Addthis

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Ο Λαβύρινθος της σιωπής

 Η ιστορία εξελίσσεται το 1958 στην πόλη της Φρανκφούρτης. Μόλις δεκατρία χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα. Φαίνεται πως κανένας Γερμανός δεν γνωρίζει για τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν στο Άουσβιτς, είτε σιωπούν είτε δε ρωτούν διότι οι Ναζί ακόμα υπάρχουν και επικρατεί ο φόβος. 

Ένας νεαρός εισαγγελέας που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε ασχοληθεί με ιδιαίτερα σοβαρές εισαγγελικές υποθέσεις μαζί με έναν δημοσιογράφο αναλαμβάνουν από την θέση του υπεύθυνου να ξεσκεπάσουν και να ανακαλύψουν τους ναζί. Είναι αποφασισμένοι να φέρουν τους υπευθύνους- εγκληματίες του ναζιστικού καθεστώτος, σε δίκη. Άνθρωποι που προέβησαν σε φρικαλεότητες εναντίον των Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς, στην μεταπολεμική Γερμανία πλέον ζουν  ανάμεσα στους ανυποψίαστους συμπατριώτες τους, καθώς ο καθένας έχει γυρίσει στην δουλειά του που είχε και πριν τον πόλεμο, και εργάζονταν σαν δάσκαλος, φούρναρης, γιατρός, εργάτης κ.α.


Με κυρίαρχο επικεφαλής τον Γιόζεφ Μένγκελε, γιατρό στο Άουσβιτς ο οποίος έκανε πειράματα στους ανθρώπους και κυρίως σε παιδιά πριν τους στείλει στους θαλάμους αερίων, εφόσον δεν είχαν πεθάνει από τα βασανιστήρια. Ο εισαγγελέας Γίοαχαν Ράντμαν παρά τις οδηγίες που έχει λάβει από τους ανωτέρους του, έχει βαλθεί να φέρει στη δικαιοσύνη τον γιατρό, ο οποίος έχει φύγει από την Γερμανία για τη Λατινική Αμερική. Ομοσπονδιακή αστυνομία, κυβέρνηση, ο Τύπος και άλλοι θεσμοί, κάνουν τα στραβά μάτια, λέγοντας πως όλα αυτά είναι προϊόν προπαγάνδας από τις συμμαχικές δυνάμεις και συνάμα προστατεύοντας τους υπεύθυνους των στρατοπέδων εξόντωσης, οι οποίοι αφαίρεσαν την ζωή από εκατοντάδες ανθρώπους. Συγκινητική στιγμή της ταινίας, οι εξομολογήσεις από κάποιους από τους επιζήσαντες του Άουσβιτς. Σκληρές μαρτυρίες, όπου λυγίζουν την ανθρώπινη ψυχολογία. Μία ταινία δύο ωρών, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. 

VAR



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου