Addthis

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Ζούμε προεκλογική περίοδο;

 


Εκλογές Αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ, συνέδριο για τη Νέα Δημοκρατία, Κεντρική Επιτροπή κι αλλαγή ονόματος για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, συνέδριο για το ΜέΡΑ25 και εκλογή Αρχηγού και Κεντρικής Επιτροπής στον ΣΥΡΙΖΑ.

 Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα τρέχουν με γοργούς ρυθμούς στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Τα κόμματα ζυγίζουν τις δυνάμεις τους κι ετοιμάζονται για την κάλπη του 2023 ή μήπως νωρίτερα; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στον τρίτο της χρόνο. Η δημοτικότητά "πέφτει" σταθερά, παραμένει ωστόσο πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα ακολουθεί κι ευελπιστεί κάποια στιγμή να απορροφήσει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που απομακρύνονται από τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, συσπειρώθηκε, έκανε αρχηγό του τον Νίκο Ανδρουλάκη, ωστόσο απέχει πολύ από τα δύο πρώτα κόμματα. Θα παίξει όμως δεδομένα ρόλο ρυθμιστή για την επόμενη κυβέρνηση.

 Το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να συγκρατήσει τους απογοητευμένους πολίτες, που νιώθουν μόνοι απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Η πανδημία για πολλούς έχει περάσει στην ιστορία, ωστόσο δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ελλάδα μετράει 30.000 νεκρούς. Επιδόματα, εξαγγελίες, τροπολογίες που αφορούν συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες δείχνουν πως μπαίνουμε στην τελική ευθεία για να κρίνει ο λαός το κυβερνητικό έργο και να αποφασίσει αν θα της δώσει μία δεύτερη τετραετία. Αυτή ελπίζει σε ένα καλοκαίρι που στον τομέα του τουρισμού θα θυμίσει το αντίστοιχο του 2019 και στη συνέχεια θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών.

 Η αξιωματική αντιπολίτευση για ένα μεγάλο διάστημα είχε να διαχειριστεί την ήττα του 2019 και να κατανοήσει βαθιά τα αίτια της και παράλληλα να χαράξει την πολιτική της για το παρόν και το μέλλον. Το συνέδριο της έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν διαφορετικές απόψεις από όλες τις τάσεις του κόμματος. Στα θετικά σίγουρα αναγνωρίζεται πως σε μία περίοδο που ο κόσμος απομακρύνεται από τα πολιτικά δρώμενα κατάφερε να εγγράψει σε μία ημέρα 110.000 νέα μέλη που στήριξαν τον αρχηγό του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, που πλέον έχει το μαχαίρι και το καρπούζι για την επόμενη ημέρα και τον μετασχηματισμό που τόσο έχει αναλυθεί.

 Από την μεριά του ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα νέο πρόσωπο για τους πολλούς, όχι όμως για όλους. Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (το όνομα ψηφίστηκε από 179.000 ανθρώπους) και νέος αρχηγός προσπαθεί να "διεμβολίσει" ταυτόχρονα τα δύο κόμματα εξουσίας και να δημιουργήσει έναν τρίτο πόλο. Οι θέσεις που θα πάρει σε κρίσιμα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας το προσεχές διάστημα κι οι απαντήσεις που θα κληθεί να δώσει σε φλέγοντα ερωτήματα θα κρίνουν την τύχη του κόμματος που ηγείται. Ο ίδιος όμως θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

 Πέραν αυτών συνέδριο είχε και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Εκεί βρέθηκε ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στην Αγγλία, Τζέρεμι Κόρμπιν, η εξαιρετική Τουρκάλα δημοσιογράφος, Έτζε Τεμελκουράν, ενώ διαχρονικά χαιρετισμό απεύθυναν οι Νόαμ Τσόμσκι, Κεν Λόουτς κι άλλες επιφανείς προσωπικότητες. Περισσότερο έδαφος όμως συγκριτικά με το κόμμα του πρώην Υπουργού Οικονομικών (2015), κερδίζει η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου που συσπειρώνει δυσαρεστημένους "Δεξιούς" ψηφοφόρους που αφήνουν το καράβι της Νέας Δημοκρατίας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ενδιαφέρον. Η νέα πολυεπίπεδη κρίση επηρεάζει τις ζωές των πολιτών που αναζητούν διέξοδο. Προσωπικά θεωρώ λέξη κλειδί τη συνεργασία. Χώρες της Ιβηρικής όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία μας στέλνουν ένα σαφές μήνυμα. Η Γερμανία με νέα κυβέρνηση τριών κομμάτων και ηγέτη τον Σολτς. Σκανδιναβικές χώρες το ίδιο. Το μυστικό είναι να πάψουν οι κραυγές κι οι εγωισμοί και να έρθουμε πιο κοντά. Μακάρι να βρεθεί η επιθυμητή ισορροπία προς όφελος της πλατιάς πλειοψηφίας και να έρθουν τα καλύτερα που προσμένουμε στην πατρίδα μας από το καλοκαίρι του 2010.

πρώτη δημοσίευση parallaximag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου