Addthis

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Τhe White Helmets


Ενδιαφέρον τίτλος. Κατηγορία ντοκιμαντέρ. Τα λευκά κράνη του Oslando Von Einsiedel. Το άσπρο χρώμα συνηθίζει να συμβολίζει το καλό. Το πνεύμα που αντιστέκεται. Την αγάπη που στο τέλος θα νικήσει. Πόσο όμως μπορεί να αντέξει ένας ανθρώπινος οργάνισμος το γκρι και το μαύρο; O εγκεφάλος του κοντεύει να τρελαθεί, αναζητεί διαφυγή, μας δεν υπάρχει, σαν ένα καταδικασμένο αδιέξοδο. Κάπου εκεί έρχονται οι πρωταγωνιστές μας να δηλώσουν ένα μεγάλο "παρών" ...

Το πολύπαθο Χαλέπι της Συρίας αποτελεί το κυρίαρχο φόντο. Επίθεση, κατάρρευση, αθώα θύματα και ξανά. Ένας κύκλος που χρόνια τώρα δε σταματάει. Το λουτρό αίματος παρατείνεται. Mία αποκαρδιωτική κατάσταση. Μία ζοφερή πραγματικότητα. Κι εκεί που η ελπίδα πάει να σβήσει, εμφανίζεται μία ομάδα ανθρώπων έτοιμοι να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή για το κοινό καλό. Αποφασισμένοι να ριχτούν στην μάχη κι ας γνωρίζουν καλά πως παράλληλα τίθενται στο μάτι του κυκλώνα.

Η ανθρώπινη ζωή ανάγεται ουσιαστικά σε υπέρτατη αξία. Δίνεται μία διαρκής μάχη με τον χρόνο, καθώς απαιτείται ταχύτητα, λεπτοί χειρισμοί και ακρίβεια στις επεμβάσεις των εθελοντών των white helmets. Από το 2013 μέχρι και σήμερα στην πρώτη γραμμή, πάντα εκεί. Ανάμεσα στον πόνο και τη λύτρωση. Ακοίμητοι φρουροί αρνούνται να παραδώσουν την πόλη τους στο σκοτάδι και να αφήσουν τους συνανθρώπους τους στην τύχη τους. Με αυταπάρνηση, με βαθιά αίσθηση του ιερού χρέους παίρνουν δύναμη και ζωή.

Πρόκειται για ένα τρομερό ανθρωπιστικό έργο. Μία ομάδα κρούσης, που αποφάσισε να αφήσει τα όπλα κι αντί να αφαιρεί ζωές, να σώζει. Καθ΄όλα φιλόδοξη προσπάθεια, άξια να τιμηθεί από τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αφανείς ήρωες μέσα στη φρίκη του πολέμου. Δε σταματούν λεπτό, ανά πάσα στιγμή βρίσκονται στις επάλξεις. Φροντίζουν να εκπαιδευτούν και με τα λιγοστά χρήματα που έχουν στη διάθεσή τους να ενισχύσουν τα οπτικοακουστικά τους μέσα.

Ταυτίζονται με το καθήκον. Κάθε μάχη είναι σαν να δίνεται για την ίδια τους την οικογένεια. Κάθε προσπάθεια κι ένα στοίχημα. Αντιμέτωποι με πολύ σκληρές εικόνες. Δε χάνουν όμως την αισιοδοξία τους. Λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας. " Η δικαιοσύνη θα επικρατήσει ", αναφωνούν. Βλέμματα αγνά, ψυχές ποτισμένες με αγάπη. Μία άνιση μάχη που γίνεται ολοένα και δυσκολότερη όσο η Ευρώπη, όχι απλά κλείνει τα μάτια, αλλά βοηθάει τον εχθρό, προφασιζόμενη την απειλή του ISIS. Αυτοί όμως εκεί με όπλα τα χέρια τους και τα λευκά τους κράνη συνεχίζουν ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου