Addthis

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Θα έρθει φωτιά


Πρώτη μας στάση στο Διεθνές Διαγωνιστικό στην κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον το απόγευμα της Κυριακής. Ο Ολιβιέ Λάσε επιστρέφει στο Φεστιβάλ της πόλης μετά το 2016 και το "Mimosas" και διεκδικεί τον Χρυσό Αλέξανδρο με το "Fire will come". Μία ιστορία στην επαρχία της Γαλικίας, ανάμεσα στα βουνά, μακριά από τον σύγχρονο κόσμο. Σαν να μας μεταφέρει σαν μία άλλη εποχή, δίχως τεχνολογία και ανέσεις. Δύο Βραβεία ήδη στο παλμαρέ του και συνεχίζει το ταξίδι του στα μεγάλα Φεστιβάλ του κόσμου.

Ένας άντρας κοντά στα 45 αποφυλακίζεται ύστερα από δύο χρόνια με αναστολή. Η ποινή του επιβλήθηκε για εμπρησμό. Η κοινωνία τον έχει στιγματίσει. "Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα". Δίκαια ή άδικα, προσπαθεί να λυτρωθεί. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός. Το γνωρίζει καλά ο Αμαδόρ κι υποφέρει σιωπηλά. Έχει ανάγκη να ξεχαστεί. Μοναδική του συντροφιά η σπαραχτική ηλικιωμένη μητέρα που τον περίμενε με αγωνία και κάθε της ημέρα ισοδυναμούσε με κόλαση όσο ο υιός της ήταν έγκλειστος. Η φωτιά τον καταδιώκει. Από το μαγκάλι μέχρι την ξυλόσομπα. Παντού σπίθες.

Στο προσωπικό τους ντεμπούτο οι δύο πραγωνιστές, Amador Dias κι η 83χρονη (!) Benedicta Sanchez είναι συγκινητικοί. Ο πρώτος βιώνει τις συνέπειες της πράξης του συνεχώς, ενώ πλήρωσε γι΄αυτήν. Ακόμα κι όταν πάει να ορθοποδήσει και να συνάψει εκ νέου κοινωνικές σχέσεις με τους ανθρώπους της περιοχής εκείνο του το παραστράτημα τον κατατρέχει και τον κρατάει πίσω. Ο βίος του γίνεται αβίωτος. Φαντάζει καταδικασμένος. Η βροχή προσπαθεί να σκεπάσει τα δάκρυα και τη λύπη τους. Κάποιες φορές τα καταφέρνει, άλλες όχι.


Κι από την μητέρα του πρωταγωνιστή, στην Μητέρα Φύση, που σε ακόμα ένα φιλμ μας στέλνει το μήνυμα πως θα μας εκδικηθεί. Προειδοποιεί η Τέχνη. Είναι νωπές σε όλους μας οι εικόνες από την περσινή τραγωδία στο Μάτι. Η φωτιά ήρθε και θα ξαναέρθει. Αυτό συμβαίνει όταν δε σέβεσαι τον τόπο που σε φιλοξενεί και ασελγείς εις βάρος του. Κι αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, δεν πρέπει να περιμένεις να χτυπήσει την πόρτα σου. Στα φυσικά φαινόμενα δεν μπορείς να βάλεις όρια και σύνορα. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Κι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη της θεραπείας.

Μία τραγωδία για μία άρρωστη κοινωνία. Έρχεται σαν μία άνωθεν τιμωρία. "Φωτιά θα πέσει να μας κάψει". Κι από τη βιβλική καταστροφή δε θα γλιτώσουν δυστυχώς και τα υπόλοιπα δημιουργήματα της Φύσης. Καταστροφικός κι αυτοκαταστροφικός. Μόνη περίπτωση να μη φτάσουμε στο έσχατο σημείο, να λειτουργήσουμε ομαδικά. Με αλληλεγγύη και σεβασμό. Να νικήσουμε την μοναξιά και τον εγωϊσμό. Σε διαφορετική περίπτωση μοιρολατρικά θα υποστούμε τη φωτιά και κάθε φωτιά σαν μία σκληρή τιμωρία στον Homo Deus, που πίστεψε πως είναι ανώτερος από τον Δημιουργό.

Η ταινία προβάλλεται εκ νέου τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 15:30 στην αίθουσα Φρ. Λιάππα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου