Addthis

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Όλα για όλα

 


Μία τυχαία αναζήτηση στο Διαδίκτυο με οδήγησε στην μικρού μήκους ταινία του Μαρίνου Σκλαβουνάκη, "Go for Broke" (2018). Εκείνη τη χρονιά ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Λος Άντζελες και διαγωνίστηκε. Πρωταγωνιστές οι Γιάννης Οικονομίδης, Στάθης Σταμουλακάτος και Βασίλης Μπισμπίκης. Ντελίριο ερμηνειών μέσα σε τριάντα λεπτά γεμάτα ένταση, πάθος και ανατροπές που δημιουργούν μία γέφυρα από το "Μικρό Ψάρι" μέχρι την "Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς".

Καλοκαίρι στην Κεφαλλονιά. Το τηλέφωνο χτυπάει, " έρχομαι αμέσως". Δύο άνδρες συναντιούνται αργά τη νύχτα σε φορτισμένο φόντο. Ο Μιχάλης βυθίζεται στα χρέη του. Παίρνει τον λάθος δρόμο, χάνει και η διαδρομή δεν έχει πλέον επιστροφή. "Τελείωσα". Εκτός κι αν ... Ο αδελφικός του φίλος Ανδρέας που έχει παλέψει με νύχια και με δόντια να ξεκολλήσει από τον τζόγο αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα σε ένα τραπέζι. Δε το σκέφτεται πολύ. Ξεθάβει τον αριθμό, σηκώνει το τηλέφωνο και κλείνει το ραντεβού στην έδρα του "Καρχαρία". Από εκεί κανείς δεν περνάει αλώβητος.

Οι πρώτες παρτίδες βασανιστικές. Από την ελπίδα ρεφαρίσματος σε έναν αγώνα επιβίωσης. Πόλεμος νεύρων και ψυχολογικών ορίων. Μένει η απέλπιδα προσπάθεια απόδρασης. Όλα για όλα, όλα ή τίποτα στην κυριολεξία. Όσο περνάει η ώρα, τόσο πιο βαθιά μπαίνει στο πρόβλημα ο Αντρίκος. Ο Καρχαρίας αδίστακτος ρολάρει. "Το πρόβατο πολλές φορές το κουρεύεις, μία φορά το παίρνεις". Αχόρταγος. Εθισμένος στη νίκη και τα "επινίκια". Αυτή η παρτίδα όμως δεν έχει προηγούμενο. Σφυγμομέτρηση χαρακτήρων. Έντονα βλέμματα, ικανά να σκοτώσουν.

Το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία (έχει αλλά δεν θα γίνει spoil). Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο στην ανδρική φιλία και την αλληλεγγύη. Ο Μιχάλης ρίσκαρε κι έχασε. Χάθηκε. Ο Ανδρέας είναι όμως εδώ ως από μηχανής Θεός. Γνωρίζει πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του κι όμως δηλώνει δυναμικά παρών. Εκεί στην πρώτη γραμμή της μάχης. Έτοιμος να ξεχρεώσει τον φίλο ή να πάει μαζί του στον γκρεμό. Οι γυναίκες απέχουν από το κεντρικό σκηνικό. Είναι μία αρσενική υπόθεση λίγων ωρών. Κι ο πρωταγωνιστής μας αξίζει όλα τα μπράβο του κόσμου, γιατί είναι μάγκας, είτε τα καταφέρει είτε όχι. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου