Addthis

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Οι κορυφαίες ταινίες του 2020 από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου


 5 έως 8 Δεκεμβρίου 2021 - αίθουσα Σταύρος Τορνές

 

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις προβολές της στο αγαπημένο σινεφίλ στέκι της Θεσσαλονίκης, την αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης), αυτή τη φορά με μια επιλογή από τις ταινίες που βρέθηκαν στην κορυφή της ψηφοφορίας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), για τις ελληνικές και ξένες ταινίες που κυκλοφόρησαν στις αίθουσες το 2020.

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες:

 

·        Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς του Γιάννη Οικονομίδη, που απέσπασε 15 υποψηφιότητες στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

·        Η ταινία Απόστρατος του Ζαχαρία Μαυροειδή, που είχε αποσπάσει το βραβείο κοινού Fischer για τα διαγωνιστικά τμήματα, στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

·        Η πολωνική ταινία Corpus Christi, που βρέθηκε στην τελική πεντάδα του Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας στα 92α Όσκαρ.

·        To ιστορικό δράμα Ένα ψηλό κορίτσι από τη Ρωσία, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας, καθώς και το βραβείο FIPRESCI, στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Καννών.

·        Το αντιπολεμικό δράμα Το βαμμένο πουλί, που βασίζεται στο διάσημο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γέρζι Κοζίνσκι.

·        Το πολιτικό θρίλερ Ο προδότης του Μάρκο Μπελόκιο, που αναπλάθει αληθινά γεγονότα που συντάραξαν την πολιτική ζωή της Ιταλίας, στη δεκαετία του ’80.

·        Το ιστορικό δράμα Κατηγορώ…! του αειθαλούς Ρομάν Πολάνσκι, που απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής, καθώς και το Βραβείο FIPRESCI, στο Φεστιβάλ της Βενετίας.*


Η προβολή της ταινίας Κατηγορώ…! είναι δωρεάν για το κοινό και εντάσσεται στη δράση «Νύχτα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» (Εuropean Cinema Night), μιας πρωτοβουλίας που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2018, μέσα από το πρόγραμμα MEDIA – Δημιουργική Ευρώπη. Στο πλαίσιο της «Νύχτας Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου», διοργανώνονται κινηματογραφικές προβολές σε μια σειρά από ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο την ανάδειξη της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής κουλτούρας και τη στενότερη επαφή ανάμεσα στους πολίτες της ΕΕ μέσα από τη μαγεία του σινεμά.

 

 Σε συνεργασία με:

 

Γενική είσοδος: 4€

 

Εισιτήρια διαθέσιμα ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.viva.gr/tickets/venues/filmfestival/

 

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ΕΔΩ.

Πρόγραμμα προβολών

 

Κυριακή 5/12

21:00:  Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς

 

Δευτέρα 6/12

18:00: Απόστρατος

21:00: Corpus Christi

 

Τρίτη 7/12

18:00: Ένα ψηλό κορίτσι

21:00:  Το βαμμένο πουλί

 

Τετάρτη 8/12

18:00: Ο προδότης

21:30: Κατηγορώ…!

 

Οι ταινίες του αφιερώματος:

 

Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς
(Ελλάδα-Ιρλανδία-Γερμανία, 2020)                                

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης. Παίζουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος. Γλώσσα: Ελληνικά. Έγχρωμη, 140΄.

Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο και η «ωραία κοιμωμένη», η Όλγα, δεν θα μάθει ποτέ από τι κίνδυνο έχει γλυτώσει…

Την ταινία θα προλογίσει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚΚ, Δημοσθένης Ξιφιλίνος.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/P-LHOBtlIuQ
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή, 21:00

 

Απόστρατος

(Ελλάδα, 2019)

Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής. Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώτα Φέστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος. Γλώσσα: Ελληνικά. Έγχρωμη, 100΄.

Ο Άρης, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας, μετακομίζει στο σπίτι του εκλιπόντος παππού του, του Αριστείδη, ο οποίος ήταν απόστρατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Σύντομα, ξανασμίγει με παιδικούς φίλους αλλά και με έναν πρώην συμπολεμιστή του Αριστείδη. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του ονόματός του, ο Άρης σταδιακά παίρνει τον ρόλο του παππού του.

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/hHqkMnCYEn8

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, 18:00

 

Corpus Christi

(Πολωνία, 2019)

Σκηνοθεσία: Γιαν Κομάσα / Jan Komasa. Παίζουν: Bartosz Bielenia, Eliza Rycembel, Aleksandra Konieczna, Tomasz Ziętek, Leszek Lichota, Łukasz Simlat. Γλώσσα: Πολωνικά. Έγχρωμη, 115΄.

 

Ο Ντάνιελ είναι τρόφιμος ενός κέντρου κράτησης ανηλίκων, όπου περνά τις μέρες του στοιχειωμένος από το παρελθόν του. Όνειρό του είναι να γίνει ιερέας, αλλά το ποινικό του μητρώο απαγορεύει κάθε τέτοια σκέψη. Όπως όμως όλοι γνωρίζουν, όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/I3MrCR5XZdI

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα, 21:00

 

Ένα ψηλό κορίτσι / Beanpole / Dylda

(Ρωσία, 2019)

 

Σκηνοθεσία: Καντεμίρ Μπαλάγκοφ / Kantemir Balagov. Παίζουν: Viktoria Miroshnichenko, Vasilisa Perelygina, Timofey Glazkov, Andrey Bykov. Γλώσσα: Ρωσικά. Έγχρωμη, 130΄.

 

Δύο νεαρές γυναίκες πασχίζουν να βρουν νόημα και ελπίδα, παλεύοντας να χτίσουν τις ζωές τους από την αρχή, στο Λένινγκραντ του 1945. Ένα ηλεκτρισμένο ιστορικό δράμα για τη μεταπολεμική κατάρρευση του ψυχισμού ενός ολόκληρου έθνους και τη σιδερένια θέληση που απαιτεί κάθε νέα αρχή.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/P9srqy0HOwE

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Tρίτη, 18:00

 

 

Το βαμμένο πουλί / The Painted Bird / Nabarvené ptáče

(Τσεχία, Σλοβακία, Ουκρανία, 2019)

 

Σκηνοθεσία: Βάτσλαβ Μαρχούλ / Václav Marhoul. Παίζουν: Petr Kotlár, Udo Kier, Lech Dyblik, Jitka Čvančarová, Stellan Skarsgård. Γλώσσες: Διασλαβικά, Γερμανικά. Ασπρόμαυρη, 169΄.

 

Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το διάσημο ομότιτλο μυθιστόρημα του πολωνο-αμερικανού συγγραφέα Γιέρζι Κοζίνσκι, η ταινία εξιστορεί τα απάνθρωπα βάσανα ενός ανήλικου αγοριού που πασχίζει να επιβιώσει στα αποκαΐδια της ρημαγμένης Ευρώπης, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/QbBpru2LFUo

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη, 21:00

 

Ο προδότης / The Traitor / Il Traditore

(Ιταλία-Γαλλία-Βραζιλία-Γερμανία, 2019)

 

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μάρκο Μπελόκιο / Marco Bellochio. Παίζουν: Pierfrancesco Favino, Maria Fernanda Cândido, Nicola Calì. Γλώσσα: Ιταλικά. Έγχρωμη,152’

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μαίνεται μεταξύ των αφεντικών της σισιλιάνικης Μαφίας. Ο Τομάζο Μπουσέτα, στέλεχος της Μαφίας, αναζητά καταφύγιο στη Βραζιλία, καθώς το ξεκαθάρισμα λογαριασμών έχει ξεκληρίσει όλους τους συμμάχους που είχε.

 

Δείτε το τρέιλερ: https://youtu.be/QzruKfvkIxw

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη, 18:00

 

 

Κατηγορώ…! / An Officer and a Spy / Jaccuse

(Γαλλία-Ιταλία, 2019)

 

Σκηνοθεσία-σενάριο: Ρόμαν Πολάνσκι / Roman Polanski. Παίζουν: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 132’

 

Ο Ρομάν Πολάνσκι μάς ταξιδεύει στην πολύκροτη «Υπόθεση Ντρεϊφούς» που συγκλόνισε τη γαλλική κοινωνία στα τέλη του 19ου αιώνα, αντλώντας έμπνευση και από το διάσημο άρθρο του Εμίλ Ζολά. Ένα ιστορικό δράμα που ξεδιπλώνεται σαν αστυνομικό μυστήριο, φέρνοντας στο φως τις πιο δύσκολες αλήθειες.

 

Την ταινία θα προλογίσει ο Πρόεδρος της ΠΕΚΚ, Βασίλης Κεχαγιάς.

 

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη, 21:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου