Addthis

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Οδηγός Φεστιβάλ (μέρος δεύτερο)


Οι πρώτες ημέρες Φεστιβάλ κυλούν ... Ο κόσμος γίνεται κομμάτι της γιορτής κι ο καθένας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δοκιμάζει την τύχη του με μία προβολή. Εμείς συνεχίζουμε τον μαραθώνιο που αφήσαμε στην μέση την Τρίτη το βράδυ και ξεκινάμε ευθύς αμέσως με καταιγισμό πληροφοριών. Πάρτε θέσεις ... απογειωνόμαστε.

Τετάρτη 6 του Νοέμβρη. Νωρίς νωρίς (13:30 Ολύμπιον) έχουμε επιλέξει τα "Χελιδόνια της Καμπούλ". Ένα ιδιαίτερο animation για τον αγώνα να μείνει ζωντανή η ελπίδα σε ένα νοσηρό περιβάλλον. Επιμύθιο: Η ανθρωπιά παραμένει η ευγενέστερη των αρετών. (15:15 Τ.Μαρκετάκη) Ταξίδι στην πολύπαθη κεντρική Αμερική και πιο συγκεκριμένα στο Μεξικό για το "Εργατικό Δυναμικό". Στο κεντρικό φόντο και πάλι η ταξική ανισότητα κι οι άρρωστες δομές εξουσίας. Δύο αδέλφια πασχίζουν να τελειώσουν τις εργασίες σε μία πολυτελή βία ... 18:30 το ραντεβού μας δίνεται στην Αποθήκη Α΄ και την αίθουσα Στ.Τορνές για το "Αfrica". Μία τρυφερή, παρηγορητική ματιά στην οδύνη του χρόνου που περνά ανεπιστρεπτί. Τέταρτη ζώνη. Αντέχετε; Φαντάζομαι πως ναι οι γενναίοι. 21:30 Φρ.Λιάππα, ο "Φύλακας"-Ν.Javidi. Ένα αγωνιώδες θρίλερ, που όσο περνάει ο χρόνος η παντοδυναμία της εξουσίας απομυθοποιείται.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου. (18:00 Στ.Τορνές), "Οpen door". Δύο αδελφές αντιμέτωπες με τις προκαταλήψεις και τον συντηρητισμό της πατριαρχικής οικογένειας. Tα οικογενειακά δεσμά κι η εύρεση της πραγματικής ταυτότητας μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Δεύτερη επιλογή μας η επίσημη υποψηφιότητα της Ιταλίας για το Oscar διεθνούς ταινίας. "Ο προδότης" του Μάρκο Μπελόκιο. Η επίπονη μετάβαση από τον κόσμο της Μαφίας σε αυτόν την κανονικής ζωής. Όταν πια κάνεις το βήμα είσαι ... προδότης (20:30 Oλύμπιον). Εναλλακτικά (20:45 Φρ.Λιάππα) "Η Γυναίκα των Δακρύων" από τη Γουατεμάλα. Ένα αδυσώπητο χρονικό της βαρβαρότητας με μαγικό ρεαλισμό.


Παρασκεύη. Πλησιάζουμε στο τελευταίο Σαββατοκύριακο. Φουλάρουμε δυνάμεις στον δρόμο για τον τερματισμό. Ένα Φεστιβάλ δεν είναι άλλωστε μόνο οι ταινίες του. Υπάρχουν δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις και φυσικά τα πάρτυ στο τελείωμα κάθε ημέρας. (13:00 Φρ.Λιάππα) "Νοcturne". Μία ημέρα πριν τα γυρίσματα της πρώτης του ταινίας ένας νεαρός φιλόδοξος σκηνοθέτης αναζητά τον μίτο της έμπνευσης. Κάπου εκεί η φαντασία αρχίζει να υποκαθιστά την πραγματικότητα. Επιστροφή στο Διεθνές Διαγωνιστικό (18:00 Ολύμπιον). "Μοnos". Μία αλληγορική ιστορία για τη σουρεαλιστική κόλαση του πολέμου. Η ημέρα ολοκληρώνεται με την επιστροφή του Βασίλη Μαζωμένου στη Θεσσαλονίκη. Με το εξαιρετικό, "Lines", η "Εξορία". Ο Άρης ένας απελπισμένος Έλληνας προσπαθεί να φύγει από τη χώρα με μία βάρκα. Είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας ή απλά αυτή είναι η μοίρα, ο εφιάλτης ενός ακόμα συνηθισμένου ανθρώπου;

Σάββατο 9 Νοέμβρη. Ο χρόνος μετράει πια αντίστροφα. Ανάμεικτα συναισθήματα πάντα. 17:00 Oλύμπιον, "Το νου σου στα παιδιά". Κι αυτό το έργο συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Ένα ατύχημα είναι ικανό να διαταράξει τις ισορροπίες. Ένα χαμηλόφωνο δράμα χαρακτήρων που ψηλαφεί την αδυναμία επικοινωνίας του σύγχρονου κόσμου. Μένουμε στην ίδια αίθουσα (20:30). La Belle Epoque. Ένας ευφάνταστος φόρος τιμής στη λυτρωτική μαγεία του σινεμά. Τρίτη μας στάση για το νέο έργο των αδελφών Νταρντέν, "Ο νεαρός Άχμεντ" (22:45 T.Mαρκετάκη). Πιστοί στην ουμανιστική τους προσέγγιση τοποθετούν για άλλη μία φορά στο επίκεντρο της ιστορίας μία μπερδεμένη νεανική ψυχή.

Kυριακή 10 του μήνα η τελευταία ημέρα. Δύο σημεία αναφοράς, το "Jojo Rabbit" του Τάικα Γουαϊτίτι, ταινία λήξης (19:00 Oλύμπιον) του Φεστιβάλ και φυσικά το πάρτυ λήξης, που σηματοδοτεί και το φινάλε του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού γεγονότος κάθε φορά. Ένα δεκάχρονο παιδί, μέλος της ναζιστικής νεολαίας. Η άγνοια και το μίσος θεμέλιοι λίθοι της πλύσης εγκεφάλου. Αυτό ακριβώς ζούμε στην εποχή μας. Επίσης στις προτάσεις μπαίνουν, το "Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό" του Γιώργου Γεωργόπουλου με τον Βαγγέλη Μουρική και τη Βίκυ Παπαδοπούλου (16:00 Tζ.Κασσαβέτης). Ο Άρης μαθαίνει πως είναι φορέας μίας πολύ σοβαρής ασθένειας. Ξεκινάει για τον ίδιο ένα υπαρξιακό ταξίδι συναντήσεων με τις πρώην του. Κλείνουμε με το "End of Century" από την Αργεντινή (18:00 Φρ.Λιάππα). Δύο άγνωστοι σε ένα ταξίδι αγάπης μέσα στον χρόνο που παίρνει διαστάσεις αλληγορικές και ονειρώδεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου