Addthis

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

Father


Ο χαμός της μητέρας φέρνει ανύπωτη θλίψη στον σύζυγο και τον υιό. Tι κι αν τα χρόνια είχαν περάσει η απώλεια είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Το δίδυμο Kριστίνα Γκόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη μετά από το "Μάθημα" και τη "Δόξα", φέρνοντας μαζί του την "Κρυστάλλινη Σφαίρα" του Κάρλοβι Βάρι. Με χαρά τους υποδεχτήκαμε κι είδαμε στη σκοτεινή αίθουσα τον σκηνοθέτη να παρακολουθεί με πάθος και αφοσίωση το έργο του. Άπαντες χειροκρότησαν με ιδιαίτερη θέρμη τους συντελεστές, που τίμησαν με την παρουσία τους τη φετινή επετειακή διοργάνωση.

Ο κύκλος της ζωής. Ο θάνατος κι η επικείμενη γέννηση. Ο Βασίλ ακροβατεί ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Μέσα σε όλη την ταραχή υπάρχει κι η δουλειά του. Πρέπει να βρει ισορροπία. Αναζητεί μία φόρμουλα να ανασάνει. Ο Πάβελ βρίσκεται στα όρια της παράνοιας. Κάτι τον βασανίζει και δεν έχει διάθεση να το μοιραστεί. Προσπαθεί να βρει λύτρωση μέσα από σπασμωδικές κινήσεις. Εξαφανίζεται, τρέχει στο δάσος και μένει γυμνός. Δηλώνει έμμεσα την αθωότητά του. "Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, μα κόκκαλα τσακίζει". Η τεταμένη τους σχέση επιδεινώνεται. 


Ένα οδοιπορικό στο κενό. Μία απέλπιδα προσπάθεια σωτηρίας ατόμων και σχέσεων. Την ίδια ώρα κάποιος περιμένει. Η φωνή της Margita Gosheva καλεί επανειλημμένα. Ζητάει μία ενημέρωση, τη φυσική παρουσία του άντρα της, μία μαρμελάδα κυδώνι. Όσο ο παραλογισμός επιτείνεται, ο υιός εγκλωβίζεται στο αδιέξοδο. Δίνει μάχη με τον χρόνο. Συγχωρεί κάθε υλική απώλεια και ηθικό ατόπημα στον αγαπημένο του πατέρα. Κι όταν αποφασίζει να φύγει, ρίχνει τον εγωισμό του, γυρίζει πίσω με μεγαλείο ψυχής και τον σηκώνει με σεβασμό.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι Ιvan Barnev και Savov. Άνθρωπος της ηθικής και του χρέους o ένας. Δεν μπορεί να χαλάσει χατίρι σε αυτόν που τον έφερε στη ζωή, παράλληλα όμως δεν θέλει επουδενί να ταράξει τη σύζυγό του στις κρίσιμες ημέρες τις οποίες διανύει η εγκυμοσύνη της. Αναγκάζεται να πει μία σειρά από ψέματα. Υποφέρει, δεν είναι αυτός ο τύπος του. Ασφυκτιά, μπλέκει. Μοιάζει να παίζει κάποιον ρόλο μέσα στην ίδια την ταινία. Καταλήγει να περάσει μία νύχτα ακόμα και στο κελί της φυλακής. Κι από την άλλη ένας συγκλονισμένος σύζυγος, που έχασε το στήριγμά του, τη συντροφιά μίας ζωής.

Η "Nebraska" των Βαλκανίων, έξι χρόνια μετά τη σπουδαία δημιουργία του Αλεξάντερ Πέιν. Ένα ταξίδι συμφιλίωσης, βαθιάς κατανόησης. Κι όταν έρθει η στιγμή της αποκάλυψης, της τελευταίας επιθυμίας θα ειπωθούν σκληρές αλήθειες και πρέπει να είσαι έτοιμος να αντέξεις. Να διώξεις τις τύψεις και να συνεχίσεις. Με όση δύναμη σου μένει να κάνεις το καλύτερο δυνατό, ώστε ο άνθρωπος σου από ψηλά να σε βλέπει όπως πραγματικά θα ήθελε αν ήταν ακόμα στον κόσμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου