Addthis

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - προτάσεις (δεύτερο μέρος)


Δεν πέρασαν πολλές ώρες από τη στιγμή που δώσαμε τις προτάσεις μας για το πρώτο σκέλος του Φεστιβάλ. Πάμε να ολοκληρώσουμε το μεγάλο μας φετινό αφιέρωμα, προκειμένου να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα και να κάνετε τις επιλογές σας έγκαιρα. Στο πρώτο κομμάτι μιλήσαμε από την Πέμπτη μέχρι και την Τρίτη, τώρα θα μιλήσουμε για το κομμάτι που αφορά Τετάρτη μέχρι και τη λήξη της Κυριακής. Ξεκινάμε και θεωρώ πως κι εδώ κρύβονται διαμαντάκια της έβδομης Τέχνης.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου

Ξεκίνημα με το "Λευκό Κτίριο" του Καβίτς Νεάνγκ (Ολύμπιον 14:00). Ένα κτίριο ορόσημο, το "Λευκό Κτίριο" αποφασίζεται να κατεδαφιστεί. Μία βαθιά προσωπική ταινία. Πώς είναι να μεγαλώνεις σε έναν κόσμο που συνεχώς ανεβάζει ρυθμούς; Δύο επιλογές για το βράδυ. Το "Μπενεντέτα" (22:00 Ολύμπιον) του αγέραστου Πολ Βερχόφεν. Προβοκατόρικη ταινία που διεισδύει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. Στην ίδια ζώνη το "7 Αιχμάλωτοι" Αλεξάντρ Μοράτο (Φρ.Λιάππα 22:00). Σάο Παόλο. Το εμπόριο λευκής σαρκός δίνει και παίρνει. Γίνεσαι μέρος του μύλου ή "επαναστατείς" και διακινδυνεύεις τη ζωή σου κι όσων αγαπάς;

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου

"Σουάντ" της Αϊτέν Αμίν στη Φρ. Λιάππα (14:00). Ακροβασία ανάμεσα σε δύο ρόλους και ταυτότητες για τη 19χρονη Σουάντ στο Κάιρο. "Αγέλη Προβάτων" του Δημήτρη Κανελλόπουλου στις 18:00 στο Ολύμπιον. Δύο άνδρες ξεπληρώνουν το χρέος τους στον Στέλιο. Η κατάσταση σύντομα περιπλέκεται και πρέπει να καταφέρουν να μείνουν ζωντανοί ανάμεσα σε εγκληματίες και τοκογλύφους. "Αλληλούια" του Φαμπρίς ντι Βελς και Μακεδονικόν στις 21:00. Ο Μισέλ, ένας φονικός γυναικάς συναντά διαδικτυακά την Γκλόρια. Διαστροφή, ηδονή, μελαγχολία κι έρωτας.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου

Το μεσημέρι (14:00 Τορνές) μία συμπαραγωγή Ουρουγουάης, Αργεντινής και Βραζιλίας. "Ο εργοδότης κι ο εργαζόμενος" του Μανιουέλ Νέτο Σας. Η ιστορία ξεκινάει με αμοιβαία κατανόηση και μία αίσθηση αλληλεγγύης. Ένα ατύχημα όμως είναι ικανό να ανατρέψει τις ισορροπίες. Στις 21:30 η "Εισαγωγή" του Χονγκ Σανγκ-σου στο Μακεδονικόν. 'Ενα ποιητικό - φιλοσοφικό διαμάντι διάρκειας μίας ώρας. Τι ξημερώνει; 22:00 στον Στ.Τορνέ για την "Ανωτέρα Δύναμη" του Οκτάβ Τσελάρου. Τι συμβαίνει όταν η πίστη αρχίζει να κλονίζεται; To καλοκαίρι, ο Ιούλιος, ο έρωτας κι ένα τρίγωνο ικανό να καταστρέψει τα πάντα. Tέλος αξίζει και το "Βαγόνι αριθμός 6" του Γιούχο Κουοσμάνεν (22:00 Λιάππα).Tρομερή η βραδινή ζώνη.


Σάββατο 13 Νοεμβρίου

Ξεκίνημα με τη νέα ταινία του Μοχάμεντ Ντιαμπ. "Αμίρα" στις 14:00 Φρ.Λιάππα. Πρωταγωνίστρια μία 17χρονη Παλαιστίνια. Μία ευαίσθητη εξερεύνηση του μικρόκοσμου της ξενοφοβίας και του διχασμού που υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο. "Mediterraneo" στις 17:00 στην Τώνια Μαρκετάκη. Ένας Ισπανός, ο Μαρσέλ Μπαρένα υπογράφει ένα έργο για τη Λέσβο. Μία σπαρακτική ανθρώπινη ιστορία. Στις 22:00 στη Φρ.Λιάππα "Δεσμοί γυναικών" του Μοχαμάτ Σαλέχ Χαρούν. Σε μία χώρα που η έκτρωση τιμωρείται από τη θρησκεία, μία έφηβη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κομβική απόφαση. Είναι εκ προοιμίου χαμένη;

Κυριακή 14 Νοεμβρίου

Τελευταία ημέρα. Εvolution του Κορνέλ Μουντρουτσό στις 17:00 στον Παύλο Ζάννα. Σε μία κοινωνία που ακόμα αναρρώνει από τις πληγές της ιστορίας η μνήμη κι η ταυτότητα αποτελούν έννοιες ρευστές.  Ταινία λήξης, "Παρίσι, 13ο διαμέρισμα" στο Ολύμπιον. Η νέα ταινία του Ζακ Οντιάρ. Σχέσεις γεννιούνται με αφετηρία τη ραγδαία επιθυμία. Σε ασπρόμαυρο φόντο αναπτύσσεται το παιχνίδι των αισθήσεων. Φινάλε (22:00 Λιάππα) με τους "Αγριανθρώπους" του Τόμας Ντάνεσκοβ. Mία τρελή ιστορία με πρωταγωνιστή τον Μάρτιν.

Καλό Φεστιβάλ σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου