Addthis

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Shape of Water


Ο Γκιγιέρμο ντε Τόρο επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη. Αυτό από μόνο του προκαλεί ενδιαφέρον στους σινεφίλ. Ο Μεξικανός ξεκίνησε τη διαδρομή του " Shape οf Water " από τη Βενετία. Εκεί κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα. Aπό τότε μέχρι σήμερα μετράει 87 Βραβεία, ενώ η Ακαδημία έδωσε στο φιλμ του 13 υποψηφιότητες για OSCAR. Μία ιστορία για την αγάπη και την απώλεια, με τον δικό του μοναδικό, αλληγορικό τρόπο. Μία διαρκής ακροβασία ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι.

Στην εποχή του Ψυχρού πολέμου, Αμερικανοί και Ρώσοι επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνηγητό για την κυριαχία στον κόσμο και την εξιχνίαση κάθε μυστικού του αντίπαλου στρατοπέδου. Oι ισορροπίες είναι λεπτές και κάθε λάθος κοστίζει. Κι ενώ το σκηνικό κάθε άλλο παρά ρομαντικό είναι, την εμφάνιση της κάνει μία Η Ελάιζα. Μία νεαρή καθαρίστρια, που δεν μπορεί να μιλήσει. Πλάι της, πιστή συνοδοιπόρος και συνάδελφος, η Αφροαμερικανίδα, Ζέλντα. Την ηρεμία τους έρχεται να ταράξει, η έλευση ενός μυστυριώδους πλάσματος στο εργαστήριο.


H φαντασία αρχίζει να ταξιδεύει. Η πραγματικότητα συμπλέκεται με το μεταφυσικό. Η μουσική του Αλεχάντρο Ντέσπλα μας απογειώνει κι όλοι εμείς κομμάτι του παραμυθιού, βιώνουμε την τραγωδία και την ηδονή μαζί. Γεμίζουμε συναισθήματα και αγωνιούμε, παρατηρώντας την εξέλιξη ενός ανέφικτου έρωτα. Το απαγορευμένο πάντα ελκύει. Άλλωστε, εμείς αντιστεκόμαστε, δεν είμαστε αναλώσιμοι, όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν κι είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε την " αιώνια " ζωή.

Ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας δημιουργεί μία μεγάλη αγκαλία, ως καταφύγιο των απόκληρων του κόσμου. Το ονειρικό στοιχείο κυριαρχεί. Η προσπάθεια εξημέρωσης αγγίζει τη ψυχή. Παρηγοριά για κάθε μοναχική ψυχή. Εκεί που κρύβεται η πραγματική ομορφιά ενός ανθρώπου. Και το κάστινγκ είναι το ιδανικό για να περάσει στον θεατή, το καθολικό μήνυμα. Η Σάλι Χόκινς με τις υπόλοιπες αισθήσεις, πιο ανεπτυγμένες από ποτέ και κοντά της, η βραβευμένη, Οκτάβια Σπένσερ κι ο ρολίστας Ρίτσαρντ Τζένκινς, ενώ από την άλλη πλευρά έχουμε τον Μίκαελ Σάννον, που είναι μέρος του συστήματος με ημερομηνία λήξης.


Ένα παραμύθι, που γίνεται ύμνος για αξίες που τείνουν να χαθούν στην εποχή μας. Η συντροφικότητα, η φιλία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η ανιδιοτελής βοήθεια πηγάζουν σχεδόν σε κάθε σκηνή ενός κοινωνικοπολιτικού σχολίου, που φτάνει μέχρι και το οικολογικό πρόβλημα, με τη σταδιακή έλλειψη του νερού. " Κι αν δεν κάνουμε, τώρα πια, κάτι κι εμείς σε τι διαφέρουμε από τα τέρατα" ;

" Ο χρόνος είναι ποτάμι που κυλάει από το παρελθόν μας " κι " η πραγματικότητα το ναυάγιο των σχεδίων μας ". Ακούγεται λιγάκι απαισιόδοξο, αλλά είπαμε ο αγώνας δε σταματά ποτέ κι η απάντηση είναι μία κι απλή, η ΑΓΑΠΗ. Ένα ακόμα μήνυμα για την τελική νίκη του καλού. Μετά τον Αλφόνσο Κουαρόν και τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου ο Ντε Τόρο, ετοιμάζεται να γίνει ο τρίτος Μεξικανός την τελευταία εξαετία, που θα λάβει το OSCAR σκηνοθεσίας. Χάρισμα, μπορεί όχι θεικό, αλλά ...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου