Addthis

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Είσαι φοιτητής; Ένας λόγος να βγάλεις Σινεκάρτα


Το σινεμά μπορεί να γίνει η καλύτερη παρέα και μπορείς ταυτόχρονα να το απολαύσεις με την καλύτερη παρέα. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου συνεχώς εξελίσσεται και μέσω της προνομιακής Σινε-κάρτας δίνει το δικαίωμα σε όλους τους φοιτητές να βρεθούν στις αίθουσες του με εκπτώσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της κινηματογραφικής σεζόν. Η εκπτωτική κάρτα κοστίζει 25 ευρώ και δίνει το δικαίωμα σε κάθε κάτοχό της να παρακολουθήσει ταινίες πρώτης προβολής με 4 ευρώ, φιλμ αρχείου στην Ταινιοθήκη με 3 ευρώ, ενώ τις περιόδους των Φεστιβάλ, Νοεμβρίου (Κινηματογράφου) και Μαρτίου (Ντοκιμαντέρ) το ποσό πέφτει αντίστοιχα στα δύο και το ένα ευρώ.

Η πολιτική αυτή έχει στόχο να φέρει πιο κοντά τους νέους, αλλά και τους ανθρώπους όλων των ηλικιών στην Έβδομη Τέχνη. Υπάρχει επίσης το 1+1 εισιτήριο στην τιμή των 7.5 ευρώ κάθε Πέμπτη και Τρίτη. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά μεταξύ τους. Μέσα απ΄αυτήν την αλληλεπίδραη γίνονται νέες γνωριμίες, οικοδομούνται σχέσεις, ανταλλάσονται απόψεις. Άλλωστε μία ταινία αποτελεί την αφορμή για σκέψη, συζήτηση, προβληματισμό. Κι οι νέοι περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη σήμερα το καλό σινεμά, το καλό βιβλίο, την ορθή ενημέρωση, να χτίσουν μία ασπίδα, μία ατσάλινη προσωπικότητα κόντρα στο ρεύμα της εποχής, που τους βομβαρδίζει συνεχώς με ευτελή πρότυπα.

Την ώρα που οι αξίες, τα ιδανικά, ο Πολιτισμός, δίνουν τη θέση τους σε μία εφήμερη καθημερινότητα ... ρηχή, που καταλήγει να σε εξαντλεί σε βάθος χρόνου, το Φεστιβάλ σε καλεί με τον τρόπο του να εξερευνήσεις έναν νέο κόσμο ή να ξαναγνωρίσεις κάποιον που στο πέρασμα των ετών άφησες. Και κάπως έτσι αυτά τα δύσκολα χρόνια μίας συνολικής κρίσης, που δε λέει να τελειώσει, θα μείνουμε ζωντανοί και θα γεννήσουμε όλοι μαζί κάτι νέο-μεγάλο. Αυτό έχει δείξει η ιστορία κι αυτό θα συμβεί και τώρα.

Φυσικά από την αναφορά μου δε θέλω και δεν μπορώ να αποκλείσω τους υπόλοιπους ιστορικούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης, στους οποίους μεγαλώσαμε. Το Φαργκάνη, το Μακεδονικόν, το Βακούρα, το Κολοσσαίον. Είναι η κατάλληλη στιγμή να δοθεί η συνέχεια από τα θερινά σινεμά ... στη σκοτεινή αίθουσα. Η στιγμή να εμβαθύνουμε σε προβλήματα του κόσμου και να σκεφτούμε που βαδίζουμε. Γιατί το συχνότερο φαινόμενο είναι αυτά να μας απασχολούν, μόλις χτυπήσουν την πόρτα μας. Το προλαμβάνειν όμως καλύτερο του θεραπεύειν.

Κι επιστρέφω στους φοιτητές για να κλείσω. Η Ευρωπαϊκή Παιδεία είναι κάτι ζηλευτό. Χτίζει πολυδιάστατους χαρακτήρες, ικανούς να αναδειχθούν μετέπειτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δε δημιουργεί απλά ρομπότ στη δουλειά, παρά το υψηλό επίπεδο παροχής γνώσεων, αλλά άτομα σκεπτόμενα, ανθρώπους ευέλικτους. Έχουμε το προνόμιο να ανήκουμε, να ζούμε σε μία χώρα, σε μία πόλη, που αποτελεί κοιτίδα Τεχνών και Πολιτισμού από την αρχαιότητα. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν κάθε δυνατή ευκαιρία, να γίνουμε "καλύτεροι".

                                                                                                            Ραντεβού στις αίθουσες ...

* H φωτογραφία του Τέλλου Φίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου