Addthis

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Τα διαγωνιστικά τμήματα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (γ΄μέρος)


Διεθνές Διαγωνιστικό >>Film Forward

 

Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward δοκιμάζουν τα όρια της φόρμας, κοιτάζοντας το ντοκιμαντέρ μέσα από ένα ριζοσπαστικό πρίσμα. Συμμετέχουν δέκα ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους και δύο ελληνικά. Τα ντοκιμαντέρ διαγωνίζονται για το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος Film Forward», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τρία από τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται σε παγκόσμια πρεμιέρα και ένα σε διεθνή πρεμιέρα.

 

Ανακαλύψτε τα ντοκιμαντέρ του τμήματος:

 

Ανάμνησις / Anamnesis των Κρις Ράιτ, Στέφαν Κόλμπε (διεθνής πρεμιέρα)

Γερμανία, 2021, 111΄

 

Οι σκηνοθέτες πρωτογνώρισαν τον Στέφαν το 2015 στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών του Βραδεμβούργου. Καθώς οι δυο τους παρακολουθούν έναν στυγνό γυναικοκτόνο στα τελευταία χρόνια της ποινής του, έρχονται αντιμέτωποι με άβολα ερωτήματα. Μπορεί άραγε κανείς να ξέρει τι συμβαίνει στην ψυχή αυτού του ανθρώπου (ή οποιουδήποτε ανθρώπου); Η αλήθεια και το ψέμα μπλέκονται σε έναν κυκεώνα από υποψίες, σε αυτό το μελετημένο πείραμα πάνω στη μέθοδο που οι σκηνοθέτες ονομάζουν «ταινία εγγύτητας», συνδέοντας διαφορετικές όψεις της πολιτικής τής ταυτότητας και εκδοχές της οικειότητας.

 

 

Γιορτή / Feast του Τιμ Λέιεντεκερ

Ολλανδία, 2021, 85΄

Μια σκοτεινή και ποιητική μεταφορά της διαβόητης υπόθεσης του Χρόνινχεν – ενός περιστατικού κατά το οποίο τρεις άνδρες νάρκωσαν άλλους τρεις για να τους μεταδώσουν τον ιό HIV με το ίδιο τους το αίμα. Μέσα από επτά αυτοτελείς βινιέτες, η καθεμιά από τις οποίες γυρίστηκε από διαφορετικό διευθυντή φωτογραφίας, η ταινία μπλέκει το ρεπορτάζ με τον σουρεαλισμό, με τη δυσπιστία και την ενσυναίσθηση, ξεδιπλώνοντας τις επιπτώσεις μιας συνταρακτικής αλληλουχίας γεγονότων. Ένα ωμό και προκλητικό ντοκιμαντέρ, που διερευνά με μαεστρία ζητήματα ζωής, θανάτου και ηθικής.

 

Ενθύμιον/Memento του Νίκου Ζιώγα (παγκόσμια πρεμιέρα)

Ελλάδα, 2021, 75΄

 

Το «Ενθύμιον» ένα λυρικό ντοκιμαντέρ, είναι μια ελεγεία στην Ήπειρο που χάνεται, αλλά και ένας ύμνος στην Ήπειρο που επιβιώνει. Ένα τραγούδι αγάπης για όσους έμειναν κοντά της, για όσους μεταναστεύσανε, για τους μουσικούς της και τη μοναδική της φύση. Mεταφερόμαστε στο Γιρομέρι Θεσπρωτίας τις ημέρες του Πάσχα. Μέσα από τον κινηματογραφικό φακό γινόμαστε παρατηρητές της καθημερινότητας και των ανθρώπων αυτού του μικρού χωριού και αναζητούμε τις ρίζες ενός ξεχωριστού εθίμου. Μέσα από τα τραγούδια, τα λόγια και τους ήχους οι λιγοστοί του κάτοικοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις, τους θρύλους και να δώσουν συνέχεια στη ζωή ακόμα και μετά το τέλος της.

 

Όλο φως, παντού / All Light, Everywhere του Τίο Άντονι
ΗΠΑ, 2021, 109΄

Ένα καλειδοσκοπικό πορτρέτο της κοινής ιστορίας της κάμερας, των όπλων, της αστυνόμευσης και της δικαιοσύνης. Καθώς οι τεχνολογίες επιτήρησης εδραιώνονται στην καθημερινότητα, η ταινία διερευνά τη σύνθετη φύση της αντικειμενικής οπτικής γωνίας, εξετάζοντας τις προκαταλήψεις τόσο της ανθρώπινης αντίληψης, όσο και του φακού. Μια αναστοχαστική εξερεύνηση που αφήνει περιθώριο για την αμφισβήτηση και το μεγαλείο, υιοθετώντας στοιχεία του σινεμά βεριτέ, της περφόρμανς και της αρχειακής έρευνας για να προσδιορίσει και να επαναπροσδιορίσει, να υπογραμμίσει και να υπονομεύσει.

 

Οι πικροδάφνες / The Oleanders της Πάολας Ρεβενιώτη (παγκόσμια πρεμιέρα)

Ελλάδα, 2020, 65΄

Mια βόλτα στην νυχτερινή Αθήνα μέσα από τα μάτια της Μπέτυς Βακαλίδου, της Εύας Κουμαριανού και της Πάολας Ρεβενιώτη.

 

Ο πόλεμος του Μιγκέλ / Miguel’s War της Ελιάν Ραχέμπ

Λίβανος - Ισπανία - Γερμανία, 2021, 128΄

Εδώ και 37 χρόνια, ο Λιβανέζος Μιγκέλ ζει στην Ισπανία ως εξόριστος ομοφυλόφιλος, ακολουθώντας μια επιτυχημένη καριέρα διερμηνέα. Αλλά καθώς αποζητά συναισθηματική ισορροπία, αποφασίζει να επιστρέψει στη χώρα του και να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Μια συναρπαστική, μοναδική και τολμηρή ιστορία για την ανασύσταση της ταυτότητας ενός ανθρώπου που έχει υποστεί τον εξευτελισμό, την καταπίεση και τη βία.

 

Τοπία της αντίστασης / Landscapes of Resistance της Μάρτα Ποπιβόντα

Σερβία - Γαλλία - Γερμανία, 2021, 95΄

Μια αναδρομή στις αναμνήσεις της 97χρονης Σόνιας, αγωνίστριας κατά του φασισμού και μιας από τις πρώτες γυναίκες παρτιζάνους της Γιουγκοσλαβίας, η οποία (συν)ηγήθηκε του κινήματος της αντίστασης στο Άουσβιτς. Ταξιδεύοντας στον χρόνο, πλησιάζοντας τις οργανώσεις της νέας αντιφασιστικής γενιάς και αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι ποτέ αργά για να σκέφτεται και να πράττει κανείς κόντρα στο ρεύμα, η ταινία ανακαλύπτει νέους αισθητικούς και υπαρξιακούς δρόμους για να κατανοήσουμε την αντίσταση ως τρόπο ζωής.

 

Φωλιά / Nest των Γιοσεφίνα Πέρες-Γκαρσία, Φελίπε Σιγάλα (παγκόσμια πρεμιέρα)

Χιλή, 2021, 61΄

Η βιομηχανία ακινήτων έχει αποσταθεροποιήσει το φυσικό περιβάλλον της πόλης Κονσόν στην ακτή της Χιλής, αναγκάζοντας τους κατοίκους και το τοπίο να βρουν νέους τρόπους να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν. Μέσα από τη χρήση μιας ισχυρής, πολυ-αισθητηριακής οπτικής γλώσσας, η ταινία απεικονίζει αυτή την παράδοξη συμβίωση των ειδών, ενώ αποτυπώνει την ταχύρρυθμη μεταμόρφωση που προκαλεί η κατάληψη της φύσης από τον άνθρωπο. Ένα μεθυστικό οικολογικό δράμα που υπογραμμίζει την εντεινόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται το σύμπαν.

 


Χρήστες / Users
της Νατάλια Αλμάδα

ΗΠΑ - Μεξικό, 2021, 81΄

Η ταινία ξεκινά με την ερώτηση μιας μητέρας: άραγε τα παιδιά της θα αγαπήσουν αυτές τις τέλειες μηχανές που έχουν στη ζωή τους περισσότερο από την ίδια, την ατελή μητέρα τους; Με αφετηρία αυτό τον φαινομενικά απλό συλλογισμό, η σκηνοθέτις βάζει μπρος μια επική εξερεύνηση του κόσμου στον οποίο η τεχνολογική πρόοδος επιφέρει αυτονόητα και απαρέγκλιτα την κοινωνική πρόοδο. Μέσα από μια σειρά εκθαμβωτικών εικόνων και υπό τη μουσική των Kronos Quartet, η ταινία είναι ένα ταξίδι εμβύθισης στην καρδιά της μεταβαλλόμενης σχέσης μας με τον κόσμο.

 

Rock Bottom Riser του Φερν Σίλβα

ΗΠΑ, 2021, 70΄

Καθώς η λάβα συνεχίζει να ρέει απειλητικά από τον πυρήνα της Γης στη Χαβάη, ξεσπά μια κρίση. Κάποιοι αστρονόμοι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου στο ιερό βουνό του νησιού. Αντλώντας από τις μεθόδους αστρικής πλοήγησης της αρχαίας Πολυνησίας, την έλευση των Χριστιανών ιεραποστόλων και την ικανότητα του παρατηρητηρίου να ανιχνεύει την προέλευση του σύμπαντος, η ταινία εξετάζει την επιρροή της πρώιμης αποικιοκρατίας, την αναζήτηση για νοήμονα όντα και την ανακάλυψη νέων κόσμων, καθώς περιεργαζόμαστε τον πλανήτη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου