Addthis

Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Τα διαγωνιστικά τμήματα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (β΄μέρος)


Διεθνές Διαγωνιστικό Newcomers

Στο διαγωνιστικό τμήμα Newcomers συμμετέχουν πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών. Συνολικά 14 ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων τρία ελληνικά, διαγωνίζονται για τον «Χρυσό Αλέξανδρο Newcomers Δημήτρης Εϊπίδης», το οποίο τιμά τον άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά επί σειρά ετών τον κινηματογράφο, τον ιδρυτή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και επί χρόνια διευθυντή του οργανισμού. To βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ. Τα ντοκιμαντέρ διαγωνίζονται και για το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Συνολικά, πέντε ντοκιμαντέρ πραγματοποιούν στο Φεστιβάλ παγκόσμια πρεμιέρα, έξι διεθνή πρεμιέρα και δύο πανευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος Newcomers:

 

Αόρατοι / Invisible της Μαριάννας Κακαουνάκη

Ελλάδα, 2020, 80΄

 

Πίσω στην Τουρκία, ο Εμπουμπεκίρ και η Γκόνζα κατηγορούνται για τρομοκρατία. Μετά από τρία χρόνια καταδίωξης καταφέρνουν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα. Είναι πλέον ελεύθεροι, αλλά πρέπει να μάθουν να ζουν με μια αβάσταχτη απώλεια... Ο Αχμέτ, που ήταν γιατρός, περνά τις μέρες του σε μια μυστική τοποθεσία μαζί με άλλους αυτοεξόριστους Τούρκους. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, μεγαλώνει η επιθυμία τού να πάψει να ζει ως φυγάς και να ενταχθεί στη χώρα που τον φιλοξενεί. Μια ταινία για την τουρκική κοινότητα που διώκεται, τα μέλη της οποίας είναι πια έτοιμα να πουν την ιστορία τους.

 

Γαβριέλα - Η Γερμανίδα με το ποδήλατο / Gabriela - The German with the Bicycle του Δομήνικου Ιγνατιάδη (παγκόσμια πρεμιέρα)

Ελλάδα, 2020, 95΄

 

H ιστορία μιας γυναίκας γεννημένης στη μεταπολεμική́ Γερμανία και της ακαταμάχητης ανάγκης της να ζήσει, να αγαπήσει και να έχει αξία. Δυο χρόνια μετά τον θάνατό της, ο γιος της ξεκινά μια ενδελεχή έρευνα στο ημερολόγιό της, την αλληλογραφία της, τους ανθρώπους και τα μέρη που γνώρισε. Ένα ταξίδι από τη Στουτγκάρδη της Γερμανίας μέχρι την Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, που διατρέχεται από́ ένα και μόνο ερώτημα: «Τι είδους ζωή́ είναι αυτή́;» Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο γιος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με τη μητέρα του, την πάντα φευγάτη, την πάντα κάπου αλλού: τη «Γερμανίδα με το ποδήλατο».

 

Η γη της επαγγελίας / Land of Milk and Honey των Έκτορ Ντομίγκες-Βιγκέρα, Κάρλος Μόρα Φουέντες, Γκονθάλο Ρέθιο (διεθνής πρεμιέρα)

Ισπανία, 2020, 88΄

 

Τι σχέση μπορεί να έχουν μεταξύ τους κάποιοι άνθρωποι που ζουν σε διαφορετικά σημεία στο χάρτη αλλά κουβαλούν το ίδιο τραύμα; Το ντοκιμαντέρ διερευνά αυτή την ερώτηση εις βάθος, ακολουθώντας την καθημερινή ζωή των πρωταγωνιστών του: άνθρωποι που έχουν ζήσει τον εκτοπισμό από τους πολέμους στα Βαλκάνια, στη Συρία και στην Αμπχαζία, άνθρωποι που, αν και ζουν στη μέση του πουθενά –σ’ έναν μη τόπο– είναι εξίσου γενναία και σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αναζήτηση.

 

Ιζήματα / Sediments του Αντριάν Σιλβέστρε (διεθνής πρεμιέρα)

Ισπανία, 2021, 89΄

 

Έξι τρανς γυναίκες κάνουν ένα ταξίδι σε μια μικρή πόλη στην επαρχία Λεόν της Ισπανίας, κατά το οποίο θα εξερευνήσουν όχι μόνο ορισμένα ασυνήθιστα τοπία, αλλά και τα βασικά συστατικά της προσωπικότητάς τους. Αν και το ομαδικό τους πνεύμα δοκιμάζεται, θα μάθουν μαζί πώς να διαχειρίζονται τις διαφορές τους, διαφυλάσσοντας το δικαίωμά τους στη μοναδικότητα. Μια συναρπαστική και διασκεδαστική ιστορία για την ενσυναίσθηση, την ατομικότητα και την ανάγκη του ανήκειν: η ακτινογραφία μιας κολεκτίβας που στρέφεται στον κόσμο του συναισθήματος για να ενισχύσει τις πολιτικές της ταυτότητας στο παρόν και το μέλλον.

 

Μη σταματάς να τρέχεις / Keep Running του Γκετίνγκ Σαν (διεθνής πρεμιέρα)

Κίνα, 2021, 87΄

 

Στην πόλη Γκεν Χε, στην πιο κρύα περιοχή της Κίνας, μια ομάδα εφήβων από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα βγαίνει κάθε μέρα για τρέξιμο υπό αντίξοες συνθήκες. Αυτοί οι νέοι βρήκαν στους κόλπους της αθλητικής ακαδημίας ό,τι δεν μπορούσαν να τους προσφέρουν οι οικογένειές τους: χαρά κι ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Ένα τρυφερό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωντάνια, την αισιοδοξία και τη θετικότητα του νεανικού πνεύματος, που μας γνωρίζει μια σειρά από οικείους χαρακτήρες καθώς μας ξεναγεί στο εκθαμβωτικό τοπίο.

 


Η μικρή Σάτσμο / Little Satchmo
του Τζον Αλεξάντερ (παγκόσμια πρεμιέρα)

ΗΠΑ, 2021, 60΄

 

Αν κάθε διασημότητα έχει ένα πρόσωπο για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους, η ιδιωτική ζωή του εμβληματικού Λούις Άρμστρονγκ συμπεριλάμβανε ένα πρόσωπο μυστικό: ήταν πατέρας μιας κόρης που υπεραγαπούσε, αλλά δεν αναγνώρισε ποτέ δημόσια. Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά τον θάνατο αυτής της μουσικής ιδιοφυΐας, μια γυναίκα που καταδικάστηκε σε μια κρυφή ζωή σπάει για πρώτη φορά τη σιωπή, συνυπογράφοντας το σενάριο αυτού του απρόσμενου, συναρπαστικού ντοκιμαντέρ.

 

Ο κόμης / The Count του Τζον Μπλέχεντ (παγκόσμια πρεμιέρα)

Σουηδία, 2021, 74΄

Μια προσωπική αποδόμηση του είδους που αφηγείται «αληθινά εγκλήματα», η οποία εστιάζει στη μυστηριώδη φιγούρα ενός συγγενή του σκηνοθέτη: ενός διαβόητου Σουηδού εγκληματία με το ψευδώνυμο «ο Κόμης». Η ιστορία της ζωής ενός ανθρώπου που θεωρήθηκε τρεις φορές ύποπτος για φόνο, η οποία υπονομεύει την υποτιθέμενα ακόρεστη δίψα του κοινού για ιστορίες βίας. Ένα συναρπαστικό, επίκαιρο και άκρως πολιτικό ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για να αμφισβητήσει την ανάγκη του κοινού για τέτοιου τύπου αληθινά σενάρια – ένα πραγματικό σκανδιναβικό νουάρ, το πρώτο στο είδος του.

 

Ο στρατιώτης/ The Soldier του Νίκολαϊ Μέλερ (διεθνής πρεμιέρα)

Δανία, 2020, 58΄

 

Ένας νεαρός βετεράνος πολέμου με διαταραχή μετατραυματικού στρες κάνει μια τελευταία απόπειρα να ανακτήσει τη ζωή του. Ταξιδεύει στην καρδιά της ζούγκλας του Αμαζονίου στο Περού, όπου επιχειρεί να γιατρευτεί μέσω της φυτικής ιατρικής – δοκιμάζοντας, μεταξύ άλλων, και το πιο παραισθησιογόνο φυτό στον κόσμο, το οποίο λέγεται πως αποκαλύπτει την πραγματική φύση του σύμπαντος. Μια καθηλωτική ιστορία για τη μάχη ενός ανθρώπου με τους δαίμονές του, η οποία παρουσιάζει και τη μάχη που δίνει η κοινωνία να χειριστεί τους πληγέντες της.

 

Η πίστη και βουνά κινεί / Faith Can Move Mountains της Σίλγιε Έβενσμο Γιάκομπσεν (διεθνής πρεμιέρα)

Νορβηγία, 2021, 79΄

 

Μια ομάδα από ελληνορθόδοξες καλόγριες βρίσκουν απάγκιο σ’ ένα γραφικό χωριό της Νορβηγίας, με σκοπό να χτίσουν ένα μοναστήρι σε μια απόκρημνη βουνοπλαγιά με θέα τα φιόρδ. Με ελλειμματικό ταμείο αλλά περίσσια πίστη προσπαθούν να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και να κερδίσουν την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Το αποτέλεσμα είναι ότι ακόμα και οι αρχές της περιοχής μπαίνουν στον πειρασμό να μετατρέψουν το μοναστήρι σε τουριστική ατραξιόν. Μια μοναδική και παράδοξη ιστορία για την παγκοσμιοποιημένη διασταύρωση της δύναμης της θέλησης με την υπερβατικότητα και το κέρδος.

 

Πράξεις αγάπης / Acts of Love των Ισιντόρ Μπετέλ, Φρανσίς Λεπλέ (πανευρωπαϊκή πρεμιέρα)

Γαλλία - ΗΠΑ, 2021, 71΄

Ένας σκηνοθέτης κλείνει ραντεβού με αγνώστους μέσω εφαρμογών για γνωριμίες και τους ζητά να γυρίσουν μαζί μια ταινία. Μετά από μια σειρά αντισυμβατικών επαφών, προκύπτει μια θραυσματική ιστορία για την αγάπη, την απογοήτευση και την επιθυμία. Ερωτικές ιστορίες που δεν βλέπουμε συχνά επί της οθόνης μάς παροτρύνουν σε μια αισθησιακή εξερεύνηση της ομοφυλόφιλης οικειότητας (σε όλες της τις κοινωνικές και σεξουαλικές προεκτάσεις), τρυπώνοντας κάτω από το δέρμα.

 

Στην άλλη πλευρά / On the Other Side του Ιβάν Γκουαρνίσο (πανευρωπαϊκή πρεμιέρα)

Κολομβία - Ισπανία, 2021, 96΄

Δύο αδέλφια αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι για να βρουν τους αντάρτες του FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia / Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας) που κράτησαν όμηρο τη μητέρα τους για δύο χρόνια. Με τη βοήθεια του ημερολογίου που της είχε επιτραπεί να γράφει κατά τη σύλληψή της, εντοπίζουν τοποθεσίες, αποκρυπτογραφούν ονόματα και ξεκινούν ένα ταξίδι μέσα από ζούγκλες και βουνά, ακολουθώντας το μονοπάτι του πόνου της μητέρας τους, αλλά και τον δρόμο προς τη συγχώρεση. Ένα ανατριχιαστικά οικείο ταξίδι στη μνήμη και στο συλλογικό και προσωπικό μας τραύμα.

 

Τέκνα της Μαφίας / Sons of Honour της Σοφία Λουβαρά (διεθνής πρεμιέρα)

Ολλανδία - Ιταλία, 2020, 86΄

 

Στην Καλαβρία, την πιο βίαιη περιοχή της Ιταλίας, ένας θαρραλέος δικαστής μάχεται την κυριαρχία της μαφίας της Ντρανγκέτα, απομακρύνοντας τα νεαρά αγόρια από τις εξαιρετικά ισχυρές οικογένειές τους. Μέσα από τη ρευστή, σχεδόν αόρατη κάμερα μιας σκηνοθέτιδας που μεγάλωσε σ’ αυτά τα μέρη, παρακολουθούμε στενά την καθημερινότητα των παιδιών που βρίσκονται σε (ένα αμφιλεγόμενο) πρόγραμμα επαν-εκπαίδευσης και γινόμαστε μάρτυρες του πώς το συναίσθημα και η εμπιστοσύνη μπορούν να αναιρέσουν τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα της παράδοσης, των δεσμών αίματος, του καθήκοντος και του φόβου.

 

LUX των Ραφαέλ Ντουμπάκ, Ματέο Ιμπάρα (παγκόσμια πρεμιέρα)

Ελβετία, 2021, 72΄

Στις αρχές του φθινοπώρου του 2019, η Γενεύη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου κρίση ασφάλειας: την επικείμενη επίθεση από μια αντι-καπιταλιστική τρομοκρατική ομάδα, γνωστή ως Παγκόσμιο Απελευθερωτικό Μέτωπο (GLF). Ο ελβετικός στρατός καλείται αμέσως να βοηθήσει τις αστυνομικές δυνάμεις να περιορίσουν την απειλή για την πόλη του Καλβέν το συντομότερο δυνατό – κυρίως με την επιχείρηση LUX: μια άσκηση προσομοίωσης, ένα παιχνίδι που αγγίζει τις διαστάσεις της ίδιας της ζωής για ν’ αντιμετωπίσει μια αόρατη απειλή. Διερευνώντας τη διφορούμενη σχέση μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας, η ταινία εκφράζει, με ποιητικούς όρους, την πρόθεση να αμφισβητήσει τις προκαθορισμένες ιδέες των θεατών γύρω από έναν απ’ τους πιο ιδιαίτερους στρατούς στον κόσμο κι έναν από τους πλέον αμφιλεγόμενους ελβετικούς θεσμούς.

 

Made in Vain του Μιχάλη Κλιούμη (παγκόσμια πρεμιέρα)

Ελλάδα, 2021, 90΄

Η καθημερινότητα ενός αρσιβαρίστα περιλαμβάνει προσωπικούς δαίμονες, συνεχόμενες μάχες με τον καθρέφτη, θυσίες, στόχους, καταπιεσμένα συναισθήματα. Και δίαιτες. Η μάχη τους να γίνουν επαγγελματίες αρσιβαρίστες είναι ασταμάτητη και εξαντλητική, μιας που ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Όλοι οι μήνες της έντονης προετοιμασίας οδηγούν σε λίγες στιγμές στη σκηνή, μπροστά σε κάποια επιτροπή όπου δείχνουν το σώμα που έχτιζαν όλο αυτόν τον καιρό. Για κάποιους αποτελεί σιδηρούν άθλημα, τρόπο ζωής, ματαιοδοξία, για άλλους θρησκεία. Όλοι όμως συμφωνούν πως αν έχεις υπάρξει κάποτε αρσιβαρίστας, παραμένεις για όλη σου τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου