Addthis

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

59o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (προτάσεις ταινιών μέρος πρώτο)


Η ώρα που περιμέναμε όλοι οι σινεφίλ από τον Μάρτιο έφτασε. Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινάει και σας περιμένει όλους, να γίνεται κομμάτι της γιορτής του Σινεμά. Όπως κάθε χρόνο, οι ταινίες χωρίζονται σε ενότητες. Έχουμε το Διεθνές Διαγωνιστικό, που φέτος βασίζεται στην Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία, ένα λησμονημένο, ωστόσο συγκλονιστικό θέμα, τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, τη ραχοκοκαλιά του Φεστιβάλ, όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, το " Ματιές στα Βαλκάνια ", που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός, ταινίες εκτός Διαγωνιστικού, Ειδικές Προβολες, Αφιερώματα, Virtual Reality και φυσικά ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον ελληνικό Κινηματογράφο και το queer ελληνικό Σινεμά. 164 ταινίες μεγάλου μήκους θα προβληθούν κι έχουν ως στόχο να φέρουν πιο κοντά λαούς, ανθρώπους, κουλτούρες. Εμείς όπως κάθε χρόνο ετοιμάσαμε τις προτάσεις μας και θα τις παραθέσουμε σε δύο μέρη.

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου: Πρώτη ημέρα. Από νωρίς το πρωί πανικός στα εκδοτήρια. Η πλατεία Αριστοτέλους γεμίζει κόσμο. Η καρδιά της πόλης χτυπάει για τον Κινηματογράφο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας αδημονούν, τους εξιτάρει, έστω μία προβολή στην Μεγάλη Οθόνη. Ταινία έναρξης το Shoplifters του Ιάπωνα, Χιροκάζου Κόρε-Έντα, με την είσοδο να επιτρέπεται μόνο με προσκλήσεις. Ακολουθεί το πάρτυ έναρξης, στην Αποθήκη Γ΄στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ουσιαστικά από την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου ξεκινάει το πρόγραμμα προβολών. Πρώτη στάση στις 12:30 στην αίθουσα Μαρκετάκη για την ταινία, " Σκουριά " από τη Βραζιλία. Μία ταινία για τον φόβο, την ανασφάλεια, την ενηλικίωση και τον μισογυνισμό της εποχής των κοινωνικών δικτύων, όπου η έκθεση του εαυτού θολώνει τα σύνορα ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό. Κι από εκεί μεταφέρομαστε στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον στις 15:00 για τον Πύργο τους Ματς Γκρόρουντ. Ένα πανέμορφο animation για τις ρίζες της μνήμης, που μας δένουν σ΄έναν τόπο και για τα φτερά της φαντασίας, που μας ταξιδεύουν πέρα απ΄αυτόν. Η βραδιά κλείνει με τη " Δύση του Ηλίου " (20:00 Oλύμπιον). Ο Λάζλο Νέμες επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, μετά τον Γιο του Σαούλ, με πρωταγωνίστρια μία γυναίκα αυτήν τη φορά. Ακολουθούμε την Ίρις στον λαβύρινθο του οικογενειακού της παρελθόντος και παράλληλα ξετυλίγεται μπροστά μας όλη η ιστορία του 20ου αιώνα.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο γίνεται πραγματικά πανικός και μία μία οι προβολές γίνονται Sold out. Ας ξεκινήσουμε από το Σάββατο. Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ισπανό, Χάιμες Ροσάλες θα παρακολουθήσουμε το νέο του φιλμ, " Το μυστικό της Πέτρα ".  Μία ταινία, που με τα λόγια του δημιουργού της, απηχεί τον Αριστοτέλη, " Τα πάντα πρέπει να είναι αναπάντεχα και απαραίτητα ", τόσο στη ζωή, όσο και στην απομίμησή μας.  Και στη συνέχεια (20:30) το Roma του Αλφόνσο Κουαρόν. Χρύσος Λέοντας στη Βενετία, παραχώρηση της Netflix για μία και μόνο προβολή κι ειδικά γι΄αυτήν βελτιώθηκε το ηχητικό σύστημα στο Ολύμπιον. Ένας ύμνος αγάπης για τις γυναίκες, που τον μεγάλωσαν. Και για τους βραδινούς (23:30 Φρ.Λιάππα), το " Εμείς "- Ρενέ Έλνερ. Ένα δείγμα σύγχρονης ηθογραφίας για μία γενιά, που ενέδωσε πολύ νωρίς στον κυνισμό, μαθαίνοντας παράλληλα να μιλάνε σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 15:30 ξεκινάμε από την Αίθουσα Σταύρος Τορνές, " Το Τελ Αβίβ φλέγεται " του Σαμέ Ζοαμπί. Μία στοχαστική κωμωδία για τη φορτισμένη, σύνθετη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής. " Για να γελάσεις πραγματικά πρέπει να μπορείς να εκφράσεις τον πόνο σου και να παίξεις μαζί του ". Συνέχεια, στις 20:15 στην ίδια αίθουσα, με το " Αδιαφορώ αν καταγράφουμε την ιστορία ως βάρβαροι "-Ράντου Ζούντε την επίσημη πρόταση της Ρουμανίας για το Oscar Ξενόγλωσσης ταινίας, συμπαραγωγή πολλών χωρών. Τέλος στις 23:00, " Επινοημένη Γη ": Queer Λιοντάρι στο τελευταία Φεστιβάλ της Βενετίας. Μία πρωτεύουσα, που βουλιάζει από την πληθυσμιακή έκρηξη, τη βία και τη φτώχεια. Ο Χοσέ είναι 19 ετών. Ποιο είναι το δίλημμα πού έχει να αντιμετωπίσει;

Ξεκίνημα νέας εβδομάδας, αρχή από το Ολύμπιον στις 15:30, Σοφία-Μεριέμ Μπενμπαρέκ. Μεταφερόμαστε στην Καζαμπλάνκα, πρωτεύουσα του Μαρόκου με τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. Ένα απρόσμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο που διακρίθηκε με το Βραβείο σεναρίο στο τμήμα, " Ένα κάποιο βλέμμα " του Φεστιβάλ των Καννών. Κι από εκεί στο " Τouch me not " της Αντίνα Πιντιλίε (Τόνια Μαρκετάκη 20:30). Η Χρυσή Άρκτος του Βερολίνου στη Θεσσαλονίκη. Μία καλλιτεχνική έρευνα για την ανθρώπινη λαχτάρα κι αδυναμία για επαφή. Για κλείσιμο διπλή πρόταση, είτε το " Μην αφήσεις Ίχνη " στο Ολύμπιον στις 23:00, που θυμίζει ντοκιμαντέρ, είτε το γιαπωνέζικο animation, " Ταξιδιώτης στη Βία " (23:30 T.Μαρκετάκη).

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος μας κλείνει με την Τρίτη 6 του Νοέμβρη. Φτάνουμε σιγά σιγά στα μισά. Ο Ένοχος (20:30) του Γκούσταφ Μέλερ από τη Δανία. Ένα καθηλωτικό θρίλερ, που ανανεώνει συναρπαστικά τη σκανδιναβική παράδοση. Μία ανατριχιαστική διείσδυση στα άδυτα ενός χαρακτήρα. Την ίδια ώρα (20:00) προβάλλεται για μία και μοναδική προβολή, το " Γυναίκα σε πόλεμο "-Μπένεντικτ Έρλινγκσον, υποψήφια για το Βραβείο LUX του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μεταφερόματε νοερά στην Ισλανδία. Μία ανέλπιστη, ιδιόρρυθμη και συναρπαστική εποποιία για την άνιση μάχη ανάμεσα σε μία γυναίκα που δεν συμμορφώνεται σε προκαθορισμένους κοινωνικούς ρόλους. Και στις 23:00 Ολύμπιον, " Κάθε χίλια χρόνια " της Ναόμε Καουάσε. Ένα μοναδικό κινηματογραφικό  μεταφυσικό όραμα από την πιο σημαντική σκηνοθέτιδα της Άπω Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου