Addthis

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Ήταν δίπλα μας κι είναι πλέον εδώ


Ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά πλέον ο μήνας των διακοπών. Καθιερώθηκε στις συνειδήσεις των Ελλήνων μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Για τους περισσότερους η γιορτή της Παναγίας σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού. Από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα τα μεγάλα αστικά κέντρα θα πλημμυρίσουν ξανά κόσμο. Οι επόμενες εβδομάδες όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη διασπορά του κορονοϊού τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οικονομικά περιθώρια ακόμα και για τοπικά lockdown δε φαίνεται πως υπάρχουν και τώρα είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης γνωρίζοντας εδώ και πέντε περίπου μήνες τα δεδομένα και τις δυνατότητες του κράτους.

Την περίοδο εφησυχασμού και χαλάρωσης έρχεται να διαδεχθεί και πάλι ο φόβος κι η αμφιβολία. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι σταθερά άνω των 200 σε ημερήσια βάση, το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει ενισχυθεί ουσιαστικά όλο αυτό το διάστημα και παίζουμε με τις πιθανότητες ανά πάσα στιγμή. Στόχος πρέπει να είναι να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης και να αποφύγουμε την κατάρρευση των υποδομών που μπορούν να ανταποκριθούν ως έναν βαθμό. Κάθε ζωή είναι πολύτιμη, κάθε ζωή είναι μοναδική και κάθε αγώνας πρέπει να κερδηθεί. Αν είναι δυνατόν να μη χαθεί κανείς.

Η κατάσταση που ήδη έχει διαμορφωθεί αλλά από αύριο θα γίνεται ολοένα και πιο σαφής, καθώς στο παιχνίδια θα μπουν οργανωμένα τα ΜΜΕ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς και αισιοδοξία. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε την εκατόμβη θυμάτων στη γειτονική Ιταλία, στην επαρχία του Μπέργκαμο και στις γειτονικές περιοχές μέχρι το Μιλάνο. Η εκθετική αύξηση των νοσούντων σε συνδυασμό με τους ασυμπτωματικούς είναι ικανά γεγονότα ώστε να πυροδοτήσουν μία υγειονομική βόμβα δίχως προηγούμενο για την πατρίδα μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δοκιμάσουμε τα όρια, ούτε να μείνουμε στα λάθη που δεδομένα έγιναν. Θα είναι μία φρικτή εμπειρία που θα μας προξενήσει μόνο πόνο.

Οι εικόνες από τα πάρτι και τα μαγαζιά σε ολόκληρη την επικράτεια δεν είναι ενθαρρυντικές. Ο Έλληνας ξέχασε και πάλι εύκολα. Η ανάγκη εκτόνωσης κι απόδρασης τον ώθησε στον λάθος δρόμο. Σύντομα άπαντες θα κυκλοφορούν στους δρόμους κι όχι μόνο στους κλειστούς χώρους με μάσκες. Το μέτρο ανακοινώθηκε ήδη έμμεσα. Η ανησυχία είναι μεγάλη, ο αριθμός των τεστ περιορισμένος. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από την καθημερινή ενημέρωση. Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για χίλια επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Κι από κοντά θα αρχίσουν να εμφανίζονται ολοένα και πιο πολύ έντονα οι οικονομικές συνέπειες τις κρίσης. Από τα πανηγύρια του Απριλίου δεν αποκλείεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με άσχημα τετελεσμένα στις αρχές του φθινοπώρου. Η δυνατότητα ιχνηλάτισης των κρουσμάτων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη υπόθεση. Η μέσος όρος έχει πέσει στα τριάντα-έξι έτη. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Το πρόβλημα έχει φτάσει εντός των συνόρων και συνεχώς κλιμακώνεται. Απαιτείται ψυχραιμία και τεράστια πειθαρχία.

Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα που μιλάμε και με αυτά τα δεδομένα πρέπει να πορευτούμε. Μάσκα, αντισηπτικά, αποστάσεις από την μεριά μας. Τεστ, τεστ, τεστ από τον κρατικό μηχανισμό. Δε θέλει πολύ τα νούμερα να ξεφύγουν και να μην υπάρχει επιστροφή. Χθες είχαμε νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο μέσα σε ένα 24ωρο. Ο εχθρός είναι εδώ κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την άνιση αναμέτρηση μαζί του. Υγεία σε όλο τον κόσμο και σύντομα θα επανέλθουμε.

parallaximag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου