Δεύτερη εβδομάδα της στήλης μας εδώ να συζητήσουμε για βιβλία που ξεχωρίσαμε την τρέχουσα εβδομάδα από παλιές και νέες κυκλοφορίες:
1) Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το "Λίγο Πριν Χαθείς" της Λόρα Ντεΐβ. Ένα μυθιστόρημα με στοιχεία θρίλερ που είναι ικανό να εξάψει τη φαντασία του θεατή, καθώς τον εγκλωβίζει στα αδιέξοδα και τις ανατροπές του. Μία ιστορία ικανή να μείνει χαραγμένη στο μυαλό μας για πολύ πολύ καιρό. "Οι απεγνωσμένες κλήσεις στον σύζυγό της μένουν αναπάντητες. Το μόνο που έχει στα χέρια της από εκείνον είναι ένα σημείο. Προστάτεψε την". Eδώ ξεκινάει η δράση που θα σας καθηλώσει, θα σας κάνει να ξενυχτήσετε διαβάζοντας τις σελίδες του βιβλίου και το επόμενο πρωί σοκαρισμένοι θα συνεχίσετε τη ζωή σας.
2) "Ο Κόσμος σήμερα" του Richard Haass (εκδόσεις Αλσίνη) αποτελεί τη δεύτερη επιλογή μας. Στο παρόν δοκίμιο εξετάζεται ένα κομμάτι της παγκόσμιας πολιτικής μέσα στον σημερινό, διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Τα ερωτήματα και οι αμφιβολίες μπορεί να έχουν εξέχοντα ρόλο στην καθημερινότητά μας, ωστόσο ο συγγραφέας αποφασίζει να δώσει απαντήσεις. Με γνώση, τόλμη και περίσσιο θράσος ταξιδεύει στον κόσμο (Ευρώπη, Ανατολική Ασία, Νότια Ασία, Μέση Ανατολή, Αφρική) και αναλύει δεδομένα. Στη συνέχεια επεξηγεί έννοιες και φτάνει σε συμπεράσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές μας και εμπλουτίζουν την οπτική μας.
3) Μία νέα ιστορία του κόσμου, "Οι Δρόμοι του Μεταξιού" του Peter Frankopan από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Πολύς λόγος γίνεται για την Ανατολή σήμερα. Τον ρόλο και την ανάπτυξή της τα τελευταία χρόνια. Θρησκεία, προκαταλήψεις, παραδόσεις, αξίες, πλούτος συμπληρώνουν ένα παζλ που τα κομμάτια του συνθέτουν την πραγματικότητα. Ο αμερικανικός παράγοντας, ο ψυχρός πόλεμος, ο ανταγωνισμός, το παρόν που οδηγεί στην καταστροφή και ένα μέλλον στα όρια της τραγωδίας. Το επιμύθιο όμως ίσως είναι να μην είναι τόσο τραγικό, αρκεί να πάρουμε το μήνυμα του καθηγητή παγκόσμιας Ιστορίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
4) Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, "Για μιαν άλλη Πολιτεία; Μνήμη Δημήτρη Τσάτσου". Από το έργο ("Πολιτεία") του Πλάτωνα, σε αυτό του Τσάτσου και στην προσέγγιση του ίδιου του συγγραφέα για μία συμπολιτεία. Το πανίσχυρο εξουσιαστικό σύστημα και η ερμηνεία του πολυσύνθετου κόσμου, που μας κάνει να λειτουργούμε ως "μάζα". Τα κόμματα, η δημοκρατία και η συλλογική προοπτική που πρέπει άπαντες να βάλουμε καλά στο μυαλό μας, σε μία εποχή έντονων αλλαγών και δοκιμασιών. Ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, φιλτράρισμα όσων ακούμε και διαβάζουμε και κατά νου πως: Η πολιτική ιστορία δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.
5) Η τελευταία μας επιλογή για αυτήν την εβδομάδα έρχεται από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος (Η2Η μάρκετινγκ). Σε συνέχεια των "4 Βημάτων προς τον Πλούτο" του Χρήστου Τσούνη, διάβασα τις αναλύσεις των Philip Kotler, Uwe Sponholz και Walderman Pfoertsch. Αφού ολοκλήρωσα την ανάγνωση και με σημειωμένο πάντα με μολύβι το μεγαλύτερο μέρος τους είδα στην τελευταία σελίδα το εξής και το παραθέτω αυτούσιο: Το βιβλίο απευθύνεται σε ηγέτες κάθε κλάδου που αναζητούν έμπνευση, σε επιχειρηματίες που θέλει να εξελιχθούν, σε καθηγητές, εκπαιδευτές, εισηγητές, σε φοιτητές και εκπαιδευόμενους. Νομίζω έχετε αρκετούς λόγους να το προτιμήσετε και να βρείτε λύσεις στα αδιέξοδα που στριφογυρνούν στο μυαλό σας.
Ραντεβού σε μία εβδομάδα σε αυτήν εδώ τη στήλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου