Addthis

Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Florida Project


Ο Σον Μπέικερ τα καταφέρνει περίφημα, στη νέα του προσπάθεια. Το Florida Project αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά. Η ιδιομορφία του όμως, είναι πως συνδέεται άρρηκτα με τον Κινηματογράφο της Ευρώπης. Είναι ξεκάθαρη η επιρροή από τον ουμανισμό του Κεν Λόουτς και των αδελφών Νταρντέν. Δεν είναι τυχαίο, πως βρέθηκε στις Κάννες στο 15νθήμερο των σκηνοθετών και κέρδισε άπαντες, όπως και στο Σάντανς.

Μοτέλ από το motor και hotel. Oικοδομικά συγκροτήματα για όσους αδυνατούν να έχουν μία μόνιμη κατοικία. Εκεί διαδραματίζεται η ιστορία μας. Η Χέιλι είναι μία νεαρή μητέρα. Η Μούνει, η νεαρή κορούλα της. Τις δυο τους, τις δένει τεράστια αγάπη και τις χωρίζουν μόλις δεκαπέντε χρόνια διαφορά. Σε όλα μαζί. Ένας διαρκής αγώνας επιβίωσης, περισσότερο σαν ορφανές αδελφές. Πλάι τους, ο μάνατζερ, σκληρός, αυστηρός, αλλά λειτουργεί, έστω κι υποσυνείδητα, ως πατρικό πρότυπο, για την μικρή μας πρωταγωνίστρια.


Όλα τα παραπάνω, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Ντίσνειλαντ. Δύο κόσμοι τόσο μακρινοί, μα τόσο κοντά. Ίσως τελικά στα υπόγεια είναι η θέα, στη σκιά, εκεί που κάθε μέρα γεννιούνται αφανείς ήρωες, που ελάχιστοι θα γράψουν και θα μιλήσουν γι΄αυτούς. Εκεί που ακόμα δεν έχει εισέλθει η τεχνολογία. Τα παιδιά τρέχουν,παίζουν, κοινωνικοποιούνται άμεσα και πασχίζουν να φάνε ένα παγωτό. Οι άνθρωποι ακόμα κλαίνε ...

Και πάμε στους πρωταγωνιστές, που πραγματικά ο καθένας τους, αξίζει ξεχωριστή μνεία. Ο Γουίλεφ Νταφόε είναι υποψήφιος και φαβορί για τη Χρυσή Σφαίρα, β΄ανδρικού ρόλου, πιθανότατα θα είναι και στην τελική επιλογή των OSCARs. Η νεαρή, Μπρούκλιν Πρινς κλέβει τις εντυπώσεις, για το θράσος και τον αυθορμητισμό της, ενώ η μητέρα, Bria Vinaite, είναι Λιθουανή, με αληθινό παρελθόν, ανάλογο με αυτό, που τις προσάπτουν, καθώς υφαίνεται η πλοκή.


Με τη μουσική να παίζει συνεχώς δυνατά στο διαμέρισμα, δείγμα της έντασης, της έλλειψης ηρεμίας, αλλά του μορφωτικού, βιοτικού επιπέδου, ο θεατής σαστίζει. Ένα καλοκαίρι δίχως τέλος, με τον ήλιο να λάμπει συνεχώς και τη βροχή να έρχεται, ως όαση ελπίδας, κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά. Σκληρή όψη της ζωής των loosers του American Dream. Ρεαλισμός και μία πλευρά, που έρχεται σε αντιδιαστολή με την ευμάρεια, που παρουσιάζεται στα Μέσα.

Μία συγκινητική ιστορία, για την καθημερινή ομορφιά, μέσα σε ένα άκρως τοξικό περιβάλλον, που δεν αφήνει πολλές επιλογές, καθώς οι συνέπειες ενός λάθους, οδηγούν σε κυκεώνα προβλημάτων. Με μεγαλύτερο μάθημα τους ανθρώπινους δεσμούς. Είτε μιλάμε για τη σχέση μητέρας-κόρης, είτε για τη φιλία, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο, ώστε να ξεδιπλωθεί ο μίτος της Αριάδνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου