Addthis

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Οι ταινίες έναρξης και λήξης


Με την βραβευμένη στο τμήμα Venice Days του Φεστιβάλ Βενετίας ταινία The Whaler Boy του Φιλίπ Γιουριέβ ανοίγει την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου η αυλαία του 61ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Δέκα μέρες αργότερα, το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ταινία Δεν θα ξαναχιονίσει.

Ταινία έναρξης: Το Ταξίδι της Φάλαινας του Φίλιπ Γιούριεβ

Βερίγγειος Πορθμός, εκεί όπου η Ρωσία συναντά την Αλάσκα, σε ένα χωριό φαλαινοθήρων, όπου οι άνδρες καταφεύγουν στο online chat με κάμερα. Το παράδειγμά τους ακολουθεί ο Λέσκα, ένας άβγαλτος δεκαπεντάχρονος, που ερωτεύεται ένα κορίτσι από το Ντιτρόιτ. Όταν βρίσκει την «αγαπημένη» του να συνομιλεί με κάποιον άλλο, θολωμένος από τη ζήλεια, ο Λέσκα ξεκινά μια αδιανόητη οδύσσεια. Στο συμβολικό σημείο όπου σμίγουν παρελθόν και μέλλον, αυτή η τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης απηχεί την ταραχή της νιότης και τον παλμό της πρώτης αγάπης.

Ταινία λήξης: Δεν θα ξαναχιονίσει των Μαουγκοζάτα Σιμόφσκα,

Μίχαου Ένγκλερτ

Ο Ζένια, ένας περιζήτητος ουκρανός μασέρ, προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους μιας πρωτοκλασάτης γειτονιάς, σε μια πόλη της Πολωνίας. Αυτός ο

αινιγματικός άνδρας, προικισμένος με μαγικό άγγιγμα, είναι συγχρόνως θεραπευτής και εξομολογητής για τους νεόπλουτους πελάτες του, καθώς απαλύνει το υπαρξιακό τους κενό. Ένα δηκτικό πορτρέτο μιας αλλοτριωμένης κοινωνίας με βαθιές παθογένειες, που σκιαγραφεί την απότομη και βίαιη μετάβαση της Πολωνίας στον καπιταλιστικό κόσμο, στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

filmfestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου