Addthis

Τρίτη 11 Απριλίου 2017

H μυστική γραφή


Ο Τζιμ Σέρινταν στα 68 του χρόνια επιστρέφει στην Ιρλανδία και σκηνοθετεί το best seller του Σεμπάστιαν Μπάρι, " Τhe Secret Scripture ". 'Eνα έργο, που έχει τεράστια δύναμη κι ένα συγκλονιστικό φινάλε, ύστερα από συνεχείς ανατροπές. Σε πολλούς φάνηκε προβλέψιμο. Ίσως να μην μπορούν πλέον να απολαύσουν το σινεμά, περνώντας τα χρόνια. Προσωπικά συνέλεξα πολλά στοιχεία, που με κάνουν να θεωρώ την ταινία μεστή, ένα κοινωνικό δράμα υψίστης σημασίας και μία από τις τρεις καλύτερες της χώρας την τελευταία τριετία, μαζί με το Glassland και το " Eρασιτέχνες Παράνομοι ".

Μία ψυχιατρική κλινική είναι έτοιμη να αδειάσει και να μετατραπεί σε ένα πολυτελές σπα. Από την αρχή η εστίαση αφορά μία γυναίκα, τη Ροζάν ΜακΝάλτι. Σύντομα θα μάθουμε την πικρή της ιστορία και τον αγώνα της δικαίωση, λίγο πριν συναντήσει νομοτελειακά τον θάνατο. Ο ψυχίατρος, Στίβεν Γκριν, θα ασχοληθεί επισταμένα με την περίπτωσή της, δείχνοντας υπομονή κι αληθινό ενδιαφέρον, σε αντίθεση με κάθε άλλον στο παρελθόν και στο τέλος θα βγουν κι οι δύο κερδισμένοι στη μάχη ενάντια στον χρόνο και τις συγκυρίες, που τόσα χρόνια τους χώριζαν.


Η δράση λαμβάνει χώρα κυρίως στο παρελθόν. Μέσω ενός παρατεταμένου flash back πληροφορούμαστε, πως η πανέμορφη, Ρόουζ έφτασε εδώ. Μία ηρωίδα της ζωής, μία άξια γυναίκα, που έζησε στα όρια κόντρα στο ρεύμα της εποχής και τιμωρείται σκληρά, για την τόλμη της. Από το Μπέλφαστ, μεταφέρεται βίαια στο Σλίγκο. Ο εγκλεισμός της φυσικά ήταν πέρα για πέρα άδικος, όπως μας δείχνει ξεκάθαρα η ιστορία που ξετυλίγεται. Οδηγείται στην καταστροφή, μέσα από τις αλλεπάλληλες απώλειες, που βιώνει. Πρώτα ο άντρας, μετά ο γιος και τέλος η ίδια της η ελευθερία. Ποιος ήταν άραγε ο ρόλος του κρατικού μηχανισμού; " Απάνθρωποι εκκένωσαν τη δημοκρατία, που δεν ήταν σε πόλεμο ".




Η ίδια δίνει τον περήφανο αγώνα της να μη ξεχάσει. Γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο γράφει συνεχώς, τη δική της, Βίβλο. Κρατάει ένα ημερολόγιο. Όλος της ο πλούτος είναι αυτό. Έχει πίστη για ηθική κι όχι μόνο,δικαίωση. Μέσα σε έναν λαβύρινθο αναζητά την αλήθεια, λίγο πριν το τέλος της ζωής της και το ένστικτο την οδηγεί στο να κερδίσει και πάλι πίσω της αναμνήσεις της κι ό,τι πολυτιμότερο της έχει απομείνει στη ζωή.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο μοιράζονται, η αρχοντική Βανέσσα Ρεντγκρέιβ κι η εκθαμβωτική, Ρούνει Μάρα, ενώ ο εκπληκτικός στη Γυάλινη Πόλη, Τζακ Ρέινορ, υποδύεται τον Μάικλ και κερδίζει την κούρσα διεκδίκησης της όμορφης κοπέλας. Από την αναφορά μου φυσικά δεν μπορώ να παραλείψω, τον Έρικ Μπάνα, που διαδραματίζει κομβικό ρόλο, ώστε να τρέξει η πλοκή και να φτάσουμε στο λυτρωτικό τέλος. Που τέλος σημαίνει η επίτευξη του σκοπού. Η θεία δίκη, η νίκη του καλού.




Την επιτυχία μεγαλώνει δε, η φωτογραφία του Ρώσου, Μιχαήλ Κρίχμαν, που γνωρίσαμε στο εξαιρετικό, Leviathan, όπως κι η φυσική ομορφιά της χώρας. Παράλληλα θίγονται ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα. Από πού να ξεκινήσουμε; Από το ρόλο της εκκλησίας, από τον φόβο του μικρόκοσμου, για να φτάσουμε μέχρι τον πόλεμο. Τη μεγαλύτερη κατάρα, που τόσα δεινά σκορπάει στην ανθρωπότητα και τα αθώα θύματα, που παίρνει μαζί κι αφήνει πίσω του.


Κάποιος τόλμησε, να ακούσει και να ψάξει την ιστορία, ακόμα κι αν ήταν μοιραίο να το κάνει, έδειξε αλληλεγγύη και δύο ζωές σώθηκαν. Η Μυστική Γραφή αποτελεί ύμνο για όποιον ακόμα και σήμερα θυμάται, πονάει και κυνηγάει το αδύνατο. Αυτό, που γνωρίζει ό,τι αξίζει, αλλά κάποιοι του το έχουν στερήσει άδικα. Οι αρχαίοι άλλωστε το έλεγαν ξεκάθαρα, ο τολμών νικά ή αν θέλετε, η τύχη ού ξυλαμβάνει τοις αθύμοις ...













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου