Addthis

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Το κορίτσι στην ομίχλη


Ο Ντονάτο Καρίζι, ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς μυθιστορημάτων αστυνομικής λογοτεχνίας, μετά το θέατρο και την τηλεόραση, κάνει το ντεμπούτο του και στη μεγάλη οθόνη, σκηνοθετώντας ο ίδιος, το ομώνυμο βιβλίο του, " Το Κορίτσι στην Ομίχλη ". Τα Βραβεία David Di Donatello που κατέκτησε, με κορυφαίο αυτό της σκηνοθεσίας, είναι το επιστέγασμα της προσπάθειάς του.

Μία ξαφνική εξαφάνιση ενός 16χρονου κοριτσιού μέσα στην ομίχλη, σε ένα απομονωμένο χωριό των Άλπεων, αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της πλοκής. Ο πολύπειρος αστυνόμος, Βόγκελ καλείται να λύσει το μυστήριο και να αποκαλύψει τον ένοχο. Η αποστολή του μόνο εύκολη δεν είναι. Αποφασισμένος όμως να πετύχει, χρησιμοποιεί όλα τα Μέσα, που έχει στη διάθεσή του, για να υλοποιήσει τον πολυπόθητο στόχο του.


Ο αειθαλής, Τόνι Σερβίλο κι ο Ζακ Ρενό πρωταγωνιστούν. Ο Ιταλός στιβαρός, όπως σε κάθε του ρόλο, μαγνητίζει τους θεατές με το επιβλητικό παρουσιαστικό του. Πλάι τους, ο Αλέσο Μπόνο, στον ρόλο του αμφιλεγόμενου δασκάλου. Ποιος έχει το πάνω χέρι, όταν οι ισορροπίες είναι, τόσο λεπτές; Ποιον μπορείς να εμπιστευτείς; Ένα πραγματικό ψυχολογικό θρίλερ, με θεαματικές ανατροπές, μέχρι το λυτρωτικό για τον " αναγνώστη " φινάλε.

Ο έμπειρος αστυνομικός, στήνει τεχνηέντως μία πλεκτάνη για να οδηγήσει τον βασικό ύποπτο στην μαρτυρία του εγκλήματος. Προφυλακίζεται μεν, αλλά ... Ποιος είναι τελικά ο θύτης και ποιο το θύμα; Οι απαντήσεις, πρέπει να περιμένουν τα τελευταία δευτερόλεπτα. Καταλυτική η παρουσία της Γκρέτα Σκάκι, που ξετυλίγει τον μίτο της Αριάδνης και φτάνουμε στον εκλεκτικό " ψαρά ", που επιλέγει πάντα το ίδιο ψάρι.


Μία ατάκα κυριαρχεί στις στιχομυθίες στο Άβεσο, " η πιο ηλίθια βλακεία του διαβόλου είναι η ματαιοδοξία ".  Όλοι τους παγιδευμένοι σε ένα αδιέξοδο, κι ας νομίζουν με το μυαλό τους, πως έχουν το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Διττή ομίχλη, στο τοπίο η πραγματική και στις εξελίξεις σχετικά με τον ένοχο η αλληγορική, που έσβησε το χαμόγελο στην κλειστή κοινωνία του συντηρητικού χωριού.

Το τέρας της ομίχλης θα παραμείνει ζωντανό. Η κρυφή συλλογή του θα μεγαλώσει κι οι απορίες θα στοιχειώνουν τους βασανισμένους κατοίκους. Άλλο το φαίνεσθαι κι άλλο το είναι, βλέπετε. Η ηθική επιβάλλει την αυτοδικία, ως απάντηση για τη προσβολή της τιμής. Πλέον, πρωταγωνιστές και θεατές οδηγούνται στη λύτρωση, μετά από ένα επίπονο δίωρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου