Addthis
Παρασκευή 27 Μαΐου 2016
Truth
Τρίτη 24 Μαΐου 2016
Κυριακή 22 Μαΐου 2016
Ελλάδα, η αποικία του Δυτικού κόσμου
Αλέξης Βαρλάμης (Έλληνας κάτοικος Μπράιτον)
H ωραία κοιμωμένη!
Σάββατο 21 Μαΐου 2016
Spotlight
Τέλος, θα ήταν αμέλειά μου να μην αναφέρω πως ο σκηνοθέτης δίνει βήμα, ώστε να φανεί η " ερευνητική δημοσιογραφία ". Ένα είδος που στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο, δεν την στηρίζει κανένα Μέσο, γιατί απλά δεν συμφέρει. Σε μία χαρακτηριστική σκηνή ο νέος διευθυντής τους ρωτά πόσο παίρνει να βρείτε ο επόμενό σας θέμα; Απαντούν τρεις μήνες και πόσο για να το ερευνήσετε και να το κάνετε άρθρο στην εφημερίδα; Περίπου τρία χρόνια, αν όλα πάνε καλά. Δεν χρειάζεται να πω τίποτα περισσότερο.
Η ταινία δεν έχει εποχή, το μήνυμά της διαχρονικό. Πρέπει άπαντες να κατανοήσουν πως καλό το φαίνεσθαι, μα η ουσία κρύβεται στο είναι. Και το ζήτημα είναι πλέον το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν.
Παρασκευή 20 Μαΐου 2016
Ο Γιος του Σαούλ
Άουσβιτς 1944. Όσο απότομα ξεκινώ, τόσο απότομα αρχίζει και το φίλμ, που κάνει τον θεατή μέρος του από το πρώτο δευτερόλεπτο. Ο Σαούλ είναι από τους λίγους επιζώντες της κόλασης του Ολοκαυτώματος. Εργάζεται για χάρη των Γερμανών. Ανήκει στους Sonderkommandos. " Eίμαστε όλοι νεκροί ", λέει στους υπόλοιπους. Κι όχι μόνο πνευματικά, αλλά κι ουσιαστικά, καθώς κι αυτοί δεν γλίτωναν από το μένος του δυνατού, για να μην μαρτυρήσουν την γενοκτονία. Πόσο δύσκολο να είναι η μοίρα σου προδιαγεγραμμένη; Την ώρα, λοιπόν, που ετοιμάζεται μία απόπειρα απόδρασης, ο πρωταγωνιστής βρίσκει την δική του διαφυγή στον εξαγνισμό της ψυχής. Πιστεύει πως ένα νέο παιδί είναι ο γιος του. Δεν προσπαθεί να το σώσει, αλλά να σωθεί. Θέλει να αποδώσει στον θάνατο την αξιοπρέπεια που του αξίζει.
Η ιδιομορφία του έργου είναι, ότι είναι γυρισμένο απόλυτα πάνω στον πρωταγωνιστή. Η κάμερα είναι κολλημένη πάνω του. Δουλεύει στο βλέμμα του, αντικατοπτρίζεται ο ψυχισμός του, εξωτερικεύονται τα δεινά που έχει κρυμμένα βαθιά μέσα του, ως επτασφράγιστα μυστικά. Τόσο άμεσο, που σε πνίγει. Δεν μας δείχνει το "Ολοκαύτωμα". Ανήκει μόνο σ΄ αυτούς που τραγικά το βίωσαν. Ψάχνω ένα γενικό πλάνο. Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος, ούτε περιθώριο διαφυγής. Σε μία αργή αφήγηση, η ταχύτητα στα πλάνα είναι ιλλιγιώδης. Σχήμα οξύμωρο, πλην όμως η απόλυτη πραγματικότητα.
Ο Γκέλα Ρένιγκ, πρωταγωνιστής, δεν είναι ηθοποιός, είναι ποιητής. Έδωσε με την ερμηνεία του μία χροιά ευαισθησίας στον ρόλο. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε ακόμα και για ποιητική μεταφορά, υπό την συνοδεία μοναδικών ήχων. Προσεγμένη σχεδόν κάθε λεπτομέρεια. Μία βιωματική ιστορία, που αγγίζει τα όρια ενός πολυδιάστατου θρίλερ. Με όπλα τον φακό και τον κυνικό ρεαλισμό.
"Μετά το Άουσβιτς είναι βαρβαρότητα να κάνεις ποίηση", έχει πει ο Τέοντορ Αντόρνο. Κι όμως ο Νέμες τόλμησε κι όχι απλά σε σειρές, αλλά στην μεγάλη οθόνη και δικαιώθηκε. Η ταινία αποτελεί τον αγώνα ενός ανθρώπου για εξομολόγηση, παραδοχή του εγκλήματος κι άφεση αμαρτιών, ώστε να κοιμηθεί επιτέλους ήσυχος. Υπάρχει άραγε ηθική σωτηρία; Κι όλα αυτά την ώρα που στη Γαλλία είχαμε μία εκατόμβη θυμάτων. Από την κτηνωδία της οθόνης δηλαδή, σ΄αυτήν της πραγματικότητας.
Για να είναι μεγάλη μία ταινία πρέπει να σε ταξιδεύει, να συγκινεί, να σε διαγείρει, να διδάσκει και να σε τοποθετεί σε πρώτο πλάνο. Να είσαι ένας άλλος, όπως έχει γράψει ο Πεσόα. Κι αυτή είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, αλλά και της δεκαετίας.
Πέμπτη 19 Μαΐου 2016
Ψάχνοντας αποτέλεσμα
Τετάρτη 18 Μαΐου 2016
Πάνω απ'όλα Like
Τρίτη 17 Μαΐου 2016
Τα αγόρια από τα Ανατολικά
Δευτέρα 16 Μαΐου 2016
Μία σελίδα η αφορμή ...
Το κορίτσι από την Δανία
Δευτέρα 9 Μαΐου 2016
Λαός που απαιτεί και φοβάται
Κυριακή 8 Μαΐου 2016
Nebraska
Ένας ηλικιωμένος κύριος πιστεύει, πως έχει κερδίσει ένα εκατομμύρια δολάρια κι είναι αποφασισμένος να πάει από την Μοντάνα στην Νεμπράσκα, ώστε να τα παραλάβει. Ο αποξενωμένος γιος του, μετατρέπεται σε πιστό συνοδοιπόρο κι αποφασίζει να κάνει το ταξίδι πλάι του, για να γνωρίσει καλύτερα τον πατέρα του και να ξαναχτίσουν τη σχέση τους, σχεδόν από την αρχή, παρά να τον πείσει για το μάταιο του εγχειρήματος του.
Μέσα στο φιλμ θίγονται επίσης, δευτερεύοντα προβλήματα, όπως ο μικροαστισμός, η μιζέρια των επαρχιών των ΗΠΑ, ηκενότητα των ανθρώπων κι η φθορά μεταξύ των σχέσεων. Όλα με τρόπο μαεστρικό, μέσα από παραδείγματα της καθημερινής ζωής.
Tέλος, υγεία να έχουμε, θα προσπαθήσω να το ξαναδώ στα 30, στα 50 ή και μεγαλύτερος, για να καταλάβω, αν η ηλικία του θεατή διαδραματίζει ρόλο στην εξαγωγή των συμπερασμάτων για την απόδοση της ταινίας. Θα΄ναι άραγε ίδια αυτά, που θα γράψω τότε;
Παρασκευή 6 Μαΐου 2016
Πάμε Επανάσταση
Μπαίνουμε σε μία μηχανή του χρόνου. Σε ένα ταξίδι στο άγνωστο. Το δίδυμο των πρωταγωνιστών συμπλέκεται κι αλληλεπιδρά υποδειγματικά. Συμβολίζει δύο κόσμους. Οι γνώσεις της ιστορίας με βοήθησαν να σταθώ μέσα στο έργο και να κατανοήσω, με ποια αφορμή κινηματογραφείται. Δεν έχει σχέση με άλλα σκληρά έργα, που προσπαθούν να μας δώσουν το στίγμα της εποχής. Δίνονται όμως στοιχεία που παραπέμπουν ξεκάθαρα εκεί. Οι περούκες, οι βρώμικοι Γάλλοι, τα αρώματα, η Επανάσταση και δη η περίοδος της Τρομοκρατίας.
Το φιλμ δεν έχει εποχή, ούτε όρια. Τότε κάποιοι επαναστάτησαν; Σήμερα; Εμείς; Σιωπή ..
Στην εποχή του " Αγάπη μόνο "
Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες το πανελλήνιο ασχολείται με ένα νεαρό παιδί, που αποτελεί πρότυπο για πολλά άλλα σε μία κοινωνία πλήρους εκφυλισμού αξιών, αισθητικής κι ηθικής. Πηγαίνει από εκπομπή σε εκπομπή, γελοιοποιείται δημοσίως κι έχει κάνει καραμέλα την έκφραση " Αγάπη μόνο ". Μετά δε από κάποιες επιτυχείς τηλεοπτικές του εμφανίσεις, του προτάθηκαν συνεργασίες με μάνατζερ. Μπήκε στο τρυπάκι. Κι από εκείνη την ημέρα συνεχίζει τον κατήφορο, με video στο Internet, ακόμα και με δημόσιες εμφανίσεις, σε δρόμους, Κτελ. Δεν έχει οικογένεια αυτό το παιδί; Δεν έχει έναν αδερφό, κάποιον να τον συμμαζέψει, να τον χαλιναγωγήσει; Να του πει, ξευτιλίζεσαι. Φτάνει, πιάσαμε πάτο. Κι όμως αυτό πουλάει σε μία κοινωνία ηλιθίων. Όταν για τα νεαρά αγόρια το μόνο ενδιαφέρον τους είναι, να σηκώνουν βάρη, να φτιάχνουν μπράτσα, να οδηγούν γρήγορα αυτοκίνητα για να ρίξουν την τοπ κοπέλα, αυτή είναι η τιμωρία που μας χρειάζεται. Νους υγιής εν σώματι, υγιεί, έλεγαν οι αρχαίοι, μαζί με πολλά άλλα σοφά. Κι αν με το σώμα έχουν βρει τα τεχνικά-τεχνητά μέσα, το πνεύμα κοιμάται, έχει πέσει σε λήθαργο κι όταν ξυπνήσει θα ναι αργά, σίγουρα για τους ίδιους, αλλά και για την χώρα. Καλημέρα και καλή τύχη ...
Τρίτη 3 Μαΐου 2016
Mανταρίνια
Ένας τίτλος μπορεί να είναι τόσο ξένος ως προς το περιεχόμενο μίας ταινίας, που πραγματικά θεωρώ πως είναι μαεστρικά δοσμένος για να εξερευνήσουμε το μυστήριο. Ο Γεωργιανός Ζάζα Ουρουσάτζε στα 55 του χρόνια καταθέτει ένα αντιπολεμικό δράμα, που κατάφερε να φτάσει ως τις υποψηφιότητες των Oscars, αλλά και της Χρυσής Σφαίρας, σαν καλύτερη ξενόγλωσση ταινία από την πλευρά της Εσθονίας.
Μαίνεται ο πόλεμος στην περιοχή της Αμπχαζίας το 1992, μεταξύ αυτόχθονων κατοίκων και Γεωργιανών. Μία χώρα στον Καύκασο, που αποτελεί πλέον ανεξάρτητη Δημοκρατία, με πρωτεύουσα το Σοχούμι. Ένας Εσθονός αρνείται να αφήσει το σπίτι του και να εγκαταλείψει τον αγώνα μιας ολόκληρης ζωής. Μου θυμίζει τον πρωταγωνιστή του Λεβιάθαν. Γενναιόδωρος από τη φύση του, περιθάλπει δύο πληγωμένους άντρες, που τυχαίνει να βρίσκονται στο αντίπαλο στρατόπεδο. Μέσα στον παραλογισμό του πολέμου, οι άνθρωποι γίνονται κτήνη κι εξαθλιώνονται πνευματικά και συναισθηματικά. Έτσι τους παραλαμβάνει ο Ίβο.
Αξιοσημείωτα είναι τα παρακάτω. Ο ηθοποιός που υποδύεται τον Τσετσένο είναι στην πραγματικότητα Γεωργιανός. Η ταινία είναι αφιερωμένη στον Λεβάν Αμπαζίτσε. Γνωστό ηθοποιό, που έπεσε στο πεδίο της μάχης εκείνη την εποχή. Το σενάριο γράφτηκε σε μόλις δύο εβδομάδες και συνειδητά δεν υπάρχει γυναίκα, παρά μόνο η φωτογραφία της εγγονής του Ίβο (Λέμπιτ Ούλφσακ στον τοίχο.
Ένα προσωπικό δράμα, που παίρνει διαστάσεις υπερεθνικές, με την λεπτή μουσική να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο και το τραγούδι του επιλόγου να με συγκλονίζει. Υποδειγματική αφηγηματική οικονομία κι αριστουργηματικές ερμηνείες. Η ελπίδα κι ο αγώνας για την σωτηρία ενός τόπου, δύο ζωών στο φιλμ, ενός κόσμου, των δικών μας ζωών στην τελική με μία αλληγορία αποστομωτίκη. Αυτόν του καλού μέσα στη δίνη του πολέμου. Για όλο αυτό που σήμερα βιώνουμε με την αλληλεγγύη μοναδική ασπίδα των ανθρωπίνων αξιών μας και παρηγοριά.
Soundtrack
Πρωτομαγιά
Καλημέρα, σήμερα γιορτάζουμε την εργατική πρωτομαγιά. Δεν είναι η συνέχεια του φαγοποτιού του τριημέρου, αλλά μία ημέρα μνήμης για κάποιες ψυχές που έχασαν τη ζωή τους, προκειμένου να καθιερωθούν τα εργασιακά μας δικαιώματα. Στη Γαλλία τα θέατρα έχουν καταληφθεί, στους δρόμους γίνονται συμπλοκές, πάνω από 1.000.000 νέων ανθρώπων, παιδιών διαδηλώνουν, θέλοντας να προασπίσουν τα συμφέροντα και το μέλλον τους, πριν είναι αργά. Στην Ελλάδα ο καιρός μουντός, βροχερός, όπως και το όλο σκηνικό. Χλυαρές πορείες, μηδενικές διαμαρτυρίες, παθητική στάση. Οι περισσότεροι, πιθανόν σκέφτονται το ουζάκι που θα ακολουθήσει της τυπικής πορείας. Πάρ'τε τουλάχιστον κανένα λουλούδι στις κύριες σας, διότι τα λουλούδια πάνε στα λουλούδια. Ας είμαστε άνθρωποι, αυτό μας απέμεινε.
Δευτέρα 2 Μαΐου 2016
Ο καιρός στο κλίμα της εποχής
Φωτογραφικό αφιέρωμα Jazz in Jazz (Τάσος Τσιφτσής)
Eικόνες βγαλμένες από μια άλλη εποχή. Ένας "κουλοχέρης", που ταξίδεψε από κάπου πολύ μακριά στην Ελλάδα. Ένα πικάπ, που το μόνο που το λείπει είναι ο δίσκος βινιλίου για να δώσει ζωή στον χώρο ...
Μία μοναδική δισκοθήκη. Σε ένα χρόνο τα ακούμε όλα ...
Κάπου πολύ μακριά κι όμως τόσο κοντά ακούγοντας την μουσική
Άφθονα ποτά για κάθε γούστα
The music is your best friend until the end
O ιδιοκτήτης κύριος Κώστας
Jazz in Jazz το μέλλον του παρελθόντος ....