Addthis

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Η αξία της συντροφικότητας


Τι να είναι άραγε η συντροφικότητα; Έχει σύνορα; Έχει όρια; Σήμερα αποφάσισα να πραγματευτώ αυτή την έννοια, ενδεχομένως όχι απόλυτα ορθά, αλλά όπως την βιώνω και τη νιώθω εγώ. Για μένα η συντροφικότητα υπάρχει στο ζευγάρι, υπάρχει στη φιλία, ακόμα και στην οικογένεια. Μένει να κάνουμε, λοιπόν, τις σωστές επιλογές.

Μέσα σε μία σχέση έχω αποκρυσταλλώσει την άποψή μου και θεωρώ, πως ο εαυτός σου αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του ανθρώπου σου, όταν το περιβάλλον είναι υγιές(;) κι η αγάπη ανιδιοτελής. Θα μου πείτε σπάνιο στην εποχή μας, πλην όμως ρεαλιστικό θα σας απαντήσω. Με τον άνθρωπό σου μοιράζεσαι τα πάντα στην καθημερινότητα, χαρές, λύπες, στρες και σε απαλλάσσει με τον τρόπο του από ένα μεγάλο βάρος. Νιώθεις, πως ανήκεις κάπου, σε μία αγκαλιά, σε μία ψυχή. Μοναδικό συναίσθημα, άλλωστε το να αγαπάς είναι ένα τίποτα, το να σε αγαπάνε είναι κάτι, το να αγαπάς και να αγαπιέσαι όμως είναι τα πάντα.

Στο κομμάτι της φιλίας, οι φίλοι είναι τα αδέλφια που επιλέξαμε στη ζωή, οι συνοδοιπόροι μας, το στήριγμά μας. Προσοχή κάνω ειδική μνεία στη λέξη ΦΙΛΟΣ κι όχι στη γενικότερη έννοια της παρέας. Από την αρχαιότητα η συντροφικότητα, περιγράφεται ως αρετή κι όντας επηρεασμένος από την εκείνη την εποχή, ενστερνίζομαι την άποψη αυτή. Δείξε μου τον φίλος σου, να σου πως ποιος είσαι, λέει ο θυμόσοφος λαός.

Όσον αφορά την οικογένεια τώρα, πρέπει να είναι μία καλοδουλεμένη ομάδα. Ο καθείς σαφώς πρέπει να είναι ξεχωριστή προσωπικότητα, οντότητα αλλά στο βάθος μέλος-μέρος του συνόλου. Άλλωστε, όπως διδάχθηκα προσωπικά, οι δεσμοί μεταξύ αδελφών είναι οι σημαντικότεροι.

Συνοψίζοντας, εκτιμώ, ότι στην λέξη συντροφικότητα, περικλείονται οι έννοιες αγάπη, ενδιαφέρον, στήριξη, κατανόηση κι είναι πολύ σημαντικό ένας άνθρωπος, ειδικά στην εποχή μας, να δίνει, αλλά και να εισπράττει τα παραπάνω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου