Addthis

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Κλειστός Φάκελος Χάμαρσκελντ


O Μαντς Μπρίγκερ ανοίγει ή τουλάχιστον προσπαθεί τον κλειστό φάκελο του θανάτου του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Νταγκ Χάμαρσκελντ το 1961. Από εκεί ξεκινάει ως αφετηρία και ξετυλίγει ένα κουβάρι αποκάλυψης πληροφοριών για τα αθέατα εγκλήματα, που διεπράχθησαν στην Αφρική εκείνα τα χρόνια και ταυτόχρονα για τον μηχανισμό συγκάλυψής τους από τον Δυτικό Κόσμο, που πάντα θεωρούσε τους Αφρικανούς κατώτερους. Όσο κι αν μας προσβάλλει αυτό.

Ο Χάμαρσκελντ ταξιδεύει προς τον Κονγκό, προκειμένου να δώσει λύση σε μία εμφύλια σύγκρουση. Θα συμμετείχε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο να αποτραπεί η ανεξαρτητοποίηση ενός μέρους της χώρας, που ουσιαστικά άνηκε σε εταιρείες, που είχαν τοποθετήσει μισθοφορικό στρατό για να προσπίσουν τα συμφέροντά τους. Ξαφνικά το αεροπλάνο που τον μεταφέρει, πέφτει κι ο επιθεωρητής βρίσκει τραγικό θάνατο κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Το δε αξιοπερίεργο, ότι το σώμα του δε βρίσκεται σε κομμάτια όπως του υπολοίπου πληρώματος, αλλά σε κανονική μορφή σημαδεμένο με ένα φύλλο χαρτί. Τι μπορεί να συμβολίζει;

Η αφήγηση δεν είναι ακριβώς γραμμική. Είναι ικανή να μπερδέψει τον θεατή, καθώς μπλέκουν πολλά ονόματα κατά τη διάρκεια της ενδελεχούς έρευνας. Σε αυτή την πορεία αποκαλύπτονται ένοχα μυστικά και λύση έρχεται να δώσει ένας άνθρωπος, πρωταγωνιστής των γεγονότων, που λύνει τη σιωπή του, προσπαθώντας να λυτρώσει τη ψυχή του σε μία διαδρομή εξομολόγησης. Ένα πρόσωπο κλειδί, που έψαχναν για περίπου έξι χρόνια.


Ο Μπρίγκερ δίνει τον δικό του χαρακτήρα στο ντοκιμαντέρ. Λεπτό χιούμορ, ένταση, ανατροπές, γλαφυρές περιγραφές, μαρτυρίες. Δύο άνθρωποι με δύο φτυάρια και δύο ανιχνευτές μετάλλων. Σαν σύγχρονος Δον Κιχώτης είναι αποφασισμένος να φτάσει σε αποκαλύψεις. Θα ακούσουμε επιτέλους αυτόπτες μάρτυρες, που και κανένας δε ζήτησε τη συνδρομή τους στην έρευνα. Αυτά που ακούγονται ξεπερνάνε κάθε φαντασία, ειδικά η αποκάλυψη για τον " εμβολιασμό " διαβρώνει τα όρια της ανθρώπινης φύσης.

Μισό αιώνα μετά, φέρνει ξανά στην επικαιρότητα αυτήν την υπόθεση, καθώς νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας; Θα υπάρξει ηθική δικαίωση για το θύμα και τους οικείους του; Έστω και τώρα ... Ένας " τρελός " ιδεαλιστής που πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις υπέρ της αυτοδιάθεσης και των δικαιωμάτων των λαών. Μάλλον αυτό ενόχλησε όμως κάποιους. Με το σχήμα του κύκλου ολοκληρώνεται η αφήγηση, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στον κόσμο μας.

Επιχειρώντας τη διαλεύκανση μίας τραγωδίας-μυστήριο, ο Δανός σκηνοθέτης δεν αφήνει αμφιβολία στο ακροατήριο, το οποίο βγάζει τη δική του ετυμηγορία μέσα από τα στοιχεία που παρατίθενται. Ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ, που ακροβατεί πάνω σε μία τεντωμένη γραμμή με την μυθοπλασία. Ο ρόλος της ομάδας SAIMR και τα κίνητρα που οδήγησαν στη δολοφονία του Χάμαρσκελντ μας οδηγούν στην απληστία των ανθρώπων, με τον μύθο του Μίδα να είναι θέμα χρόνου να αναβιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου