοθέτης επιτείνει τη δράση με καταλυτικές νότες και υποστηρικτικά σκίτσα. Η επιτυχία του εγχειρήματος αφορά την μεταφορά του Γερμανού στο Ισραήλ, ώστε να δικαστεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά για τα εγκλήματα πολέμου. Μέχρι το τελευταίο λεπτό η αγωνία επιτείνεται. Κανείς δε γνωρίζει την τελική έκβαση. Τα αυτοκίνητα έτοιμα ... περιμένουν.


Το λεωφορείο σταματάει. Κανείς ... Απογοήτευση. Η κλεψύδρα αδειάζει. Έπεσαν σε παγίδα, πρέπει να το επαναλάβουν το επόμενο πρωί; Δεκάδες σκέψεις μέσα σε λίγα λεπτά. Εν μέσω Ψυχρού Πολέμου δίνεται μία μάχη ηθικής και δικαίωσης. Πρέπει να μείνει ζωντανός πάση θυσία και να πληρώσει μέσα στον χρόνο. Μία σφαίρα ίσως τον λύτρωνε. Δεν μένει επιλογή. Υπομονή. Η μεγάλη ώρα έφτασε. Ή τώρα ή ποτέ. Ξεκινούν, δεν πηγαίνουν όλα καλά, επιβάλλεται όμως να φτάσουν μέχρι τέλους.

Μία ταινία του 2017 αναγκαία όσο ποτέ σήμερα. Σε μία εποχή που φαντάσματα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και συγκρούσεις μαίνονται. Μας θυμίζει μία μαύρη εποχή. Τίποτα δεν τελειώνει. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας. Κάθε ημέρα πρέπει να γίνεσαι λίγο καλύτερος. Βήμα βήμα. Το ταμείο γίνεται πάντα στο φινάλε. Τότε αξιολογείς την κατάσταση, τον εαυτό σου τα πεπραγμένα σου. Το δίκαιο επικράτησε. Μαζί του και το καλό. Ο ηθικός αυτουργός πλήρωσε για όσα έκανε ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου