Addthis

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

The Moneychanger


Ένα από τα πρώτα sold out του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν το "Ξέπλυμα του χρήματος" του Φεντερίκο Βεϊρόχ στο τμήμα "Ανοιχτοί Ορίζοντες", που κρύβει μικρά διαμαντάκια απ΄όλον τον κόσμο. Η υποψηφιότητα της Ουρουγουάης για το Oscar Διεθνούς Ταινίας σε συμπαραγωγή με την Αργεντινή και τη Γερμανία. Μία ζοφερή πραγματικότητα που αφορά όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής δίνει επίκαιρο χαρακτήρα, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε Βραζιλία και Χιλή.

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το Μοντεβιδέο το μακρινό 1975. Ο νεαρός τότε Ουμπέρτο Μπράουζε μαθητεύει κοντά στον μεγαλύτερο πυλώνα διαπλοκής της πρωτεύουσας. Μαθαίνει πως να μεταφέρει χρήματα, τη σημασία των offshore και την εκμετάλλευση του συνόλου για ίδιον όφελος. Γαλουχείται υποδειγματικά και σύντομα γίνεται αρεστός στα υψηλά κλιμάκια. Ξεπερνάει όμως τα όρια και φτάνει περισσότερο από εκεί που φτάνει το πάπλωμα. Έχοντας παντρευτεί ήδη την κόρη του μέντορά του, βρίσκεται στη φυλακή, με γραμμάτιο όμως ασυλίας από την κυβέρνηση. Σύντομα θα ξεπληρωθεί.

Η επόμενη μέρα θα τον βρει να λύνει και να δένει, να σκορπάει τα χρήματα με άνεση. "Όλα τα καλά βρωμάνε". Καταντάει στον βωμό της μεγάλης ζωής, να γίνει ένας dealer εκατομμυρίων. Θυσιάζει όμως την οικογενειακή εστία και θαλπωρή στην πράξη. Δίπλα του στιβαρή κι υποστηρικτική η Γκουντρούν (Ντολόρες Μόνζι) σε έναν ρόλο πολύ διαφορετικό από την Paulina. Περιορίζεται στα οικιακά και συμβιβάζεται με μία πραγματικότητα, στην οποία ουσιαστικά μεγάλωσε και δεν της προκαλεί εντύπωση. Η ευκολία γλυκαίνει.


Όπως ακούγεται στη Χιλή, "δεν υπάρχουν δεξιοί κι αριστεροί σήμερα". Υπάρχουν οι πάνω και οι κάτω. Η διαφορά είναι ταξική, πέρα από ιδεολογική. Είναι αυτοί που αποφασίζουν και ρυθμίζουν τις ζωές των πολλών. Χωρίς καμιά ευαισθησία, δίχως ίχνος ανθρωπιάς. Και το χειρότερο δε νιώθουν τύψεις, δεν αισθάνονται ένοχοι, δε θα πουν ποτέ συγγνώμη, γιατί αυτό έμαθαν να είναι το φυσιολογικό για τους ίδιους. Σε μία εποχή αλλαγών ελπίζουμε άπαντες, ειδικά οι νέοι, σε ένα καλύτερο αύριο. Τα χρήματα στον πλανήτη φτάνουν και περισσεύουν για όλους αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. Και πάλι θα είναι πλούσιοι ... αλλά κι άνθρωποι.

Ένα μεγάλο "κόλπο" θα σε κυνηγάει για πάντα. Στιγματίζει τη ζωή σου. Είσαι αναγκασμένος να προβείς σε διαδοχικούς συμβιβασμούς, εσωτερικούς κι εξωτερικούς, μέσα σε έναν φαύλο κύκλο για να παραμείνεις στον αφρό. Η καρδιά σου όμως ξέρει τι πραγματικά βιώνεις. Και κάθε φορά αναζητείς έναν τρόπο να αυξήσεις τα νούμερα στους λογαριασμούς σου και λίγο μετά μία ώρα στη χορωδία είναι ικανή να σβήσει τις αμαρτίες και να αισθανθείς ξανά ακμαίος για να συνεχίσεις. Κι η ζωή απλά συνεχίζεται.

Η αφοπλιστική εισαγωγή, μομφή για τους χρηματομεσίτες και τις τράπεζες που σφάζουν τους λαούς, σε α΄ενικό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία αυτής της ταινίας. Πανέξυπνα ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία του από την μεριά των "κακών". Της δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα και ουσία. Είναι κάτι που δε συνηθίζεται και σίγουρα άρεσε στην αίθουσα. Η πιο σκοτεινή περίοδος για τη Λατινική Αμερική αναβιώνει και εμείς πρέπει να είμαστε παρόντες στο ραντεβού με την ιστορία. Πάνω απ΄όλα ο άνθρωπος!

Η ταινία προβάλλεται εκ νέου την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 17:15 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου