Addthis

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Η λαμπερή Μόνικα Μπελούτσι στο 64ο ΦΚΘ

 


Τολμηροί και πολυδιάστατοι ρόλοι σε μια σπουδαία κινηματογραφική καριέρα τόσο στο Χόλιγουντ όσο και στο ευρωπαϊκό σινεμά, σημείο αναφοράς στον κόσμο της μόδας, διαχρονικό σύμβολο ομορφιάς και γοητείας. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την εκθαμβωτική Μόνικα Μπελούτσι, μία από τις πιο λαμπερές και επιδραστικές παρουσίες στον χώρο του σινεμά παγκοσμίως, η οποία θα παραλάβει τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο και θα παρευρεθεί σε δύο προβολές της 64ης διοργάνωσης. 


Η αξέχαστη Μαλένα (2000) του Τζουζέπε Τορνατόρε, μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης και συγχρόνως τοιχογραφία μιας οδυνηρής ιστορικής περιόδου, όπου η Μόνικα Μπελούτσι ερμηνεύει υποδειγματικά έναν πολυσύνθετο γυναικείο χαρακτήρα, θα προβληθεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Μόνικα Μπελούτσι θα βραβευτεί με τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο για το σύνολο της προσφοράς της στο σινεμά. 


Το 2019, η Μόνικα Μπελούτσι πραγματοποίησε το θεατρικό της ντεμπούτο στην παράσταση Maria Callas: Letters and Memoirs, όπου ερμηνεύει σε μονόλογο αποσπάσματα από επιστολές της Μαρίας Κάλλας. Η προβολή του υβριδικού φιλμ Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις των Τομ Βολφ και Γιάννη Δημολίτσα, την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στο Ολύμπιον, μας ταξιδεύει στους αθέατους διαδρόμους της δημιουργικής συνάντησης του σινεμά, του θεάτρου και της όπερας, αλλά και της συνομιλίας ανάμεσα σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της τέχνης. Η προβολή εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για το Έτος Μαρία Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο. 


Η Μόνικα Μπελούτσι μεταπήδησε από το μόντελινγκ στο σινεμά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και απέκτησε παγκόσμια φήμη μέσα από την αλησμόνητη γαλλική κωμωδία Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης (1996), αποσπώντας υποψηφιότητα για Βραβείο Σεζάρ Ανερχόμενης Ηθοποιού. Δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στις ιταλικές Χρυσές Σφαίρες, για τη δραμεντί Kaputt Mundi (1998) του Μάρκο Ρίζι, ενώ στις αρχές της επόμενης δεκαετίας είδε την καριέρα της να απογειώνεται χάρη στις γενναίες ερμηνείες της στις ταινίες Μαλένα (2000) του Τζουζέπε Τορνατόρε και Μη αναστρέψιμος (2002) του Γκασπάρ Νοέ, αλλά και στη συμμετοχή της στα σίκουελ του Matrix. Η Μόνικα Μπελούτσι, η οποία έχει συνεργαστεί με αρκετούς ακόμη σπουδαίους δημιουργούς, όπως οι Σαμ Μέντες, Εμίρ Κουστουρίτσα, Μπερτράν Μπλιέ, Μελ Γκίμπσον και Αλίτσε Ρορβάχερ, έχει επίσης διαπρέψει στην τηλεόραση, τόσο στην τρίτη σεζόν του Mozart in the Jungle όσο και στις απολαυστικές guest εμφανίσεις της στο Call My Agent και στο Twin Peaks: The Return του Ντέιβιντ Λιντς. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου