Addthis

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

NEOΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ : ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

 


Στο πρώτο μέρος του σχετικού αφιερώματος ,πραγματοποιήθηκε εκτενής αναφορά

στα επιχειρήματα που επιστρατεύει η πλευρά των θιασωτών των ιδιωτικοποιήσεων σε ό,τι αφορά τα συστήματα Υγείας. Δεν λείπει όμως και ο συγκροτημένος   και τεκμηριωμένος αντίλογος ,τον οποίο και παραθέτουμε .

 Η αλματώδης επιστημονική εξέλιξη και η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος που χαρακτηρίζουν τον κλάδο και τις  υπηρεσίες Υγείας στη σύγχρονη εποχή, με τον ασθενή να είναι αδύνατο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις αυτές στην πραγματική τους διάσταση ,προβαίνοντας σε ορθή αξιολόγηση του όγκου και καταιγισμού  των πληροφοριών που αυτός δέχεται. Κατανοούμε ότι σε ένα ιδιωτικοποιημένο  σύστημα Υγείας οι δυνατότητες αυτές ενημέρωσης και επιλογής περιορίζονται ακόμη περισσότερο, ενώ ιεραρχούνται με κριτήριο την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς ,δημιουργώντας Ιατρική για λίγους και προνομιούχους ή με άλλα λόγια Ιατρική που υπόκειται σε ταξικούς αλλά και εθνικούς φραγμούς.  ( Η αίσθηση αυτή της ανισότητας και της ασυμμετρίας στην παρεχόμενη ιατρική φροντίδα ασφαλώς επιτείνεται από την έλλειψη -για οικονομικούς προφανώς λόγους- πρόσβασης σημαντικού μέρους του πληθυσμού σε καινοτόμες θεραπευτικές προσέγγισης ).

 Ο ιατρός-θεραπευτής  ,σε ένα τέτοιο πλαίσιο ασυδοσίας, γενικευμένου ανταγωνισμού και έλλειψης ρύθμισης ,απεκδύεται της επιστημονικής του ιδιότητας σε μεγάλο βαθμό και υποβιβάζεται σε απλό πωλητή/προμηθευτή υπηρεσιών Υγείας,με το στοιχείο της προσωπικής ιδιοτέλειας να κυριαρχεί (με απότοκο την ανασφάλεια στην κοινότητα και την στρεβλή άσκηση ιατρικού έργου, μέχρι σημείου επιβάρυνσης -από αθέμιτες πρακτικές της Υγείας των ασθενών-καταναλωτών ή αδιαφορίας για τους ασθενέστερους. ).  Ασφαλώς και ο ιατρός οφείλει να παρακολουθεί διαρκώς και αδιαλείπτως τα τεκταινόμενα και τις νέες τάσεις στην Επιστήμη του , πάντοτε όμως από ανθρωποκεντρική και ασθενοκεντρική σκοπιά και προσανατολισμό.

Έπεται και συνέχεια!

Σημείωση:  Οι εξελίξεις που πυροδοτεί το νέο νομοσχέδιο στο χώρο της Υγείας οφείλουν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας επόμενης παρέμβασης ! Θα επανέλθουμε…

 

Ζήσης Μπούρτζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου