Addthis

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Οδηγός Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (μέρος δεύτερο)


Φίλες και φίλοι στην πρώτη μας αναφορά φτάσαμε μέχρι και την Τρίτη. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει πλέον ξεκινήσει κι εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας μέχρι και το φινάλε του. Σήμερα τις μοιραζόμαστε μαζί σας, ώστε κι εσείς να έχετε μία εικόνα του τι δεν πρέπει να χάσετε αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Τετάρτη 6 Μαρτίου: Πρώτη μας επιλογή τα Λάφυρα-Θόρκελ Σ.Χάνταρσον (13:15 Φρ.Λιάππα), που κάνει Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Ο σκοτεινός κόσμος της αρχαιοκαπηλίας κι ο μακροχρόνιος αγώνας του επαναπατρισμού κλεμμένων θησαυρών. Συνέχεια με το Lapu-Χουάν Πάμπλο Πολάνκο από την Κολομβία (15:00 Τζον Κασσαβέτης). Αυτό το ντοκιμαντέρ έχω την αίσθηση πως ακουμπάει την εξαιρετική ταινία τα " Αποδημητικά Πουλιά " που απολαύσαμε στο Ολύμπιον. Μαγικός ρεαλισμός, εκεί που νεκροί διαπλέκονται με τους ζωντανούς κι ο θάνατος δεν είναι το τέλος της πορείας. Το βράδυ στις 22:00 επιστρέφουμε στο Ολύμπιον για το " Εσύ τι θα κάνεις, όταν ο κόσμος πάρει φωτιά;-Ρομπέρτο Μινερβίνι. Ένας στοχασμός πάνω στο θέμα των φυλετικών διακρίσεων, επίκαιρος όσο ποτέ στις Ηνωμενές Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ.

Πέμπτη 7 Μαρτίου: Βρισκόμαστε στην καρδιά του Φεστιβάλ. Πατήσαμε την μέση του και συνεχίζουμε δυναμικά χωρίς ανάσα. Ξεκίνημα για εμάς με το " Εταιρικό Πραξικόπημα "-Φρεντ Πίμποντι (15:00 Στ.Τορνές). Πώς η Αμερική πέρασε από τα χέρια των πολιτών σε αυτά των πολυεθνικών, με αποκορύφωμα την εκλογή Τραμπ στην Προδρία της; Οι απαντήσεις σ΄αυτό το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ. Προχωράμε με το " Easy Lessons "- Ντορότια Ζούρμπο (15:45 Tζον Κασσαβέτης). Ένα συγκινητικό οδοιπορικό εξομολόγησης. Το είναι που πρέπει να παρουσιάζεις καθημερινά για να επιβιώσεις και το φαίνεσθαι, που έχει πληγώσει βαθιά τη ψυχή σου. Και τρίτη μας επιλογή, το " Βιβλίο της Θάλασσας "- Αλεξέι Βακρούσεφ (19:30 Τ.Μαρκετάκη). Η καταγραφή του αγώνα για μία καλύτερη ζωή κάτω από αντίξοοες συνθήκες, διανθίζεται με διαλείμματα animation, που αναπαριστούν αρχέγονους μύθους του πολιτισμού των Ινουίτ.


Παρασκευή 8 Μαρτίου: Caisa από τη Ρουμανία σε σκηνοθεσία Αλεξάντρου Μαβροντινεάνου (Στ.Τορνές 15:15). Η αλληλεγγύη που καλλιεργείται μεταξύ δύο απόκληρων. Οι δύο τους παλεύουν τον νεποτισμό, την αδικία, τον ρατσισμό. Συνέχεια, με την Ανησυχία-Μπερνάλ Ατάλ, σε Διεθνή Πρεμιέρα (Τ.Μαρκετάκη 17:30). Ένας νεαρός Βραζιλιάνος συλλαμβάνεται από τις αρχές κι εξαφανίζεται από προσώπου γης. Mία αγωνιώδης κραυγή για δικαιοσύνη. Επίμονος αγώνας του πατέρα για την απόδοση ευθυνών και την ηθική δικαίωση. Τρίτη μας επιλογή, ο " Κλειστός Φάκελος Χάμαρσκελντ "- Μαντς Μπρίγκερ (Ολύμπιον 20:30). Ο τότε Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Μισό αιώνα μετά, το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Αθέατα εγκλήματα και ένοχα μυστικά!

Σάββατο 9 Μαρτίου: Πρωινοί Πρωινοί, πολύ πρωινοί. Αφετηρία από την κεντρική αίθουσα του Ολύμπιον (10:15). Πικρό Ψωμί στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ουάνγκ Μπινγκ. Μία ενδοσκοπική ματιά στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους  ανήλικοι και μετανάστες, στην κινεζική βιομηχανία ένδυσης. Το απόγευμα στο Ολύμπιον (18:30) Another Day of Life-Ραούλ Ντε Λα Φουέντε. Ένα εκρηκτικό μείγμα animation κι αρχειακού υλικού, καθώς και μία τρανταχτή απόδειξη του προφανούς: μόνο αν εμπλακείς σε μία τραγωδία προσωπικά, μπορείς να αποτυπώσεις την ολότητά της. 20:30 Ολύμπιον, " Μιλώντας για τον Πούτιν ". Ο Βίταλι Μάνσκι επιστρέφει στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, μετά το εξαιρετικό Κάτω από τον Ήλιο, που μας έδειξε τι συμβαίνει στη Βόρεια Κορέα κι επιστρέφει στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

Κυριακή 10 Μαρτίου: Η τελευταία μας ημέρα. Κάπως μελαγχολική, αλλά με αρκετές αξιόλογες επιλογές στο φινάλε. Ξεκίνημα στη 1 στην Τ.Μαρκετάκη με το Back to Berlin-Kάθριν Λιούρι Αλτ. Ταινία τρόμου, ιστορική παρακαταθήκη, αθλητισμός. Η ταινία ιχνηλατεί μία επική διαδρομή 4500 χιλιομέτρων, γεμάτη επώδυνες μνήμες ανείπωτων τραγωδιών. Στις 15:00 Παύλος Ζάννας, Hungary 2018-Έστερ Χάτζου. Ένα αιχμηρό σχόλιο για τις γενεσιουργές αιτίες πίσω από τη ρατσιστική κι εθνικιστική ρητορεία που κυριαρχεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τελετή λήξης με το Maiden (19:00 Ολύμπιον) του Άλεξ Χολμς ή εναλλακτικά το " Κινεζικό Πορτραίτο " του Ουάνγκ Ξιαοσουάι (19:45 Στ.Τορνές) και ραντεβού στην Αποθήκη Γ΄για το πάρτυ λήξης, που φέτος θα είναι μασκέ, μίας κι η τελευταία Κυριακή του Φεστιβάλ, συμπίπτει με την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου