Addthis

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

KΙΣΤΟΣ : ΕΝΑ ΦΥΤΟ ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ (ΔΙΑΠΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ)

 

 


Αποτελώντας ένα πολύτιμο δώρο της φύσης ,(και όπλο στη θεραπευτική φαρέτρα) ο κίστος, συγκαταλέγεται στα ποώδη φυτά. Απαντάται σε πολλά νησιά καθώς και στη νότια -ορεινή και ημιορεινή - Πελοπόννησο ενώ ιδιαίτερος τόπος προέλευσής του (και ενδημικότητας) θεωρείται η Κρήτη ,εξ ’ου και η κοινή ονομασία του (Cistus Creticus), ενώ είναι ευρύτερα γνωστό ως ‘λαδανιά’.  Ευδοκιμεί σε ξηρό κλίμα και προτιμά το πετρώδες έδαφος για την ανάπτυξή του, ενώ είναι γνωστός για την ανθεκτικότητά του σε αντίξοες συνθήκες. Έχουν ως σήμερα αναγνωριστεί τουλάχιστον 20 διαφορετικά είδη λαδανιάς ,στα οποία περιλαμβάνεται το Cistus Creticus.

       Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι θεραπευτικές του ιδιότητες είχαν επισημανθεί ήδη από την αρχαιότητα. Η  υψηλή-όπως παρατηρήθηκε μεταγενέστερα- περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες (σε ποσοστό της τάξης του 20% με έμφαση στα φλαβονοειδή) σε συνδυασμό με την  παρουσία συστατικών όπως είναι τα τερπένια, προσδίδουν πράγματι αντιοξειδωτικές ,αντιμικροβιακές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες στο φυτό.

  Η δυνατότητα αδρανοποίησης και αναχαίτισης των δραστικών ριζών είναι δεδομένο ότι επιφέρει ευεργετική δράση σε ποικίλες παθογενετικές καταστάσεις που ταλανίζουν τον οργανισμό μας (καρκινογένεση, αθηρωμάτωση -αγγειακή βλάβη, πυροδότηση μεταβολικών νοσημάτων- Σακχαρώδους Διαβήτη κλπ. , αποτροπή πρόωρης γήρανσης ) βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο ζωής. 

  Συγχρόνως πολλαπλά ευρήματα προερχόμενα από  ποικίλες κλινικές μελέτες συνηγορούν στο ότι ο κίστος αποτελεί σημαντικό σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος (ιδίως όταν δρα επικουρικά και ενισχυτικά στην κυρίως φαρμακευτική θεραπεία) ,υποστηρίζοντάς το έναντι των εποχικών  και ιογενών λοιμώξεων. Ως αποτέλεσμα, επέρχεται ταχύτερη ίαση /ύφεση των συμπτωμάτων. Αναγνωρισμένος ,όπως προαναφέρθηκε ,και ο ρόλος στην καταπολέμηση των φλεγμονών  και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των ιστών .

Καταληκτικά, πρόκειται για ένα φυτό με αποδεδειγμένη συμβολή στη θωράκιση και προστασία του οργανισμού , οπότε αναμένεται και η περαιτέρω αξιοποίησή του από τους επιστήμονες Υγείας προς όφελος των ασθενών  στο εγγύς μέλλον.

Zήσης Μπούρτζος

Σχόλιο: Αφορμή για τη συγγραφή του κειμένου, υπήρξε δημοσιευμένο άρθρο στην εφημερίδα των Συντακτών στις 29/10/22.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου