Addthis

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ : ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ


 Στις 15/1/62 ,σχεδόν ακριβώς 61 χρόνια πριν, έφυγε από τη ζωή ,ευρισκόμενος (τόσο από ανάγκη όσο και από επιλογή) στην άλλοτε Ανατολική Γερμανία, ένας σπουδαίος ιατρός και διανοούμενος ,ο Πέτρος Κόκκαλης. Θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ,όντας βασικός εκπρόσωπος της κατηγορίας , αποστάτης της τάξης του. Ο τίτλος αυτός συνοψίζει τη δράση του και τις συνειδητές επιλογές ζωής του.

  Γεννημένος το 1896 στη Λιβαδιά, προερχόμενος από μεσοαστική οικογένεια, σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία, ολοκληρώνοντας παράλληλα και τη διδακτορική του διατριβή. Επιφανής χειρουργός , γνώστης καινοτόμων (αναμφίβολα πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα)  τεχνικών και προσεγγίσεων χάρη στη παραμονή του στη Γερμανία ,κέρδισε το σεβασμό και την καταξίωση των ασθενών αλλά και  των συναδέλφων του. Η προσφορά του στην ιατρική κοινότητα αλλά και στο κοινωνικό σύνολο εν γένει δεν περιορίστηκε στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων . Η έδρα της Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών του παρείχε τη δυνατότητα να εκπαιδεύσει κατάλληλα γενιές φοιτητών , τους οποίους κέρδισε  τόσο  με το υψηλό του ήθος από το οποίο εμφορούνταν  όπως και από το άρτιο γνωστικό υπόβαθρο που κατείχε.

   Το 1942 επιλέγει να θυσιάσει οικονομική επιφάνεια και κοινωνικό κύρος (αμφότερα τα κατέκτησε δικαιότατα, με πολύ κόπο και γνώμονα/επίκεντρο τον ασθενή-άνθρωπο) και να ενταχθεί ψυχή τε και σώματι στην Αντίσταση κατά των Άξονα που είχε εν τω μεταξύ κατακτήσει  την πατρίδα μας, συμβάλλοντας καταλυτικά στο να οργανωθεί και εξελιχθεί  η υγειονομική περίθαλψη των αγωνιστών της,. Επιδεικνύοντας αξιέπαινη αυταπάρνηση η οποία διαχρονικά σπανίζει.. και η οποία δυστυχώς δεν εκτιμήθηκε από το μετεμφυλιοπολεμικό καθεστώς της πατρίδας μας  ,το οποίο εκδικητικά επιδόθηκε  σε ανηλεείς κατατρεγμούς εναντίον του . Έχοντας στο μεταξύ ασπαστεί ,αυτός ο αστός ,την ιδεολογία εκείνη που προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συλλογική ευημερία ,διασφαλίζοντας ότι κανείς και καμία δεν θα έχει αγωνία για την επιβίωση την επόμενη μέρα! Για την υπόθεση  αυτή, έναν κόσμο πιο όμορφο ,δίκαιο και αξιοπρεπή, πάλεψε με συνέπεια ως το τέλος!! Η στράτευση του αυτή τον οδήγησε και στην απόφασή του (που ξάφνιασε και θύμωσε το προνομιούχο ιατρικό κατεστημένο) να αναλάβει Υπουργός Υγείας στην Προσωρινή Κυβέρνηση με κορμό στελέχη του ΚΚΕ και με ηγέτη το Νίκο Ζαχαριάδη.

   Ο Πέτρος Κόκκαλης κατέφυγε το 1949 ,μετά την τελική έκβαση του Εμφυλίου Πολέμου , στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας όπου συνέχισε να προσφέρει με πρωτόγνωρη ανιδιοτέλεια και αποτελεσματικότητα τις πολύτιμες ιατρικές υπηρεσίες του ,απολαμβάνοντας την καθολική αποδοχή και εκτίμηση ,συνδέθηκε μάλιστα με στενή φιλία με τον τότε ηγέτη της χώρας Βάλτερ Ούλμπριχτ.  Πέθανε εκεί το 1962 από φυσικά αίτια . Είναι πατέρας του διακεκριμένου  επιχειρηματία  Σωκράτη Κόκκαλη και παππούς του συνονόματου ευρωβουλευτή του Σύριζα Πέτρου Κόκκαλη. Ένα παράδειγμα προς μίμηση!

Zήσης Μπούρτζος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου