Addthis

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

3η ανταπόκριση 43ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας


 Ταξιδεύουμε νοερά σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τις ταινίες μικρού μήκους. Πολλές φορές η χρονική διάρκεια είναι μικρή, αλλά το νόημα μεγάλο. Αυτό συμβαίνει και στην πλειοψηφία όσων είδαμε μέχρι σήμερα. Σε αυτή μας την ανταπόκριση φτάνουμε από την Αυστραλία, στην Αργεντινή κι από εκεί στην Ευρώπη και τη Σουηδία.

Πρώτη στάση στο "Manus" του Αngus Μcdonald. "Είμαστε όλοι αδέλφια, σεβόμαστε ο ένας τον άλλον, δεν υπάρχουν λευκοί και μαύροι". Κάπως έτσι ξεκινάει η πρώτη μας επιλογή που μας μεταφέρει στην νήσο Μάνους της Παπούα Νέα Γουϊνέα. Άνθρωποι φυλακισμένοι σε κλειστά κέντρα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οι τοπικές αρχές έχουν καταφέρει να περάσουν το μήνυμα στους ντόπιους πως είναι εγκληματίες. Είναι όμως απλά πρόσφυγες με βάση τη διεθνή νομοθεσία. Αναζητούν την ελευθερία και την ασφάλεια, ώστε να κάνουν μία νέα αρχή. Την ίδια ώρα έρχεται η μουσική που ενισχύει την τραγική τους μοίρα. Πόσοι χάθηκαν άραγε στην πορεία; Τι έχουν υποστεί; Kανείς δεν τους βλέπει, κανείς δεν τους σκέφτεται και προσπαθούν να κάνουν θόρυβο μέσα απ΄αυτήν την ταινία που έχει όλα τα χαρακτηριστικά του ντοκιμαντέρ. Κι έρχεται ο επίλογος με το ποίημα του Μπεχρούζ Μποχανί να λυγίζει ακόμα και τους πιο σκληρούς.

Το Βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, "Το όνομα του υιού" της Martina Matzkin αποτελεί μία ευαίσθητη ιστορία ενηλικίωσης κι αναζήτησης της πραγματικής ταυτότητας. Ο Λούτσο είναι ένα 13χρονο διεμφυλικό αγόρι. Βρίσκεται σε απόσταση με τον πατέρα του. Οι προστριβές τους συνεχείς και οι σχέσεις του περιορισμένες στα απολύτως απαραίτητα. Όταν αποφασίσουν να πάνε διακοπές μαζί με την αδελφή του η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας έχει φτάσει. Μία σύνθετη διαδικασία που απαιτεί βαθιά κατανόηση και στήριξη. Είναι αρκετές στιγμές που άπαντες είναι αδύναμοι να διαχειριστούν. Τότε τη λύση μπορεί να δώσει μόνο μία μεγάλη ζεστή αγκαλιά με φόντο τον ορίζοντα της θάλασσας.


Κλείνουμε με το καινοτόμο "Wedding Cake" της Μοnica Mazzitelli. Στο κεντρικό φόντο τοποθετούνται φιγούρες Playmobile κι ακούγεται η αφήγηση σε μόλις 4΄. Ένα πάρτυ, ένα λάθος, μία εγκυμοσύνη που στοιχειώνει τη ζωή της πρωταγωνίστριας. Θαμπώθηκε για μία στιγμή από τα κάλλη και τα πλούτη και το πληρώνει για μία ζωή. Ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Θα δεχτεί να κάνει τα πάντα για ξεπληρώσει το "χρέος" της και να κρύψει το ένοχο μυστικό της. Οι συνέπειες διαλύουν την καθημερινότητά της. Καταχρήσεις, αλκοόλ, ναρκωτικά, πλήρης παράδοση άνευ όρων. Τσακισμένη μετά από χρόνια βρίσκει τη δύναμη να επιστρέψει. Είναι πλέον ελεύθερη ....

Το επόμενο μας ραντεβού δεν αργεί. Επιστροφή στο Χονγκ Κονγκ, Δανία-Ιράν κι άλλα πολλά κι ενδιαφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου