Addthis

Σάββατο 22 Απριλίου 2023

"Άνθρωποι από Χώμα" τη Δεύτερα στις 19:00 στο βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδη


 Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Αλεξίου Άνθρωποι από χώμα θα γίνει τη Δευτέρα 24/04 στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο Kωνσταντινίδη – Book and Style Μητροπόλεως 92, Θεσσαλονίκη 546 22.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συγγραφέας Γιώργος Γκόζης

Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος

Ο Δημήτρης Αλεξίου θα συνομιλήσει με το κοινό, θα απαντήσει σε ερωτήσεις και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο Άνθρωποι από χώμα :

Στο μικρό ορεινό χωριό Βερτίλι η 11η Οκτωβρίου ξεκινά με μια τεράστια καταστροφή. Η βορειοδυτική πλευρά του χωριού καταρρέει μαζί με τρεις από τις στοές του κοντινού ορυχείου.
Μπορεί οι περισσότεροι ενήλικοι κάτοικοι του χωριού να γλίτωσαν από την καταστροφή, καθώς το Σωματείο των Ανθρακωρύχων βρισκόταν σε απεργία διαρκείας, όμως η κατολίσθηση κατάπιε το δημοτικό σχολείο της περιοχής με όλους τους δασκάλους και τους μαθητές.
Το μοναδικό παιδί που παραμένει ζωντανό στο χωριό είναι ο εντεκάχρονος Ιορδάνης Ντάβαρης, γιος του χήρου Μιχάλη Ντάβαρη, προέδρου του Σωματείου των Ανθρακωρύχων.
Πώς μπορεί ένα παιδί σε αυτή την ηλικία να βιώσει μια τέτοια καταστροφή και κυρίως να σηκώσει το βάρος του να είναι το μοναδικό παιδί που απέμεινε σε μία ολόκληρη κοινωνία;
Τι άμυνες επιστρατεύει για να ξεπεράσει τη μοναξιά του;
Το βιβλίο ρίχνει μια βαθιά αλλά και αρκετά λοξή ματιά στην ελληνική κοινωνία των αρχών της δεκαετίας του ’60, όταν η προέλευση και τα κοινωνικά φρονήματα των ανθρώπων έπαιζαν μεγαλύτερο ρόλο στη ζωή και στην τύχη τους απ’ ό,τι θεσμοί όπως η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ισότητα.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Δημήτρης Αλεξίου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικές επιστήμες και εργάζεται ως δικηγόρος. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 2008 με το μυθιστόρημα «Πικρά κεράσια» που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ακολούθησαν τρία ακόμα μυθιστορήματα (Αμαρτωλά θαύματα, 2010, Αλάτι κόκκινο, 2012, Το χρονικό του Ιόλαου, 2021) διηγήματα και συμμετοχή σε συλλογικά έργα και τέσσερα θεατρικά έργα. Το θεατρικό του έργο «Το κουδούνι» έχει βραβευτεί με βραβείο Eurodram 2022 ως ένα από τα τρία διακριθέντα θεατρικά έργα στην ελληνική γλώσσα. Είναι επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης και μεταφράζει από τα αγγλικά. Είναι συνιδρυτής δύο θεατρικών ομάδων και της Λέσχης Ανάγνωσης Σκύρου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου